Beović: Število hospitaliziranih na intenzivni terapiji se zmanjšuje

Koronavirus 03. Feb 202214:38 > 14:47 0 komentarjev
Bojana Beović
N1

Predsednica zdravniške zbornice Bojana Beović je ocenila, da je epidemija trenutno v polnem razmahu in da se bližamo vrhu petega vala. "Ko bomo dosegli vrh, bo temu šele sledil vrh sprejemov v bolnišnicah," je poudarila.

Tudi tam sicer v zadnjem času opažajo porast sprejemov, pri čemer se povečuje število tistih, ki so hospitalizirani zaradi težjega poteka covida. Dobra novica pa je, da se na oddelkih za intenzivno terapijo število hospitaliziranih zmanjšuje, je še povedala Beović.

Zaradi hitrega širjenja okužb in zato, ker cepivo v primeru omikrona slabše ščiti pred okužbo, je med tistimi, ki so sprejeti v bolnišnico, vedno več tudi cepljenih, a so ti večinoma sprejeti zaradi drugih zdravstvenih težav, ne zaradi težkega prebolevanja covida, je pojasnila zdravnica. “Težjega poteka bolezni je pri cepljenih bistveno manj.”

Beović je še dejala, da je pri poročanju težko ločevati med sprejemi zaradi okužbe in tistimi z okužbo, saj je covid včasih “samo še kaplja čez rob”, zato da bolnik potrebuje bolnišnično zdravljenje. Covid namreč, podobno kot gripa, pogosto poslabša druga kronična stanja.

Podobno težko je po njenih besedah ločevati tudi pri vzrokih za smrt bolnikov s covidom.

Nov režim potrjevanja okužb zgolj s hitrimi antigenskimi testi Beović ocenjuje kot ustrezen v trenutnih razmerah, ko je okužb zelo veliko. Po statistiki NIJZ je bilo pred začetkom novega protokola testiranja med pozitivnimi izvidi hitrih antigenskih testov samo šest odstotkov lažno pozitivnih, kar po njenih besedah kaže na visoko napovedno vrednost takšnega testiranja.

O domnevnih zlorabah v ZD Ljubljana: “Prijave nismo prejeli”

Beovič se je v današnji izjavi za medije odzvala tudi na nekatere druge aktualne dogodke. Na vprašanje o nepravilnostih v cepilnem centru Zdravstvenega doma Ljubljana je odgovorila, da s podrobnostmi ni seznanjena in da je situacijo treba raziskati. Povedala je še, da prijave niso prejeli in da tudi ne ve, ali je za nepravilnosti osumljen zdravnik.

Odzvala se je tudi na napoved izstopa zdravnikov iz enotnega plačnega sistema v javnem sektorju in povedala, da takšen ukrep podpira, saj bi to omogočilo bolj ustrezno nagrajevanje zdravnikov. Zanikala je, da bi takšni potezi lahko sledila ukinitev obveznega zdravstvenega zavarovanja. “Gre za korak v smeri ohranjanja javnega zdravstva,” je prepričana Beović, saj je po njeni oceni trenutno osrednje vprašanje, kako zadržati zdravnike v javnem zdravstvu.