MGRT trikrat zahteval podatke o Golobovi plači. “Še vedno nimamo vseh.”

Zdravko Počivalšek
N1

Na ministrstvu za gospodarstvo pravijo, da so skupščino Gen-I (največji lastnik je Gen energija, ki jo je do nedavnega vodil Martin Novšak) do zdaj trikrat pozvali, naj jim pošlje podatke o prejemkih Roberta Goloba in nekaterih direktorjev iz skupine Gen-I, a do danes nimajo "vseh zahtevanih podatkov". V Gen energiji pravijo, da je bil danes rok in da so podatke poslali. Zdaj že nekdanjega šefa Gen energije Martina Novšaka naj bi zdaj, ker ni posredoval podatkov o plači Roberta Goloba, doletela globa v višini štiri tisoč evrov.

Ministrstvo za gospodarstvo je lani novembra, kot smo poročali, nadzorne organe družb Gen-I in nekaterih hčerinskih podjetij pozvalo k uskladitvi plač vodstev teh podjetij z določili Zakona o prejemkih poslovodnih oseb v gospodarskih družbah v večinski lasti Republike Slovenije in samoupravnih lokalnih skupnosti (ZPPOGD), tako imenovanega Lahovnikovega zakona.

Takrat so za STA na ministrstvu pojasnili, da se je lastniška struktura družbe Gen-I v preteklosti spreminjala in da je ministrstvo lani ob ponovni preučitvi dostopnih informacij o pravnem in dejanskem položaju Gen-I ter na podlagi predloga računskega sodišča k preveritvi statusa Gen-I, “ugotovilo okoliščine, iz katerih bi lahko izhajalo, da gre za družbo z večinskim deležem države v smislu določb ZPPOGD in s tem za zavezanko po tem zakonu”.

Globa za Martina Novšaka, prvega nadzornika Gen-I?

Poziv, naj razkrijejo pogodbe in prejemke poslovodstev v zadnjih petih letih, je bil naslovljen na Gen energijo, največjega lastnika Gen-I, ki ga je do nedavnega vodil Martin Novšak. A ta podatkov iz neznanega razloga – na naša vprašanja o tem namreč v tem času niso odgovarjali – ni poslal. “Do tega trenutka ministrstvo vseh zahtevanih podatkov še vedno ni prejelo, kljub temu da smo jih k temu pozvali trikrat,” danes pravijo na ministrstvu.

Že decembra je zaradi negativnega odgovora na poziv ministrstvo zoper nadzorne organe podjetij skupine Gen-I sprožilo prekrškovne postopke. Včeraj je nato Zdravko Počivalšek v soočenju na Planet TV dejal, da je postopek “ugotavljanja skladnosti plače z Lahovnikovim zakonom” končan. “V GEN-I so ugotovljene kršitve in odločbe so odpravljene,” je še pojasnil Počivalšek. Očitno pa ni šlo za postopek ugotavljanja (ne)skladnosti višine plač z Lahovnikovim zakonom, temveč za postopek zaradi neupoštevanja poziva ministrstva.

Predsednik Gibanja Svoboda Golob je danes na vprašanje N1 dejal, da je odločbo o prekršku prejel Novšak. V njej naj bi pisalo, da bi moral po 17. maju 2021, ko je Gen-I postal večinsko državen (vlada je namreč ustavila vstop KD Group v lastniško strukturo), Novšak poročati o vsaki na novo sklenjeni pogodbi. Po navedbah Goloba sicer od takrat sploh ni bilo sklenjene nobene pogodbe. Zakon določa, da se z globo kaznuje nadzorni organ podjetja, ki pogodbe takoj po sklenitvi ne posreduje ministrstvu ali ki glasuje za pogodbo, ki je v nasprotju z določili Lahovnikovega zakona. Globa znaša od štiri do pet tisoč evrov, piše v zakonu. Golob je danes dejal, da naj bi Novšak dobil štiri tisoč evrov globe (polovična je dva tisoč evrov).

