Minister: Županja Semiča ne sme več opravljati svoje funkcije

Koronavirus 19. Nov 202114:17 > 16:17 7 komentarjev
Boštjan Koritnik
Borut Živulovič /BOBO

Zatem ko je včeraj po spletu zaokrožilo pismo semiške županje Polone Kambič, v katerem ravnateljico osnovne šole Belokranjskega odreda Semič poziva k nespoštovanju vladnih ukrepov za zajezitev epidemije koronavirusa, so se danes pojavili pozivi k njenemu odstopu. Minister za javno uprav Boštjan Koritnik meni, da županja s svojim ravnanjem ogroža varnost otrok. Tudi v Svizu so nad pozivom županje ogorčeni.

Minister za javno upravo Boštjan Koritnik se je odzval na včerajšnji zapis semiške županje, ki je ravnateljico osnovne šole Belokranjskega odreda Semič pozvala k nespoštovanju vladnih ukrepov za zajezitev širjenja epidemije koronavirusa. Kot je zapisal na Twitterju, “županja Semiča ne more oz. ne bi smela več opravljati svoje funkcije.” Ob tem je ravnateljico, starše in vse občane pozval, naj spregledajo njene pozive, saj da predstavljajo nedopustno spodkopavanje naporov za umiritev razmer in ogrožajo varnost otrok.

Kot je še zapisal Koritnik, od članov občinskega sveta pričakuje, da se bodo javno ogradili od županjinega ravnanja ter zavode, katerih (so)ustanovitelj je občina, s sklepom pozvali k spoštovanju ukrepov. “S tem bomo pomagali predvsem zdravstvenim delavcem in vsem ogroženim,” je še zapisal minister za javno upravo.

Inšpektorat bo v kratkem izvedel nadzor

Glede možnih ukrepov proti županji minister navaja, da sistemska zakonodaja s področja lokalne samouprave ne predvideva ukrepov ali pravnih sredstev zoper politične izjave državnih ali občinskih funkcionarjev. “Zakon o lokalni samoupravi v 90.b členu kot skrajni ukrep določa, da se župana lahko predčasno razreši, če ne izvršuje odločb ustavnega sodišča ali pravnomočnih odločb sodišča, pristojnega za upravne spore, ki mu nalagajo z ustavo in zakonom skladno ravnanje. Vendar v tem primeru ne gre za nespoštovanje odločb sodišč, pač pa za poziv k nespoštovanju vladnega odloka. Županjino dejanje ni pravni akt, pač pa politična izjava, ki za seboj ne potegne pravne, ampak politično odgovornost,” je zapisal.

Napovedal je, da bo inšpektorat za javni sektor po prijavi, ki jo je prejel, na občini v kratkem izvedel inšpekcijski nadzor nad spoštovanjem ukrepov. Županja je namreč v pismu, s katerim je semiško osnovno šolo pozvala k prenehanju izvajanja epidemioloških ukrepov, ker da so odloki o tem nezakoniti, posredno napovedala tudi nespoštovanje odlokov na sami občini.

Poklukar pozval k dobrim zgledom

Tudi minister za zdravje Janez Poklukar se je na današnji novinarski konferenci odzval na pismo županje ter izrazil pričakovanje, da “vsi, ki imajo javne funkcije in so predstavniki nekih skupin, v teh trenutnih napravijo vse s svojim zgledom, da bomo najhitreje dosegli zadostno precepljenost in obvladali epidemije v družbi.”

Ravnateljica semiške osnovne šole sicer poziva županje ne jemlje osebno in ga ne razume kot pritisk. “Stroki zaenkrat zaupam in mislim, da je prav, da delamo res v dobro vseh skupaj in da poskušamo ta virus nekako omejiti,” je dejala ravnateljica Andreja Miketič, ki sicer zaključuje svoj mandat na čelu šole.

V Slovenski ljudski stranki (SLS), katere članica je bila Kambič do 1. novembra letos, nato pa je iz stranke odstopila, menijo, da so strokovne službe, ki predlagajo, in vlada, ki odloča o ukrepih proti širjenju covida-19, v zelo težki situaciji. “Verjamem, da vse, kar delajo, delajo v dobri veri in z željo pomagati bolnikom, pomagati gospodarstvu in vsem drugim družbenim in državnim sistemom ter ljudem nasploh,” so v imenu predsednika stranke Marjana Podobnika sporočili iz glavnega tajništva SLS. Dodali so, da kljub temu da razumejo stisko ljudi, ki dvomijo o zakonitosti in ustavnosti nekaterih vladnih ukrepov, delovanje proti formalnopravnim veljavnim ukrepom lahko pripelje do anarhije.

Županja občine Semič Polona Kambič je včeraj na ravnateljico Andrejo Miketič ter na prihodnjega ravnatelja osnovne šole Belokranjskega odreda Semič Tomaža Pavlakoviča naslovila pismo, v katerem ga poziva k nespoštovanju vladnih ukrepov za zajezitev koronavirusa. Kot je navedla v pismu, šolo poziva, naj preneha “s prisiljevanjem v nošenje obraznih mask, vzdrževanjem socialne razdalje med otroci in do drugih oseb ter med učitelji, s pogojevanjem udeležbe pri pouku ob 3x tedenskem testiranju, z izpolnjevanjem splošnih PCT pogojev.” Kot je še zapisala, tudi v prostorih občine ne misli izvajati ukrepov, saj da so protiustavni in nezakoniti. Polnjenje bolnišničnih kapacitet do roba zmogljivosti ter dnevni porast števila obolelih in umrlih za covidom-19 semiške županje torej niso prepričali, da je stanje v državi resnično alarmantno.

Sviz: Ravnanje županje je neodgovorno in nevarno

Odzvali pa so se tudi v Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz), kjer so ravnanje semiške županje označili za skrajno neodgovorno ter škodljivo oziroma v trenutnih razmerah celo nevarno. Ob tem so izrazili ogorčenje, da “županja zaradi lastnega nestrinjanja z opredeljenimi higienskimi predpisi in zapovedanimi  epidemiološkimi ukrepi ter iz egoistično-osebnega prepričanja v neobstoj virusa s pozicije moči od ravnateljice šole in tamkaj zaposlenih zahteva, naj kršijo veljavne predpise”.

V sindikatu še pričakujejo, da se bodo pristojni čim prej odzvali na po njihovem prepričanju nesprejemljive pritiske nad zaposlenimi. Obenem so izrazili podporo vodstvu ter delavcem šole, ki se v trenutnih razmerah “trudijo zagotavljati varno okolje za vse vpletene ter zavod odprt za izobraževanje učenk in učencev tam, kjer je to edino primerno – v šolskih prostorih”.

37.a člen zakona o lokalni samoupravi (ZLS-UPB2) sicer dopušča, da članu občinskega sveta, županu ali podžupanu lahko preneha veljati mandat, če ta postane trajno nezmožen za opravljanje funkcije.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje