Inšpektorji ta vikend množično na teren, preverjali bodo pogoj PCT

Koronavirus 22. Okt. 202114:07 > 15:061 komentar
Delite:
pct kino šiška,
Foto: Urška Boljkovac/arhiv Kina Šiška

Inšpektorji zdravstvenega inšpektorata in finančne uprave so za konec tedna napovedali poostren nadzor nad spoštovanjem pogoja PCT po vsej državi. Gre še za enega od številnih pozivov k previdnosti pred in med prihajajočimi krompirjevimi počitnicami.

Zdravstveni inšpektorat je napovedal, da bo konec tedna poostreno nadziral spoštovanje pogoja PCT po državi. Napoved velja za soboto, 23. oktobra, in nedeljo, 24. oktobra.

Inšpektorica Deana Potza je že pred dvema dnevoma opozorila na spoštovanje in izpolnjevanje pogoja PCT, ki je po njenih besedah glavni pogoj za preprečevanje širjenja bolezni covid-19. Kot je pojasnila, je sistem namenjen temu, da dejavnosti ostajajo odprte. Dejala je, da nikakor ne gre za diskriminacijo ene ali druge skupine državljanov. Zdravstveni inšpektorat se zato pridružuje pogostim pozivom k spoštovanju tega pogoja.

Večkrat se je namreč že pokazalo, da se izpolnjevanje pogoja PCT v družbi ne preverja v zadostni meri ali pa se ga preverja le površno. Predvsem pred prihajajočimi krompirjevimi počitnicami zato mnogi deležniki pozivajo k spoštovanju pogoja PCT in ostalih ukrepov za preprečevanje širjenja okužb s koronavirusom.

Vodja posvetovalne skupine za zajezitev covida-19 Mateja Logar je denimo za čas jesenskih šolskih počitnic, ki se začnejo ta vikend, predlagala manjše prostovoljno zaprtje družbe. “S tem bi vplivali na obnašanje epidemije v novembru,” je dejala.

Tudi Furs v poostren nadzor

Že v četrtek je Furs napovedal, da bo predvsem na območju obalno-kraške in goriške regije poostril preverjanje spoštovanja pogoja PCT. Inšpektorji finančne uprave bodo posebno pozornost namenili preverjanju izpolnjevanja PCT pri zaposlenih delavcih.

Ob tem bodo tudi preverjali, ali izvajalci storitev ustrezno preverjajo izpolnjevanje pogoja PCT pri uporabnikih storitev ter obiskovalcih na prireditvah. “V primeru ponovno ugotovljenih kršitev bodo zavezanci takoj ustrezno sankcionirani z globami,” so v četrtek napovedali na Fursu.

Kasneje so na Furs napovedali, da bodo tudi oni nadzor okrepili na celotnem območju države. “V okviru poostrenih nadzornih aktivnosti bomo še enkrat obiskali tudi zavezance, ki smo jih v preteklosti že preverjali. V primeru ponovno ugotovljenih kršitev, bodo zavezanci takoj ustrezno sankcionirani z globami,” so sporočili.

Komentari

Vaš komentar