MGRT: Po treh pozivih še nimamo vseh podatkov

Na ministrstvu nam na vprašanje o vsebini odločbe niso odgovorili. So nam pa dejali, da so vsi prekrškovni postopki na ministrstvu končani, niso pa še vsi pravnomočni. Strankam postopka so bile že posredovane ugotovitve.

Medtem so nam iz Gen energije, ki o tem postopku v zadnjih mesecih ni odgovarjala, sporočili, da so ministrstvu poslali “ustrezne dokumente”. Na vprašanje, ali so poslali vse zahtevane dokumente (ministrstvo namreč trdi, da nima vseh), so nam dodatno pojasnili, da je bil rok danes in da so poslali. Še odprtega postopka sicer v Gen energiji, ki jo po novem vodi Blaž Košorok, ne želijo komentirati.

GEN-I
Ales Kus/Google maps

Koliko je v Gen-I zaslužil Golob?

Šef Gibanja Svoboda Robert Golob je v politiko vstopil po tem, ko mu s strani vlade imenovani nadzorniki Gen energije niso odobrili novega mandata v podjetju za trgovanje z električno energijo in plinom Gen-I.

Iz letnega poročila Gen-I izhaja, da je Golob v letu 2020 – celo leto je bil predsednik uprave – prejel 75 tisoč evrov neto fiksnega dela, gibljivi del pa je znašal 10.359 evrov neto. Ob tem je prejel še nekaj manj kot 115 tisoč evrov nagrade za uspešnost in 12.127 evrov drugih prejemkov. Skupni prejemki v letu 2020 so tako znašali 214 tisoč evrov neto. To je povprečno okoli 18 tisoč evrov neto na mesec.

Letno poročilo za lansko leto še ni objavljeno. Do sredine novembra je bil Golob predsednik uprave, kasneje pa so ga zaposlili na delovnem mestu direktorja za upravljanje strateškega portfelja nabave energije, hkrati pa ima tudi določene naloge s področja odnosov z javnostmi. Ali in kako se je spremenila njegova plača, ni znano.

plača Gen-I Golob
Letno poročilo Gen-I za leto 2020

Golob: Moja plača je zakonita

Golob je (ne)usklajevanje njegove plače v Gen-I z Lahovnikovim zakonom že večkrat javno pojasnjeval. Kot je januarja dejal v studiu N1, je ministrstvo za gospodarstvo “ugotovilo, da bi pogodbe, ki so podpisane po 17. maju 2021, morale biti podvržene Lahovnikovemu zakonu”, a njegova pogodba je bila sklenjena 16. novembra 2016, je dejal. Poudaril je, da je plača po tej pogodbi v celoti zakonita, tudi za obdobje po 17. maju 2021, saj Lahovnikov zakon ne velja za nazaj. “Če se podjetje spremeni iz zasebnega v državno, zakon ne predvideva, da bi se morale v tistem trenutku pogodbe prilagoditi in uskladiti z zakonskimi omejitvami glede prejemkov. Taka klavzula je bila v zakonu, a jo je vlada umaknila.” Celotno izjavo lahko poslušate v spodnjem videu.

Golob naj bi sicer dobil še visoko nagrado za dobro poslovanje Gen-I v lanskem letu (vodil ga je deset mesecev in pol). Po nekaterih navedbah medijev naj bi se mu glede na pogodbo obetala milijonska nagrada. A januarja je napovedal, da bo celotno nagrado, ne glede na njeno višino, podaril devetim humanitarnim organizacijam iz celotne Slovenije. Višina bo uradno določena na junijski skupščini Gen-I. Ker so lastniki Gen-I – kot je dejal Golob – “tudi državni”, pa se je želel s tem izogniti očitkom o političnih vplivih na višino nagrade, če bo junija na vodilnem političnem položaju.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.