Omikron se širi v dobro precepljenih državah, kako bo pri nas?

Koronavirus 22. Dec 202108:06 > 09:38 3 komentarji
omikron južna afrika cepljenje
Sumaya Hisham, Reuters

Omikron po le nekaj tednih, odkar je prestopil meje Evrope, že postaja prevladujoča različica. Hitro se širi v dobro precepljenih Norveški in Danski, v Združenem kraljestvu ter ZDA. Za zdaj kaže, da ne povzroča hujše bolezni kot delta, a tudi ni trdnih dokazov, da bi bil milejši. Je pa bolj nalezljiv ter okužuje tudi cepljene in prebolele. V Južni Afriki se je po mesecu divjanja omikrona krivulja okužb obrnila navzdol.

Študija Imperialnega kolidža v Londonu kaže, da prebolelost nudi le 19-odstotno zaščito proti okužbi z omikronom, medtem ko je bila zaščita proti prejšnjim različicam približno 80-odstotna. Študijo so pripravili na podlagi potrjenih primerov v Združenem kraljestvu od 29. novembra do 11. decembra. Delež omikrona se je podvojil vsaka dva dni, reprodukcijsko število R (ki pomeni, koliko ljudi okuži vsak okuženi) pa je bilo v tem času več kot 3. Kako zelo nalezljiv je omikron ter kako agresivno se širi in izpodriva delto, kažejo tudi podatki iz ZDA. Pred dvema tednoma so omikronu pripisali 12 odstotkov okužb, prejšnji teden pa že 73 odstotkov.

Raziskovalci pravijo, da ni nobenih dokazov, da bi omikron povzročal milejšo obliko bolezni kot delta, ne na podlagi deleža pozitivnih, ki zbolijo v simptomatski obliki, ne na podlagi deleža tistih, ki zbolijo v hudi obliki in morajo v bolnišnico. Toda podatki o hospitalizacijah so za zdaj še omejeni.

V Združenem kraljestvu, kjer je omikron že prevladujoča različica, je bilo za zdaj hospitaliziranih 129 bolnikov, ki so bili zagotovo okuženi z omikronom, umrlo je 14 ljudi. V državah Evropske unije pa smrtnega primera zaradi omikrona še niso zaznali.

“Ne vemo točno, kaj se dogaja s hospitalizacijami bolnikov, okuženih z omikronom, in kaj se dogaja s smrtmi,” je povedal predstojnik Centra za nalezljive bolezni NIJZ Mario Fafangel in dodal, da bi potek bolezni lahko bil lažji, vendar brez ustreznih podatkov na to ne moremo staviti. “Tega si enostavno ne moremo privoščiti,” je poudaril in dodal, da  nas je epidemija naučila, da je pravočasno ukrepanje boljše od čakanja na stoodstotne podatke. Razložil je še, da je z epidemiološkega vidika različica, ki je bolj nalezljiva, v splošnem za prebivalstvo hujša, čeprav bi se izkazalo, da povzroči milejši potek bolezni. “Zaradi splošnega bremena na prebivalce in pritiska, ki ga izvaja na zdravstveni sistem, je namreč slabša od bolezni, ki bi bila hujša oziroma bolj smrtna.”

Kako (ne)zaščiteni so cepljeni

V nasprotju z delto omikron veliko bolj okužuje tudi cepljene. V zgoraj omenjeni študiji britanski znanstveniki ugotavljajo, da je zaščita pred tem, da bi zboleli, po dveh odmerkih med 0 (nič) in 20-odstotna, po poživitvenem odmerku pa med 55 in 80-odstotna.

