Nova točka za testiranje: ZD Ljubljana pojasnjuje, zakaj selitev tako daleč

Koronavirus 14. Jan 202216:27 > 16:48 2 komentarja
Stanežiče
BOBO

Vstopna točka za PCR-teste se iz ljubljanskih Stožic seli na parkirišče v Stanežičah. Ker pa je nova lokacija več kot sedem kilometrov oddaljena od centra mesta, je odločitev Zdravstvenega doma Ljubljana med ljudmi naletela na veliko slabe volje. Tam pojasnjujejo, da so se za spremembo odločili iz več razlogov, med drugim tudi zato, ker nevestni vozniki v garažni hiši Stožice niso upoštevali navodil osebja in ugašali motorjev vozila, zaradi česar je prihajalo do slabega zraka.

V Zdravstvenem domu (ZD) Ljubljana s ponedeljkom vstopno točko za odvzem brisov za PCR-testiranje iz garažne hiše v Stožicah selijo na novo lokacijo, na P+R parkirišče v Stanežičah. Odločitev o selitvi je med ljudmi naletela na precej negativen odziv, saj je to parkirišče od centra mesta zelo oddaljeno.

Odvzem brisov bo tudi na novi lokaciji potekal na “drive in” način. Ob tem se zastavlja vprašanje, kako bodo do vstopne točke na oddaljeni lokaciji prišli ljudje, ki sami nimajo osebnega avtomobila.

V ZD Ljubljana odgovarjajo, da se na testiranje simptomatske osebe pripeljejo z avtomobilom, nikakor pa ne s sredstvi javnega prevoza, saj so potencialno kužne. Lahko pa naročene na testiranje pripelje tudi svojec, družinski član ali prijatelj. Poudarjajo pa, da naj bo v avtomobilu čim manj oseb, vsi pa naj ves čas nosijo tudi zaščitne maske.

Kako pa naj do mesta za testiranje pridejo tisti, ki nimajo osebnega vozila in si prevoza ne morejo urediti? Bolni, ki jih na testiranje napoti osebni zdravnik, lahko na testno točko pridejo tudi peš. Toda, za pot iz središča Ljubljane do testirnega centra v Stanežičah boste peš potrebovali uro in pol. Tudi če bi se kdo tja res odpravil peš, pa del poti poteka po zelo prometni cesti proti Mednem in Medvodam, kjer ni pločnika za pešce.

Stanežiče
Posnetek zaslona/Google zemljevid

Zelo prometna cesta med Ljubljano in Medvodami, kjer na delu nima niti pločnika za pešce.

Na ZD Ljubljana smo naslovili vprašanje, ali se jim zdi nova lokacija zaradi oddaljenosti primerna. Odgovorili so nam, da “vstopna točka za odvzem PCR brisov ZD Ljubljana ne pokriva le Ljubljane, ampak Ljubljano z okolico in primestnimi občinami, zato je lokacija na obrobju primernejša, še posebej ob porastu brisov, ki ga beležimo v januarju”.

“Ker gre za odvzeme PCR brisov bolnim oziroma simptomatskim osebam s sumom na covid-19, je centralizacija in drive-in sistem odvzema brisa najbolj smiseln pristop zaradi zahtevne logistike označevanja, transporta in obdelave brisov ter nenazadnje racionalne rabe zdravstvenega kadra, ki je potreben na takem mestu in ki ga zelo primanjkuje,” so še dodali.

Ker vozniki niso ugašali motorjev, so vstopno točko preselili

Vstopna točka za testiranje na covid-19 je bila najprej ob zdravstvene domu na Metelkovi ulici, konec leta pa so jo preselili v garažno hišo v Stožicah. “Dodatni razlog selitve vstopne točke za odvzem brisov iz garažne hiše Stožice na parkirišče Stanežiče so nekateri nevestni vozniki, ki v garažni hiši niso upoštevali navodil osebja in ugašali motorjev vozila, zaradi česar je prihajalo do slabega zraka,” svojo odločitev še pojasnjujejo v ZD Ljubljana.

Dosedanja lokacija testiranja v garažni hiši Stožice je po njihovih besedah pomenila tudi “izredno prometno obremenitev na krožišču Tomačevo”, nova lokacija v Stanežičah pa je na “prostem in omogoča razporeditev vozil na področje parkirišča”.

Kot še pravijo v ZD Ljubljana, je ne glede na to, kam bi umestili lokacijo odvzema brisov, razdalja od doma do mesta odvzema za nekatere krajša, za druge daljša, odvisno od lokacije njihovega prebivališča. Dodali pa so, da je v Ljubljani brezplačno testiranje s PCR-testom mogoče opraviti tudi na drugih lokacijah, ki so v domeni drugih pooblaščenih izvajalcev.

testiranje
Žiga Živulović jr./BOBO

Na odvzem brisa za PCR-test se je treba naročiti. V primeru simptomov okužbe s koronavirusom osebo na odvzem naroči izbrani družinski zdravnik. V primeru pozitivnega hitrega testa pri samotestiranju pa se posameznik na odvzem brisa naroči na telefonskih številkah 031 619 359 ali 031 619 255.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje