Obvezno cepljenje proti covidu deli tudi stroko, ne le javnosti

Koronavirus 30. Dec 202114:48 > 15:54 7 komentarjev
Cepljenje, covid-19, koronavirus
PROFIMEDIA

Ne le javnost, tudi stroka je očitno glede vprašanja obveznega cepljenja proti covidu razdeljena. Predstojnica infekcijske klinike Tatjana Lejko Zupanc je danes povedala, da infektologi podpirajo uvedbo obveznega cepljenja proti covidu-19. Epidemiologi Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) so medtem ponovno zavzeli odklonilno stališče do tega.

“Želimo si ponovno normalnega življenja in normalnega delovanja zdravstva. Kot je izpostavilo slovensko zdravniško društvo, je svoboda posameznika omejena s svobodo soljudi. Necepljeni dejansko ogrožajo že cepljene, vendar imunsko krhke posameznike,” je na novinarski konferenci dejala Lejko Zupanc.

V oddaji N1 STUDIO je zdravnica še dejala, da ni bila vedno zagovornica obveznega cepljenja, a da zdaj nimamo več rezerve.

Epidemiologi NIJZ pod vodstvom Maria Fafangla so medtem včeraj direktorju Milanu Kreku sporočili, da se s predlogom obveznega cepljenja ne strinjajo. “Obveznost cepljenja še ne pomeni, da se bo prebivalstvo za cepljenje v zadostni meri odločilo. Poskus uvedbe obveznega cepljenja proti covidu-19 bo lahko povzročil neugoden družbeni odziv in odklonilen odnos do vseh cepljenj in drugih javno zdravstvenih ukrepov,” so njihovo izjavo povzeli na 24ur.com. Odklonilno stališče do tega vprašanja ima tudi strokovni svet NIJZ.

Za več pojasnil smo se obrnili na NIJZ, na njihove odgovore še čakamo.

“Drugačna mnenja temeljijo na iracionalnih predpostavkah”

Vodja oddelka intenzivne terapije infekcijske klinike Matjaž Jereb se je na današnji novinarski konferenci ob stališče epidemiologov obregnil, rekoč: “Kar se tiče stališča NIJZ, pa tu ne morem komentirati, na katerih strokovnih argumentih stoji njihova odločitev. Dejstvo pa je, da vsi ti predlogi marsikoga vznemirjajo, kar težko sprejemam. Vendar te drugačne odločitve, drugačna mnenja ne temeljijo na strokovnih argumentih, ampak na različnih iracionalnih predpostavkah. Strokovna svetovalna skupina z dokazi in znanostjo stoji za svojo odločitvijo.”

Fafangel je v včerajšnji kolumni za N1 med drugim poudaril, da glede morebitne uvedbe obveznega cepljenja obstaja veliko odprtih vprašanj.

“WHO svari pred dolgoročnimi posledicami takšne odločitve. Na to smo epidemiologi opozorili že pred meseci. Evropska komisija pove, naj se vsaka država članica sama odloči (ali je kdo sploh pričakoval drugače?). Veliko je neznank. Če bi se država odločila za to, lahko rečem le nekaj. Želim si, da bo obstajal dober plan implementacije, in želim si, da bo čim bolj uspešno. Zaščititi prebivalstvo s cepljenjem pomeni konec nemogočih restrikcij,” je še zapisal epidemiolog.

Kreigher: Obvezno cepljenje bi lahko uvedli postopoma

Nekdanja vodja Centra za nalezljive bolezni pri NIJZ Alenka Kreigher meni, da je neka oblika obveznega cepljenja smiselna, če zaščite posameznika in družbe ne moremo doseči drugače. “A bistveno vprašanje v Sloveniji je, kakšna je prava pot do dovoljšnje precepljenosti najbolj ogroženih. Se bodo ljudje ob zapovedani obveznosti odzvali in prišli na cepljenje? Morda bi takšna odločitev prepričala tiste, ki še nihajo, a teh ni več veliko,” meni epidemiologinja.

Obvezno cepljenje bi po njenem mnenju lahko uvedli postopoma – najprej bi se zaščitili ljudje, ki so zaradi svojega dela bolj ogroženi, da zbolijo ali da prenesejo okužbo naprej. To so delavci v zdravstvu, delavci, ki negujejo bolnike in ostarele, tisti, ki delajo v vzgoji in izobraževanju, v storitveni dejavnosti in kritični javni infrastrukturi. Cepljenje bi za opravljanje teh del lahko postalo obvezno, kar veljavna zakonodaja omogoča, pojasnjuje sogovornica.

“Drugi pristop pa je obvezno cepljenje za bolj ogroženo populacijo, za starejše, za kronične bolnike, za tiste, ki so v domovih za starejše in podobno.  Če bi na koncu vendarle sprejeli to odločitev, bi morala biti podprta z etičnega, pravnega in strokovnega vidika. Opredeljeno pa bi moralo biti tudi, v katerih primerih se cepljenje lahko opusti,” še meni Kreigher.

Predlogu naklonjeni tudi v UKC Ljubljana

Včeraj je sicer tudi strokovni svet UKC Ljubljana soglasno sprejel sklep, da predlaga uvedbo obveznega cepljenja.

V UKC Maribor stališča o tem vprašanju še niso sprejeli, so nam sporočili.

Pred dnevi sta naklonjenost temu predlogu izrazili tudi vodja svetovalne skupine za cepljenje proti covidu Bojana Beović in vodja svetovalne skupine za covid Mateja Logar – slednja je povedala, da se zavzemajo za obvezno cepljenje za starejše od 50 let in za tiste s pridruženimi boleznimi.

Tudi Slovensko zdravniško društvo se zavzema za uvedbo obveznega cepljenja proti covidu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje