Inšpektorat: z vektorskimi cepivi cepili 250 mladoletnih, ki jih ne bi smeli

Koronavirus 13. Jan. 202216:56 > 17:083 komentarji
Delite:
Foto: Profimedia

Zdravstveni inšpektorat je sporočil, da je bilo 250 mladoletnih v Sloveniji res cepljenih s cepivoma AstraZeneca in Janssen. To se ne bi smelo zgoditi, saj cepivi nista odobreni za uporabo pri mladoletnih. Zdravstveni inšpektorat je izredni strokovni nadzor uvedel potem, ko so v dneh po smrti 20-letnice, cepljene z Janssenom, mediji opozorili na to, da je v sistemu cepljenja zabeleženih več kot 200 cepljenj mladoletnih z vektorskima cepivoma.

Izredni strokovni nadzor zaradi domnevnega cepljenja mlajših od 18 let z vektorskima cepivoma Janssen in AstraZeneca je 1. oktobra zahtevalo ministrstvo za zdravje. Ti cepivi namreč nista odobreni za cepljenje mladoletnih, a je bilo po podatkih, ki jih zbira NIJZ, v Sloveniji 219 mladoletnih cepljenih z Janssenom in 45 z AstraZeneco.

Takrat so na NIJZ dopuščali možnost, da je prišlo do napak pri vnosih podatkov o cepljenju v sistem elektronskega registra cepljenih oseb. Toda zdravstveni inšpektorat je v postopku ugotovil, da je bilo 250 mladoletnih res cepljenih z zanje neodobrenima cepivoma, v 20 primerih pa je šlo za administrativne napake, ki so jih v času nadzora že odpravili.

En primer je inšpektorat odstopil Zbornici zdravstvene in babiške nege, 249 pa zdravniški zbornici. To bi lahko bilo povezano s tem, kdo je mladoletne cepil: zdravnik oziroma medicinska sestra. Pri cepljenju mladoletnih bi sicer po strokovnih navodilih vedno moral biti navzoč pediater.

Pri eni osebi je inšpektorat ugotovil, da cepljenja niso izvedli, pri eni osebi pa je šlo za neupravičeno brezplačno cepljenje mladoletnega tujca, so še sporočili z inšpektorata. Hkrati z inšpektoratom je strokovni nadzor uvedla tudi Zdravniška zbornica, od koder pa še niso sporočili, da bi postopek že zaključili. Zadevo preiskuje tudi Specializirano državno tožilstvo.

V vsaj nekaj primerih naj neuradno pred cepljenjem ne bi preverili osebnega dokumenta oziroma starosti pacienta.

Kot so nedavno razkrili na spletnem portalu Necenzurirano, so sedem mladoletnikov z enim od vektorskih cepiv cepili v UKC Ljubljana, šest v Zdravstvenem domu v Radovljici, tri v ZD Trbovlje, po najmanj dva pa v zdravstvenih domovih v Ajdovščini, Ivančni Gorici, Izoli in Metliki. Med zasebniki so po tri mladoletnike cepili v Zavodu Fitlab in Ambulanti Košir iz Škofje Loke ter enega v Zdravstvenem zavodu Zdravje.

Cepljenje z obema vektorskima cepivoma pri nas ne poteka več, potem ko je zaradi tromboze s trombocitopenijo, ki je bila posledica cepljenja s cepivom Janssen, umrlo 20-letno dekle.

Komentari

Vaš komentar