Minister Spahn: Nemci bodo do konca zime cepljeni, preboleli ali mrtvi

Koronavirus 22. Nov. 202112:36 > 13:13
Delite:
Jens Spahn
Foto: PROFIMEDIA

Večina Nemcev bo zaradi trenutnega intenzivnega širjenja okužb s koronavirusom do konca zime cepljena proti covidu-19, bo bolezen prebolela ali pa bo mrtva, je posvaril nemški minister za zdravje Jens Spahn in znova pozval k cepljenju proti covidu-19. Obenem je ob omejitvi dobav cepiva proizvajalca Pfizer/BioNTech pohvalil cepivo Moderne.

“Najverjetneje bo do konca zime, kot se včasih cinično reče, tako rekoč vsakdo v Nemčiji cepljen, prebolevnik ali mrtev,” je danes na novinarski konferenci dejal nemški minister za zdravje Jens Spahn in za to okrivil širjenje zelo nalezljive koronavirusne različice delta. “Zato tako nujno pozivamo k cepljenju,” je dodal po navedbah francoske tiskovne agencije AFP.

Ostro opozorilo je minister podal sredi zaostrenih zdravstvenih razmer, v katerih se država trudi zajeziti rekordno naraščanje števila okužb s koronavirusom. Bolnišnice že svarijo pred preobremenjenostjo intenzivnih enot. “V številnih bolnišnicah imamo zelo, zelo težko situacijo,” je danes dejal tudi Spahn.

V celoti je trenutno cepljenih 68 odstotkov prebivalcev Nemčije, kar je po navedbah strokovnjakov premalo za to, da se epidemija ohrani pod nadzorom. Čeprav v Nemčiji pozivajo k cepljenju s poživitvenim odmerkom proti covidu-19, pa je zdravstveno ministrstvo nedavno v pismu zveznim deželam določilo mejo za količine naročil cepiva proizvajalca Pfizer/BioNTech, za katerega vlada največje zanimanje.

Namesto Pfizerja Moderna

Kljub temu da se trenutno okrog 90 odstotkov naročil zveznih dežel nanaša na cepivo Pfizer/BioNTech, naj bi tako v prihodnjih tednih za tretji odmerek pogosteje uporabili cepivo Moderne, saj se bo njeni zalogi v državi v prvem četrtletju prihodnjega leta iztekel rok uporabe.

Cepiva
Foto : Profimedia

Spahn je danes cepivo Moderne označil za “dobro, varno in zelo učinkovito cepivo”. Je pa dodal, da bodo v prihodnjih tednih vendarle še vedno uporabljali tudi Pfizerjevo cepivo. Danes in v torek bodo iz zalog sprostili šest milijonov odmerkov tega cepiva, je napovedal. “Cepiva je dovolj za vsa cepljenja. In obe cepivi delujeta,” je poudaril po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

Omejitve za necepljene

Nemčija je minuli teden naznanila strožje ukrepe za omejitev silovitega četrtega vala. Ti na območjih, kjer je veliko hospitaliziranih, predvidevajo prepoved vstopa v kinematografe, telovadnice in notranje prostore restavracij za necepljene. Več najhuje prizadetih zveznih dežel, vključno z Bavarsko in Saško, se je odločilo iti še dlje. Tam so denimo odpovedali večje dogodke, kot so božični sejmi, ter necepljene skorajda izključili iz javnega življenja.

Komentari

Vaš komentar