AstraZeneca in EU dosegli dogovor: do konca marca 300 milijonov odmerkov cepiva

Koronavirus 03. Sep 202111:04 0 komentarjev
Cepivo AstraZeneca
Dado Ruvic/REUTERS

Evropska unija in švedsko-britansko podjetje AstraZeneca sta danes dosegli dogovor, s katerim se zaključujejo nerešeni sodni postopki pred bruseljskim sodiščem. AstraZeneca se zavezuje, da bo do konca marca 2022 dobavila 300 milijonov odmerkov cepiva proti koronavirusu, medtem ko je prvotni dogovor predvideval dobavo te količine do konca septembra 2021.

Švedsko-britansko podjetje in proizvajalec cepiva AstraZeneca ter Evropska unija (EU) sta danes dosegli dogovor, ki bo zagotovil dobavo preostalih odmerkov cepiva proti covidu-19 državam članicam EU v skladu s pogodbo o nakupu, ki je bila s proizvajalcem sklenjena 27. avgusta 2020.

Sporazum bo končal tudi nerešene sodne postopke pred bruseljskim sodiščem.

S sklenjenim sporazumom se proizvajalec AstraZeneca zavezuje, da bo poleg približno 100 milijonov odmerkov cepiva, ki so bili dobavljeni do konca junija, do konca leta 2021 zagotovil še 135 milijonov odmerkov (60 milijonov odmerkov do konca septembra in 75 milijonov odmerkov do konca decembra) in preostalih 65 milijonov odmerkov do konca marca 2022.

S tem bo skupno število dostavljenih odmerkov cepiva 300 milijonov, kot je bilo prvotno dogovorjeno v pogodbi. Za države članice EU bodo priskrbljeni redni urniki dostave, v primeru zamude pri odmerjanju pa bodo veljali omejeni rabati.

Evropska komisarka za zdravje in varnost hrane Stella Kyriakidou je ob tem dejala: “Kljub temu, da smo med tem tednom dosegli pomemben mejnik 70-odstotne polne cepljenosti odraslega prebivalstva EU, obstajajo velike razlike v stopnjah cepljenja med našimi državami članicami. Stalna razpoložljivost cepiv, vključno s cepivom AstraZeneca, ostaja ključnega pomena”.

AstraZeneco tožili zaradi zamud pri dobavi cepiva

Spomnimo, Evropska komisija in članice EU so švedsko-britansko podjetje tožile zaradi zamud pri dobavi cepiva.

Sredi junija je prvostopenjsko sodišče v Bruslju razsodilo, da mora podjetje do konca septembra dobaviti še 50 milijonov odmerkov cepiva proti covidu-19. Evropska komisija je omenjeno odločitev sodišča pozdravila. V primeru neupoštevanja rokov bi morala AstraZeneca plačati kazen v višini 10 evrov za vsak nedobavljeni odmerek cepiva.

Prvotni dogovor med Evropsko komisijo, ki se je pogajala v imenu držav članic, in AstraZeneco, je predvideval dobavo skupno 300 milijonov odmerkov do konca septembra. Podjetje je v prvem četrtletju dobavilo le 30 milijonov od predvidenih 120 milijonov odmerkov. EU je želela s tožbo prisiliti AstraZeneco, da do julija dobavi še 90 milijonov odmerkov cepiva proti covidu-19.