Nov covidni zemljevid: hrvaška obala ostaja oranžna

Koronavirus 22. Jul 202116:00
ECDC
Foto: ECDC

V nekaterih evropskih državah se epidemiološka slika hitro slabša. Na zemljevidu Evropskega centra za obvladovanje in preprečevanje bolezni je Slovenija zelena, obalni del Hrvaške pa ostaja v oranžni barvi. Situacija se je poslabšala tudi ponekod v Italiji.

Evropski center za obvladovanje in preprečevanje bolezni (ECDC) je izdal nov zemljevid, ki kaže stanje okužb v EU. Območja na njem so obarvana z zeleno, oranžno, rdečo in temno rdečo barvo, odvisno od epidemiološke situacije. Ta je najboljša na območjih z zeleno barvo, najslabša pa v državah v temno rdeči barvi.

Slovenija je na zemljevidu ECDC v celoti zelena, obalni del Hrvaške pa ostaja oranžen, saj se je epidemiološka slika zaradi naraščanja okužb tam poslabšala.

Zaradi naraščanja okužb s koronavirusom so v primerjavi s prejšnjim tednom oranžno obarvani tudi nekateri deli Italije: Benečija (Veneto), Lacij (Lazio) in Sicilija.

Epidemiološka slika se je poslabšala tudi v večjem delu Francije in še ponekod drugje. Najslabše je trenutno v Španiji, na Portugalskem, na Irskem, v Luksemburgu in na Nizozemskem. Hitro pa okužbe naraščajo tudi v Grčiji.

Eksponentno rast okužb v evropskih državah gre pripisati različici delta, ki se širi veliko hitreje kot prejšnje različice. Zahvaljujoč cepivom pa hospitalizacije v teh državah za zdaj ne naraščajo tako hitro, saj so starejši in rizične skupine povečini že prejeli oba odmerka cepiva in so zaščiteni pred težjim potekom bolezni.

Komentari

Vaš komentar