Beović o nuji poživitvenega odmerka. Fafangel: Odmislite nove cepilne sheme

Koronavirus 23. Nov 202113:42 > 22:51 6 komentarjev

Vodja posvetovalne skupine za cepljenje pri NIJZ Bojana Beović je povedala, da bo zaradi ugotovitev raziskav treba spremeniti shemo cepljenja proti covidu-19. Za veljavnost covidnih potrdil bi lahko bilo obvezno cepljenje s poživitvenim odmerkom. Na zadnjem sestanku PSC sicer niso sprejeli kakšnih večjih sprememb, je povedala. Predstojnik Centra za nalezljive bolezni na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) Mario Fafangel pa je na Twitterju sporočil, da sedaj ni čas za nove cepilne sheme, saj da potrebujemo osnovo, da preživimo sedaj.

S poživitvenim odmerkom je bilo doslej po navedbah vlade proti covidu-19 cepljenih 242.219 ljudi.

Vodja posvetovalne skupine za cepljenje (PSC) pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje Bojana Beović je – kot je prvi poročal Radio Slovenija – dejala, da bo na podlagi ugotovitev raziskav treba spremeniti shemo cepljenja proti covidu-19. Tako bi bilo za veljavnost covidnih potrdil lahko obvezno cepljenje s poživitvenim odmerkom. Za zdaj gre le še za razmišljanje.

Poživitveni odmerek PSC trenutno posebej priporoča starim 50 let ali več, posebej ranljivim kroničnim bolnikom ne glede na starost, stanovalcem domov za starejše in drugih socialnovarstvenih zavodov, družinskim članom imunsko oslabelih oseb in posebej ranljivih kroničnih bolnikov ter osebam z večjo poklicno izpostavljenostjo.

V skupino teh po besedah Beović spada predvsem zdravstvo, socialno varstvo, šolstvo, pa tudi gostinstvo in športniki, ki so v stiku s številnimi ljudmi. Vsak naj zase presodi, ali sodi v takšno skupino, in se gre cepit, je pred časom poudarila.

“Sestanek PSC smo imeli ravnokar. Najprej je treba uskladiti zapisnik, šele potem pa gremo z informacijami v javnost,” je v izjavi povedala Beović. “V zadnjem času sicer nismo sprejeli nobenih večjih sprememb.”

“Opazujemo situacijo – čas je pokazal, da učinkovitost bazičnega cepljenja traja določen čas, potem pa so potrebni poživitveni odmerki. Podobno je tudi pri drugih cepljenjih. Verjetno je, da se bo uveljavila cepilna shema proti covidu-19, v sklopu tega pa bodo potrebni tudi poživitveni odmerki. Cepilno shemo sicer v EU prepuščajo državam članicam glede na epidemiološko situacijo. In glede na našo bi se mi lahko odločili za to spremembo. A za zdaj še nismo tako daleč,” je komentirala.

“Številne raziskave, pa tudi ocena naše situacije, kažejo, da učinkovitost cepljenja s časom pada. V najmanjši meri se zazna upad pri zaščiti pred intenzivno nego, najbolj pa pri zaščiti pred okužbo. Zaščita še vedno ostaja. Verjetnost, da zboli cepljen, je še vedno manjša, kot da zboli necepljen. Ko pa cepljen zboli, to preboleva v blažji obliki, a še vedno lahko virus širi naprej,” je razložila vodja posvetovalne skupine za cepljenje.

Trenutno velja, da je prebolevnik, ki je bil dvakrat cepljen, pravzaprav zaščiten s tretjim odmerkom.

“Čudežna” meja protiteles še ni znana

“Vprašanje je, ali nam bo uspelo epidemijo popolnoma zaustaviti s tretjimi odmerki. Potrebno bi bilo cepivo, ki bi bilo vseskozi učinkovito kot mRNA cepivo na začetku, 95-odstotno. To je praktično neizvedljivo. Seveda pa lahko z velikim številom cepljenih zmanjšamo sprejeme v bolnišnico, razbremenimo zdravstveni sistem in normaliziramo življenje v državi,” je dejala Beović.

“Znanost še išče to mejo protiteles, po kateri bomo lahko rekli, da se ni treba več cepiti, da ste zaščiteni, če pridete v stik z virusom. Ko bomo to vedeli, bomo to s pridom uporabljali. Kakršenkoli pozitiven serološki test pomeni, da ste bili enkrat v stiku z virusom, a ne pove, kdaj,” je poudarila Beović.

“Z virusom glede na njegovo kužnost se bomo srečali vsi. Izjava nemškega ministra je za naše okolje zelo groba, ampak resnična,” pa je dejala o izjavi nemškega ministra za zdravje Jensa Spahna, da bodo na koncu zime ljudje preboleli, cepljeni ali mrtvi.

“Po vsem svetu imamo skupine ljudi, ki so proti nečemu in sestavljajo vse vrste besedil, a tega ne gre povezovati z večinskim mnenjem zdravnikov,” pa je dejala o sporni Iniciativi slovenskih zdravnikov in njihovih javnih pismih.

Fafangel: Potrebujemo osnovo

Predstojnik Centra za nalezljive bolezni na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) Mario Fafangel pa je po novinarski konferenci na družbenem omrežju Twitter sporočil, da sedaj ni čas za nove cepilne sheme. “Odmislite za sedaj nove cepilne sheme, peti ali šesti val in vse ostalo, kar krade fokus,” je zapisal vodilni epidemiolog v državi.

Nadaljeval je, da zavoljo preživetja, sedaj potrebujemo osnovo. Sem sodi cepljenje, predvsem cepljenje necepljenega ali najmanj precepljenega prebivalstva, ter le peščica ukrepov, s pomočjo katerih bi zaustavili širjenje koronavirusa. Vse strašenje o novem epidemiološkem valu bi tako z besedami Fafangla raje prestavili na kdaj drugič oziroma bi se mu raje izognili.

Mario Fafangel
Borut Živulović/BOBO