Avstrijska vlada stopila v bran odpravi karantene, iz opozicije pozivi k odstopu

Koronavirus 27. Jul 202216:22 1 komentar
Avstrijski kancler Karl Nehammer
PROFIMEDIA

Avstrijska vlada je po nekaterih kritikah iz vrst opozicije danes stopila v bran svoji odločitvi, da s 1. avgustom odpravi obvezno samoizolacijo za okužene s koronavirusom. Kancler Karl Nehammer je pri tem na novinarski konferenci izpostavil, da se za to niso odločili kot prva država, v prid temu koraku pa da govorijo tudi podatki.

Kancler Karl Nehammer je ponovno navedel zadnje podatke, po katerih naj bi bilo le 50 odstotkov hospitaliziranih s covidom-19 dejansko v bolnišnici zaradi te bolezni. “To so podatki, ki ne opravičujejo nesorazmernega zapiranja ljudi,” je dejal po današnji seji vlade. Spremembi v pristopu do epidemije je po njegovih besedah botrovala koronavirusna različica omikron, in sicer zaradi vpliva na potek bolezni. “Ravnati moramo smotrno. Kritična infrastruktura ni ogrožena,” je zatrdil, kot najpomembnejše pa izpostavil, da tisti s simptomi vendarle ostajajo doma.

Pozitivni na testiranju na koronavirus, ki se ne bodo počutili bolne, bodo sicer glede na novo ureditev lahko zapustili dom, a ne povsem brez omejitev. Najmanj pet dni bodo morali nositi masko tipa FFP2, vstopati pa ne bodo smeli v poslopja, kot so bolnišnice, domovi za starejše, vrtci in šole. To sicer ne velja za uslužbence teh ustanov, kar denimo pomeni, da okuženi otrok ne bo smel obiskovati vrtca, medtem ko bo okužen vzgojitelj lahko opravljal delo, pojasnjuje avstrijska tiskovna agencija APA.

Pred tem je vodja opozicijskih socialdemokratov (SPÖ) Pamela Rendi-Wagner zjutraj ostro kritizirala napovedano odpravo obvezne samoizolacije, češ da je vlada sprejela “povsem politično odločitev, brez dejstev in dokazov”, in to v obdobju, ko število okužb s koronavirusom skokovito narašča. Po njenem prepričanju gre za neodgovorno ravnanje vlade, ki da je “zrela za odstop”.

Zdravstveni minister Johannes Rauch je sicer v torek ob predstavitvi sprememb zatrdil, da gre za novo fazo pandemije covida-19, v kateri da imamo za boj proti bolezni na voljo cepljenje in zdravila. Odločitvi pa so po njegovih besedah botrovale tudi psihične in družbene posledice pandemije.

Tudi iz Slovenije prihajajo kritike avstrijske odločitve. Vodja oddelka intenzivne terapije infekcijske klinike Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Matjaž Jereb je na novinarski konferenci, kjer je predstavil trenutno stanje glede epidemije covida-19 v v UKC Ljubljana, dejal, da je ta poteza ekonomsko učinkovita, nikakor pa zdravstveno sprejemljiva. “Strokovno je ne moremo zagovarjati. Osnovno vodilo je, da bolni ljudje ne hodijo naokoli,” je še dejal Jereb.

Matjaž Jereb
Uroš Kokol/N1

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje