Ni predaha za gasilce: na italijanski strani blizu Opatjega sela vnovič zagorelo

Slovenija 27. Jul 202206:54 > 22:50
Intervencijski štab (Foto: Ervin Čurlič, regijski štab CZ za severno Primorsko)

Požar, ki je izbruhnil na Velikem Ovčnjaku, je pod nadzorom. Ponoči bo na tem območju ostalo nekaj več kot 100 gasilcev, ki bodo izvajali požarno stražo. Policisti in kriminalisti so v sredo opravili ogled kraja požara. Doslej zbrana obvestila kažejo, da naj bi šlo za udar strele. Župani kraških občin pa so popoldne s predstavniki Zavoda za gozdove in Slovenskih državnih gozdov govorili o odvozu med intervencijo požaganega lesa. Odstranjen mora biti do 20. avgusta. Poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan je vse domačine na Krasu pozval, naj bodo pozorni na dogajanje in naj morebitne nenavadne okoliščine sporočajo na številko 113.

Nočni vodja intervencije požara na Krasu Uroš Kamper je v sredo zjutraj naprej predstavil razmere pretekle noči. Nekaj po 5. uri zjutraj so gasilci zaznali aktivnejše žarišče nad Mirnom. Na to območje so usmerili vse enote, ki so bile ponoči na terenu in nadzirale veliko požarišče. Po zadnjih podatkih je omenjeno žarišče pod nadzorom.

Pri gašenju je pomagal helikopter, pa tudi narava, so zapisali v štabu civilne zaščite, dočakali so namreč nekaj dežnih kapelj. V torek je na Krasu padlo dva milimetra dežja, v sredo pa le 0,2 milimetra, zato ta ni bistveno pripomogel h gašenju požara. Malo po 2. uri popoldne so iz Civilne zaščite za severno Primorsko nato sporočili, da je stanje na velikem požarišču na Krasu pod nadzorom in stabilno.

Je pa popoldne močneje zagorelo na italijanski strani med Devetaki in Čukiščem zahodno od Opatjega sela. Ogenj se je nato širil po pobočju Brestovca. Pri gašenju sta sodelovala helikopter in kanader. Cesta Lokvica – Devetaki je zaprta, požar pa se na slovensko stran ni razširil, saj so bili naši gasilci odločni, so sporočili iz regijskega štaba.

Pogled na požarišče iz doline. (Foto: Andrej Biaggio – poveljnik CZ Nova Gorica)

Poveljnik Civilne zaščite RS Srečko Šestan je izdal odredbo za izvajanje poseka in odvoza lesa z namenom preprečevanja širjenja požara na goriškem Krasu in nemotenega dostopa intervencijskih ekip ter preprečevanja stika med gozdom in naselji na območju požara. V nočni izmeni bo požarišče pregledovalo 25 gasilcev, so sporočili iz Uprave RS za zaščito in reševanje.

Večjo težavo predstavlja novo požarišče

V noči na sredo je sicer zagorelo v občini Komen. Kot so sporočili iz Civilne zaščite za severno Primorsko, je zagorel gozd na hribu Veliki Ovčnjak nad vasjo Šibelji v občini Komen, ogenj pa se je ob močni burji širil proti Železnim vratom oziroma Trstelju. Vodja intervencije Blaž Turk, poveljnik Zavoda za gasilsko in reševalno službo Sežana je zvečer nato sporočil, da je požar v občini Komen pod nadzorom. Ponoči bo na tem območju nekaj več kot 100 gasilcev. Požarna straža ostaja tudi na območju velikega požara v občinah Miren Kostanjevica in Renče Vogrsko.

Sicer pa se je s požarom, ki je v občini Komen zajel območje približno 20 hektarjev, ves dan ukvarjalo 180 gasilcev s 60 vozili. Imeli tudi stalno pomoč dveh helikopterjev slovenske vojske za gašenje in helikopterja slovenske policije s termo kamero. Čez dan je gašenje ognjenih zubljev ovirala burja, ki je na vrhu Velikega Ovčnjaka zalo močno pihala, dodatne težave pa je gasilcem povzročal zelo zahteven, hribovit teren. Špico požara so lokalizirali in je približno kilometer stran od prejšnjega požarišča, zato ni moglo priti do preskoka.

Župan občine Komen Erik Modic je že popoldne zagotovil, da naselja niso ogrožena. Povedal je še, da je policija danes našla sledove udara strele na dveh drevesih na požarišču med Škrbino na Krasu in Šibelji. Zato so možnost namernega požiga pri požaru, ki je ponoči izbruhnil na Velikem Ovčnjaku, izključili. Policija pa bo kljub temu izvajala poostren nadzor. Prav tako prosijo domačine, naj policiji prijavijo, če opazijo karkoli sumljivega, predvsem če opazijo nov požar.

Je pa Modic pred tem v prvih odzivih dejal, da je požar očitno posledica načrtnega požiga. “Požar ni v neposredni bližini dosedanjega pogorišča, razdalja je več kot en kilometer od roba prejšnjega požara. Drugi indic je ta, da smo imeli sicer včeraj tu nevihto z udari strele, ampak je bil najbližji udar nekaj 100 metrov oddaljen od žarišča tega požara, tako da je po vsej verjetnosti tukaj človeški faktor,” je opisal. Pristojne službe obravnavajo vse namige in morebitne dokaze, na terenu pa so tudi policisti v civilu. “Tisti, ki razmišlja o požigu, naj se zaveda, da ga opazujemo,” je opozoril.

Policija sicer v povezavi s požari na Krasu vodi intenzivno kriminalistično preiskavo, dosedanje ugotovitve policije pa ne potrjujejo suma, da bi bili požari naklepno povzročeni oziroma da imajo opravka s požigalcem. Policija z vsemi aktivnostmi preiskave intenzivno nadaljuje. V sredo so policisti in kriminalisti tako opravili ogled kraja požara pri Komnu ter zbrali obvestila in dokaze zaradi suma, da bi lahko bil požar posledica načrtnega požiga. Doslej zbrana obvestila kažejo, da naj bi šlo za udar strele, so pojasnili na Generalni policijski upravi. “V povezavi z ugotovitvijo vzroka požarov na podlagi do sedaj opravljenih ogledov in zbranih obvestil nismo potrdili obstoja razlogov za sum, da je bilo storjeno naklepno uradno pregonljivo kaznivo dejanje. Z vsemi aktivnostmi preiskave požarov intenzivno nadaljujemo,” so še dodali.

Poziv domačinom: Sporočite, če vidite kaj nenavadnega

Tudic sredo je bil na Krasu poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan, ki je pohvalil organizacijo in delo gasilcev. Povedal je, da helikopterji zaradi močnih sunkov burje ne morejo pomagati v vsakem trenutku. V izjavi za medije je domačine prosil, naj opazujejo, naj gledajo in naj sporočajo, če se jim karkoli zdi sumljivo. “Predvsem lahko pomagajo domačini, ki poznajo teren, ki poznajo sosede in vaščane in vsako sumljivo osebo lahko najavijo na 113,” je spodbudil Kraševce. Na vprašanje, ali torej verjame, da bi bil na delu lahko požigalec, je Šestan odgovoril, da se je zdelo nenavadno, ko je požar prejšnjo nedeljo preskočil na razdalji, večji od enega kilometra. “Lahko gre za naključje, lahko pa je tudi kaj drugega,” je dejal. Poudaril pa je, da se z ugotavljanjem vzrokov ukvarjajo pristojne službe.

Namestnik poveljnika Zavoda za gasilno in reševalno službo Sežana Boris Budal pa je spomnil, da gredo gasilske moči počasi h koncu in upa, da se bodo regenerirali. Opozoril je, da ni težava dobiti veliko število gasilcev iz celotne Slovenije, težava je, da ni dovolj domačih gasilcev in vodij, ki bi lahko vodili vse te intervencije. Na požarišču, ko bo pod nadzorom, bo treba vztrajati še najmanj tri dni, mogoče še kakšen dan več, je še napovedal Budal. Dodal je, da se bojijo, da bi zagorelo še kje drugje, so pa na srečo občine Sežana, Divača in Hrpelje – Kozina dobile malo več dežja.

Dopoldne je bilo na požarišču tudi nekaj predstavnikov Zavoda za gozdove, ki so si ogledali teren. Da bi preprečili vžig intervencijsko požaganega lesa, ki je ostal od posek, namenjenih omejevanju požara, je Šestan izdal odredbo, da je treba ta les odstraniti najkasneje do 20. avgusta. Župani občin Komen, Miren-Kostanjevica, Renče-Vogrsko in Mestne občine Nova Gorica ter predstavniki Zavoda za gozdove in družbe Slovenski državni gozdovi so se na popoldanskem sestanku dogovorili, da bodo les, ki leži ob poteh in na posekah, poskušali čim hitreje odstraniti in ga predelati, najverjetneje v sekance, so povedali po sestanku.

Lastniki gozdov, kjer je bila opravljena poseka, bodo lahko požagan les s svojih parcel odstranili sami, o čemer morajo obvestiti pristojne do ponedeljka, 1. avgusta. Navodila in kontaktne podatke bodo občine na svojih spletnih straneh, družbenih omrežjih in oglasnih deskah objavile v četrtek dopoldne. Če lastniki posekanega lesa ne bodo pospravili iz svojih gozdov, jih bosta na stroške države odstranila Zavod za gozdove in Slovenski državni gozdovi. Predelan les bodo prodali po tržni ceni in neto zaslužek glede na površino posekanega gozda razdelili med lastnike gozdov, so še pojasnili.

Površina treh kraških požarov znaša okoli 3.500 hektarjev

Po grobih ocenah Zavoda za gozdove znaša skupna površina vseh treh požarov na goriškem Krasu, ki zajema območja Klaričev, Kostanjevice na Krasu in Lokvice na slovenski strani, okoli 3.500 hektarjev, od tega okoli 2.700 hektarjev gozda, je razvidno iz delnega poročila o dvanajstdnevni intervenciji, ki ga bo na četrtkovi seji obravnavala vlada.

Približno polovico gozdne površine predstavljajo gozdovi črnega bora, drugo polovico pa listnati gozdovi, predvsem črni gaber, hrast, mali jesen, koprivovec in podobno. Točna površina in obris požarišča bosta sicer znana v naslednjih dneh, ocenjevanje škode in prva dela pa na tem območju že potekajo. Uprava RS za zaščito in reševanje je v poročilo vključila tudi nekaj statističnih podatkov v zvezi z opravljeno akcijo. Med drugim so od 19. do 26. julija na požariščih v akciji našteli skupaj 12.526 gasilcev, v akcijah je sodelovalo 2.898 vozil.

V intervenciji je sodelovalo še okoli 2.500 predstavnikov podpornih služb in enot, med njimi predstavniki civilne zaščite, policije, nujne medicinske pomoči, rdečega križa, državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi, zračne sile, pripadniki Slovenske vojske, enote za hitre intervencije, sežanske območne enote Zavoda za gozdove, uslužbenci Slovenskih državnih gozdov in prostovoljci, natančne podatke sicer še zbirajo.

Pomoč ponudila tudi Švedska, a jo je Slovenija zavrnila

Glede na številčnost gasilcev na terenu in potreb so aktivirali tudi vojaško zdravstveno enoto Slovenske vojske, pri čemer so skupaj zabeležili 62 poškodb, na srečo pa nobena med njimi ni bila hujša. Zelo pomembna je bila tudi mednarodna pomoč v obliki zračnih plovil, ki so pomagala gasiti doslej največji požar v slovenski zgodovini. Preko evropskega mehanizma na področju civilne zaščite in bilateralnih dogovorov je pri gašenju pomagalo devet helikopterjev, pet letal in gasilska enota iz Avstrije, Hrvaške, Italije, Madžarske, Romunije, Slovaške in Srbije. Pomoč z dvema letaloma je ponudila tudi Švedska, a je Slovenija ponudbo zavrnila.

Ob tem so na upravi v poročilu opozorili na to, da ostaja nerešeno vprašanje veljavnosti vozniških izpitov za kategorijo težjih vozil italijanskih gasilcev na čezmejnem območju. Ti lahko namreč izpit opravijo v sklopu gasilke šole, vendar pa ta izpit v Sloveniji ne velja. Kot so ob tem poudarili, je celotno obmejno območje zainteresirano, da bi omenjeno težavo ustrezno rešili.

Požar na Krasu
Borut Živulović/ BOBO

Kraško območje, ki ga je zajel požar, zaradi neeksplodiranih bomb še iz časa prve svetovne vojne sodi pod zelo ogrožena območja, zato je bila ves čas intervencije na kraju prisotna državna enota za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi. Dnevno je bilo na terenu šest do osem pripadnikov enote, ki so za zagotavljanje varnosti usmerjali postopke gašenja ter odstranjevali najdena sredstva. Med intervencijo je bilo na požarišču veliko detonacij, ocenjujejo, da več kot 500. Do torka je enota odstranila 230 kosov eksplozivnih sredstev v skupni teži 1.300 kilogramov. Ob tem velja še omeniti, da so za boljši pregled nad celotnim območjem požara 21. julija aktivirali satelitsko snemanje požarov na Krasu Copernicus EMS. Sistem je dnevno zagotavljal satelitske posnetke celotnega območja požara, iz njih sta bila razvidna širjenje požara ter njegova velikost.

V času intervencije so ob prihodih predstavnikov slovenskih oblasti na območju požarov zabeležili tudi dva tuja obiska. Prvi je prizorišče skupaj s premierjem Robertom Golobom obiskal evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič, drugi pa srbski notranji minister Aleksander Vulin, ki je prišel izraziti podporo pri gašenju požarov.

V torek zvečer so zaključili gašenje požara na pobočju Matajurja nad Starim selom pri Kobaridu. Kot je povedal poveljnik štaba Civilne zaščite Občine Kobarid Aleksander Vončina, sta helikopterja zvečer odletela nazaj na Brnik, danes do poldneva pa so pustili le še bazene, kjer sta polnila košare z vodo, saj je požar pogašen. Pri gašenju je pomagal tudi dež, ki je nepričakovano padal v jutranjih urah. Požarišče bodo do nadaljnjega tako le opazovali.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.