Golob pokazal davčni izpis: dohodki 214 tisoč neto oziroma 438 tisoč bruto

Gospodarstvo 14. Apr 202214:55 > 16:35 11 komentarjev

"Nimam česa skrivati," je danes dejal predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob, ki je medijem pokazal izpis Finančne uprave o dohodkih v letu 2020 in izsek iz pogodbe o delovnem razmerju. Odmere dohodnine za to leto pa tudi danes ni pokazal, kar je utemeljil z besedami, da so na njej tudi podatki o njegovi družini oziroma otrocih.

Šef Gibanja Svoboda Robert Golob je v politiko vstopil po tem, ko mu s strani vlade imenovani nadzorniki Gen energije niso odobrili novega mandata v podjetju za trgovanje z električno energijo in plinom Gen-I. V zadnjih tednih se je krepil pritisk političnih konkurentov, da naj Golob razkrije svojo dohodninsko odločbo, ki prikazuje njegove letne prejemke.

Golob je na novinarski konferenci pokazal davčni izpis za leto 2020. Ta kaže, da je imel v tem letu za 433 tisoč evrov obdavčljivih dohodkov. V ločenem izračunu, ki so ga pripravili v stranki, je Golob navedel, da je njegova plača na položaju predsednika uprave Gen-I v bruto znesku znašala 438 tisoč evrov. Neto je to 214 tisoč evrov (ta znesek je naveden v letnem poročilu, izsek objavljamo spodaj). Pet tisoč evrov razlike med zneskoma iz Fursovega izpisa in bruto plačo se nanaša na odvedeno akontacijo dohodnine, je dejal Golob.

“To je konkreten dokaz, ki jasno pove: vsi moji prihodki v letu 2020 se popolnoma ujemajo ne samo s pogodbo, ampak tudi z vsemi podatki, ki so bili že razkriti. Nič od tega danes ni novega. Če ste pričakovali, da sem kaj skrival, nisem, ker tega ne skrivam že 15 let in tudi danes ne bom začel. Dokumente boste dobili in boste lahko z njimi prosto razpolagali. Nikoli ne bom dovolil, da mi policijski minister diktira, katere podatke moram dati medijem ali komurkoli drugemu. Verjamem, da živimo v demokratični državi, v kateri velja pravo in verjamem, da ne živimo v policijski državi,” je dejal.

Davčni izpis Furs: Robert Golob
Robert Golob/FURS

“To je dokument, s katerim razpolaga Furs kot uradnim, nisem ga kreiral,” je še dodal. Odmere dohodnine za to leto ne bo pokazal, ker so na njej tudi podatki o njegovi družini, otrocih, je dejal v odgovoru na novinarsko vprašanje. Pozneje je dejal, da je to pripravljen storiti pod pogojem, da so zakriti podatki otrok.

Omenil je tudi nastop notranjega ministra Aleša Hojsa v N1 SOOČENJU, ko je ta Golobu očital, da še edini ni poslal dohodninske napovedi na RTVS. Na vprašanje, kako to ve, je Hojs odgovoril, da so tako povedali uredniki. Dejal je, da zato iz principa dokumentov ni poslal na RTVS.

Koliko je v Gen-I zaslužil Golob?

Iz letnega poročila Gen-I izhaja, da je Golob v letu 2020 – celo leto je bil predsednik uprave – prejel 75 tisoč evrov neto fiksnega dela, gibljivi del pa je znašal 10.359 evrov neto. Ob tem je prejel še nekaj manj kot 115 tisoč evrov nagrade za uspešnost in 12.127 evrov drugih prejemkov. Skupni prejemki v letu 2020 so tako znašali 214 tisoč evrov neto. To je povprečno okoli 18 tisoč evrov neto na mesec.

Letno poročilo za lansko leto še ni objavljeno. Do sredine novembra je bil Golob predsednik uprave, kasneje pa so ga zaposlili na delovnem mestu direktorja za upravljanje strateškega portfelja nabave energije, hkrati pa ima tudi določene naloge s področja odnosov z javnostmi. Ali in kako se je spremenila njegova plača, ni znano.

plača Gen-I Golob
Letno poročilo Gen-I za leto 2020

O postopku, o katerem je včeraj govoril gospodarski minister Zdravko Počivalšek, ki naj bi pokazal kršitve v zvezi z Golobovo plačo v GEN-I, je Golob dejal, da je dobil “posredne informacije, da je odločba naslovljena na Martina Novšaka, takratnega šefa Gen energije”. Dobil naj bi 4.000 evrov globe, ker ni poročal o pogodbah s poslovodstvom, sklenjenih po 17. 5. 2021. Takrat je Gen-I postal 100-odstotno državen. A Golob je dejal, da z njim pogodb, sklenjenih po tem datumu, sploh ni bilo. Odgovore gospodarskega ministrstva čakamo od zjutraj.

Spremljajte volitve 2022 na n1info.si. #volitve #volitve2022 #n1slovenija

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje