ZD Ljubljana sumi na zlorabo pri cepljenju proti covidu-19

Slovenija 02. Feb 202216:33 > 19:08 0 komentarjev
Tretji odmerek
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

V cepilnem centru ZD Ljubljana obravnavajo sum zlorabe pri cepljenju proti covidu-19. Ob preverjanju števila vprašalnikov so ugotovili odklon med prejetimi vprašalniki in zapisanim številom vprašalnikov na mapi cepilne ekipe. Osumljena oseba ni več zaposlena v zavodu.

Zdravstveni dom Ljubljana je v sporočilu za javnost zapisal, da obravnavajo sum zlorabe v cepilnem centru. Ob zaključku cepljenja je ena od cepilnih ekip na oddani mapi navedla za tretjino večje število vprašalnikov od preostalih ekip. Zaradi odstopanja so preverili dejansko število vprašalnikov v mapi in ugotovili odklon med prejetimi vprašalniki in zapisanim številom vprašalnikov na mapi te cepilne ekipe.

“Ob ugotovitvi odstopanj smo kontaktirali dotično osebo, ki ni znala pojasniti manka vprašalnikov. Cepilni center smo zaprli, onemogočili dostop zaposlenim, zavarovali vso dokumentacijo in zaustavili proces cepljenja,” so zapisali v sporočilu za javnost.

Manjkalo je 73 vprašalnikov

Preiskali so vso dokumentacijo in ker manjkajočih vprašalnikov niso našli, se je pojavil sum, da bi lahko šlo za zlorabo. “Iz tega razloga smo preverili tudi število vprašalnikov pri ostalih cepilnih ekipah tega dne, kjer odstopanj ni bilo,” izhaja iz sporočila.

Dodatno so preverili še druga cepilna dneva, ko je bila prisotna tudi dotična oseba in le pri njej so ugotovili odstopanja. Skupno je na preverjene termine manjkalo 73 vprašalnikov.

Oseba ni več zaposlena v zavodu

Sum zlorabe je ZD Ljubljana prijavil policiji in odredil izredni strokovni nadzor, dotična oseba pa ni več zaposlena v zavodu.

“Ob vsem tem nas v ZD Ljubljana izjemno žalosti, da se kjerkoli najde zdravstveni delavec, ki je kot tak zavezan strokovnim usmeritvam delati dobro za paciente in predvsem da z visoko moralno etičnimi normami vstopa na tak nivo funkcioniranja,” so še sporočili iz ZD Ljubljana in dodali, da dodatnih informacij za zdaj ne bodo posredovali.

Kot smo izvedeli neuradno, naj bi se sum nanašal na lažna cepljenja. Po neuradnih informacijah 24 ur naj bi v navedenem primeru težko šlo za administrativno napako, zdaj nekdanji zaposleni pa naj bi v sistem vnesel osebe, ne da bi jih cepil.

V cepilnem centru ZD Ljubljana pri cepljenju proti covid-19 sledijo protokolu kot pri vseh ostalih cepljenjih, in sicer oseba pred cepljenjem izpolni in podpiše vprašalnik o zdravstvenem stanju in izjavo o privolitvi v cepljenje. Ob koncu cepljenja vsak cepilni tim koordinatorju cepljenja odda vprašalnike in na mapo zapiše število oddanih vprašalnikov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!