Iz ZDA opozorila, da porast okužb na račun omikrona nosi visok davek

Koronavirus 03. Jan 202209:13 > 09:37 1 komentar
Omikron v ZDA
Profimedia

V ZDA so novo leto začeli z velikim porastom okužb s koronavirusom, ki ga je sprožila različica omikron. Nekatere šole se zato odločajo za pouk na daljavo, ameriški zdravniki in zdravnice pa opozarjajo na nalezljivost omikrona, saj zaradi okužb in karanten manjka vsaj 20 odstotkov delovne sile v zdravstvu. Večina hospitaliziranih je še vedno necepljena, cepljeni, ki so okuženi z različico omikron, pa po opažanjih zdravnikov bolnišnico zapustijo po nekaj dneh.

“Znova zaznavamo porast bolnikov, takšne v tej pandemiji še ni bilo,” je za CNN dejal dr. James Phillips, vodja krizne medicine v univerzitetni bolnišnici George Washington.

Zaradi nalezljivosti različice omikron je v karanteni tudi ogromno zdravstvenih delavcev. “Vsak med nami pozna veliko kolegov, ki so trenutno okuženi oziroma imajo simptome in so v karanteni,” je dejala profesorica urgentne medicine na univerzi v Oregonu dr. Ester Choo. “Izgubili smo vsaj 20 odstotkov delovne sile v zdravstvu, verjetno še več.”

Čeprav prvi podatki kažejo, da različica omikron povzroča blažjo obliko bolezni kot delta, postaja vedno bolj jasno, da je precej bolj nalezljiva.

Direktor ameriškega nacionalnega inštituta za alergije in nalezljive bolezni dr. Anthony Fauci je ob tem opozoril: “Ko imaš toliko primerov, tudi če je stopnja hospitalizacij nižja kot pri delti, še vedno obstaja nevarnost, da se zgodi naval, ki bi lahko obremenil zdravstveni sistem.”

Nekdanji vodja Uprave za hrano in zdravila (FDA) dr. Scott Gottlieb je ob tem dodal, da bi bil lahko omikron bolj problematičen za mlajše otroke. “Po prvih podatkih, ki smo jih dobili v zadnjih dveh tednih, res kaže, da gre za blažjo obliko, ki bolj zadeva zgornja kot spodnja dihala. To je dobra novica za večino Američanov. A za malčke, ki imajo težave z okužbami zgornjih dihal, bi to lahko bil izziv.”

V zvezni državi Georgia se je vsaj pet večjih šolskih okrožij odločilo, da bodo zaradi porasti okužb med otroki novo leto začeli s šolo na daljavo. Po podatkih CDC je bilo v zadnjem tednu decembra vsak dan v bolnišnice v povprečju sprejetih 378 otrok.

Večina hospitaliziranih necepljena

Zdravniki po vsej Ameriki opažajo isto – večina hospitaliziranih zaradi covida-19 je necepljena. “Kar opažamo, je, da cepljeni ne zbolevajo, naši krhki cepljeni pacienti s številnimi pridruženimi boleznimi pa potrebujejo hospitalizacijo, a bolnišnico lahko zapustijo po nekaj dneh,” je dejala dr. Catherine O’Neal, strokovna direktorica bolnišnica Our Lady of the Lake v Louisiani.

“Necepljeni bolniki so najbolj bolni in imajo največ možnosti, da končajo na ventilatorju,” je dodala O’Neal in opozorila, da jim zmanjkuje testov in prostora.

Polno cepljenih je 62 odstotkov Američanov in Američank, med njimi jih je 33,4 odstotka prejelo poživitveni odmerek.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje