Sprememba: obvezno samotestiranje v šolah od srede, ne od ponedeljka

Koronavirus 12. Nov 202113:27 > 15:43 6 komentarjev
Samotestiranje
Profimedia

Obvezno samotestiranje na koronavirus, ki ga bodo učenci in dijaki izvajali v šolah, se bo začelo izvajati v sredo in ne že v ponedeljek. Tako je vlada zapisala v odlok, ki ga je spremenila v četrtek. Ta določa tudi, da bodo za učence osnovne šole starši oziroma skrbniki podali predhodno pisno soglasje oziroma nesoglasje k izvajanju samotestiranja.

Spremenjen odlok določa, da se bo samotestiranje za učence in dijake v šolah začelo 17. novembra, v sredo, in ne 15. novembra, kot je bilo prvotno določeno.

Tistim učencem in dijakom, ki se ne bodo samotestirali, bodo začasno prepovedali zbiranje v šoli. V skladu s sklepom ministra, pristojnega za izobraževanje, se bodo izobraževali na daljavo.

Za samotestirane učence in dijake bo veljalo, da za udeležbo v obšolskih dejavnostih izpolnjujejo pogoj PCT, določajo spremembe odloka o začasnih ukrepih za preprečevanje okužb s koronavirusom, ki ga je vlada sprejela na dopisni seji in v uradnem listu objavila v četrtek pozno zvečer.

Testiranje v šolah bo potekalo pod nadzorom osebe, ki jo določi ravnatelj.

Samotestirati se bodo morali tudi otroci in mladostniki, vključeni v zavode za vzgojo in izobraževanje za otroke s čustvenimi in vedenjskimi motnjami ter učenci na tretji do šesti stopnji posebnega programa. To bodo storili v domačem okolju, še izhaja iz spremenjenega odloka.

Do prihodnje srede za posameznega upravičenca v lekarnah na voljo le 10 testov

Ministrstvo za zdravje je na Twitterju zapisalo, da bo upravičencem 15 testov mesečno na voljo od prihodnje srede, torej hkrati z začetkom veljave obveznega samotestiranja v šolah. Do takrat je upravičencem tako v lekarnah za prevzem na voljo 10 testov. “Hkrati prosimo vse, ki so teste v tem mesecu že prevzeli in jih imajo v zadostni količini, da z dvigom počakajo, da ne bi prihajalo do nepotrebne gneče v lekarnah,” so poudarili na ministrstvu.