Vlada ni popustila: le za otroke s posebnimi potrebami samotestiranje doma

Koronavirus 11. Nov 202117:01 > 12. Nov 2021 10:53 4 komentarji
Šola
PROFIMEDIA

S ponedeljkom bo začela veljati novost za šolarje glede samotestiranja, ki jo je vlada sprejela s petkovim odlokom. Samotestiranje se bo izvajalo v šolah. Je pa vlada sprejela izjemo, po kateri se bodo lahko šolarji s posebnimi potrebami testirali v domačem okolju. Učenci bodo imeli od ponedeljka dve možnosti: obvezno samotestiranje v šoli in nošnja mask ali pa šolanje na daljavo.

“Glede ukrepa obveznega samotestiranja za vse učence osnovne šole in ukrepa samotestiranja za učence s posebnimi potrebami smo na ministrstvu prejeli številne pobude. Vlada je glede na izjemno zahtevno epidemiološko sliko sklenila, da se bo samotestiranje od ponedeljka, 15. novembra, izvajalo obvezno za vse učence v prostorih šol, pod nadzorom strokovnih delavcev, trikrat tedensko,” je dejal Damir Orehovec, državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport.

Vlada je na predlog ministrstva dodala izjemo, in sicer za učence in dijake s posebnimi potrebami. Ti bodo samotestiranje lahko izvajali v domačem okolju, če samotestiranje v šoli iz objektivnih razlogov ni mogoče.

Za vse ostale učence in dijake pa sta na voljo dve možnosti. Prva je samotestiranje v šoli in uporaba ustreznih mask, druga pa je izobraževanje na daljavo. To bo veljalo za vse učence in dijake, ki ukrepov ne bodo upoštevali.

Le s pogojem PCT bomo ohranili odprte šole

Orehovec je ob tem znova opozoril, da morajo pogoj PCT izpolnjevati vsi zaposleni v vzgoji in izobraževanju. “To je edini način, da izobraževanje ohranimo v šolah, hkrati pa vsi skupaj prispevamo k zamejevanju širjenja covida,” je dodal.

Pred ponedeljkom, ko bo začel veljati nov odlok za šolarje, so nekateri starši, ki nasprotujejo samotestiranju, napovedali bojkot pouka. “Upam, da se bojkot ne bo zgodil. Izobraževanje je pomembno. Samotestiranje in nošenje mask sta minimalen doprinos k obvladovanju epidemije. Enako delajo tudi v Avstriji in Nemčiji,” je odgovoril Orehovec.

Sviz kritičen do ministrice

Vlada je v zadnjem odloku o ukrepih za zajezitev epidemije covida-19 uvedla nekaj sprememb za šolarje. Določila je denimo, da se bodo morali od prihodnjega ponedeljka vsi učenci samotestirati v šolah in ne več doma. Številni starši in ravnatelji opozarjajo na nepremišljenost takšnih sprememb.

Glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije Branimir Štrukelj je denimo poudaril, da ukrepi začnejo veljati v ponedeljek, pri čemer nastajajo zelo močni šumi pri vseh, ki so vključeni v izobraževalni proces: staršev in otrok ter učiteljstva in ravnateljev. Povedal je, da samotestiranje podpirajo, vendar pa zaradi nedorečenosti odloka spremembe ne bodo prispevale k doseganju ciljev.

Od ponedeljka obvezne kirurške maske ali maske tipa FFP2

V združenju ravnateljev so izrazili podporo samotestiranju učencev od 1. do 5. razreda in mladostnikov s posebnimi potrebami v domačem okolju, za druge pa je samotestiranje po njihovi oceni pod določenimi pogoji mogoče izvesti v šolskem okolju. Obveščeni so bili tudi, da nekateri učitelji že sedaj sporočajo, da zavračajo sodelovanje pri samotestiranju otrok.

Po odloku so že od ponedeljka v osnovnih in srednjih šolah obvezne tudi kirurške maske ali maske tipa FFP2. Številni starši pa so se v zadnjih dneh znašli v težavah, saj je zaloga otroških kirurških mask v številnih lekarnah in drugih specializiranih trgovinah pošla. Vodja svetovalne skupine pri ministrstvu za zdravje Mateja Logar jim je svetovala, naj do nadaljnjega uporabljajo maske iz blaga. “Ko bodo otroške maske dosegljive oziroma normalno dobavljive, pa gredo tudi otroci na kirurške maske,” je dejala.

Nekateri starši so opozorili tudi na problem stroška nakupov kirurških mask, ki si jih marsikdo morda ne bo mogel privoščiti. Orehovec je na novinarski konferenci povedal, da bodo šolam zagotovili določeno število mask, ki jih bodo lahko dali tistim učencem in dijakom, ki maske morda ne bodo imeli.