V Evropi se za zdaj omikron najhitreje širi na Danskem in Norveškem, ki imata visoko precepljenost, prva država 82-, druga pa 72-odstotno. Težave omikron povzroča tudi v Združenem kraljestvu, kjer je polno cepljenih 69 odstotkov od okrog 67 milijonov prebivalcev, 43 odstotkov pa je že prejelo tudi poživitveni odmerek. V ZDA je polno cepljenih dobrih 61 odstotkov prebivalcev, s poživitvenim odmerkom pa 30 odstotkov. 

primeri okužb

Kaj pomenijo strmo naraščajoče krivulje v dobro precepljenih državah? “To pove, da je virus zelo kužen. Pove nam tudi o (nezadostni) zaščiti pred simptomatsko okužbo,” razlaga Fafangel. “Krivulja gre strmo navzgor pri novih primerih, trenutno pa to še ne velja za hospitalizacije in smrti.” Če se bo izkazalo, da omikron ne pomeni povečanega pritiska na bolnišnice, bodo države, ki so ukrepe zaostrile, te spet sprostile, je prepričan glavni epidemiolog.

Tudi med približno 50 primeri omikrona, ki so jih potrdili v Sloveniji, so preboleli, cepljeni in tudi cepljeni s poživitvenim odmerkom. Že med prvimi štirimi potrjenimi primeri pri nas je bil tudi en prebolevnik. “Z vsem, kar delamo, tveganja ne bomo spravili na nič, le zmanjšali ga bomo. Tudi pri trikrat cepljenih se bodo okužbe še dogajale, je pa tveganje toliko manjše,” poudarja Fafangel. Dodaja, da je za omejitev širjenja nove različice nujno spremeniti režim odrejanja karanten. Doslej namreč po tveganem stiku v karanteno ni bilo treba cepljenim in prebolelim, po novem pa bi to veljalo le še za cepljene s poživitvenim odmerkom.

Kaj se lahko naučimo od Južne Afrike?

V Južni Afriki, ki je prva doživela omikronov tornado, je polno cepljena le četrtina prebivalstva. Krivulja okužb se je po strmi rasti pred nekaj dnevi le obrnila navzdol. V primerjavi s Slovenijo je bil njihov omikronski val precej manjši od našega, ki ga je povzročila delta. Toda na te podatke močno vpliva tudi način testiranja: manj testiranja pomeni tudi manj zaznanih okužb.

graf okužbe

Da so pravkar prešli vrh vala in se je krivulja novih okužb obrnila navzdol, je včeraj za CNN povedala vodja južnoafriškega medicinskega združenja dr. Angelique Coetzee. V epicentru okužb, provinci Gauteng, se je epidemija umirila, v nekaterih drugih delih države pa število sicer še narašča. “Delež pozitivnih ostaja velik, okrog 30-odstoten,” pravi Coetzee, saj veliko testiramo. “Zanimivo je videti, da se ljudje bolj hodijo testirat kot cepit.”

Ugotavlja, da je sprejemov v bolnišnice manj kot v valu, ki ga je povzročala delta. V 60-milijonski državi so v času delte dnevno na intenzivno nego sprejeli po 400 ali 500 bolnikov s covidom-19, pri omikronu jih manj kot sto, pravi Coetzee, ki je tudi sama zdravnica na covidnem oddelku. “Tudi število smrti je manjše. Predvidevamo, da so hospitalizirani okuženi z omikronom, čeprav je mogoče tudi, da so bili okuženi z delto. Večina je necepljena.”

Previdnost v drugih državah najbrž ostaja tudi zaradi razlike v povprečni starosti, ta je v Južni Afriki 15 let nižja kot v Evropi (27 let, 43 let). Cepljenih je približno 42 odstotkov odraslih prebivalcev Južne Afrike, kar pa je skupno le četrtina populacije. Mogoče je tudi, da z omikronom zbolevajo že preboleli, pri katerih pa predhodna okužba ni bila zaznana.

hospitalizirani graf

V Sloveniji epidemija upada, do kdaj še?

“Padanje rasti okužb se v Sloveniji počasi, a zanesljivo ustavlja,” so v zadnji oceni stanja epidemije zapisali strokovnjaki Fakultete za pomorstvo in promet, ki pripravljajo napovedi za strokovno skupino. Reprodukcijsko število je za zdaj R = 0.89, kaže pa, da bo v nekaj dneh naraslo na 1. Vprašanje je, ali bo temu sledila stagnacija ali nova rast.

Vzrok za ustavitev padanja okužb naj še ne bi bil omikron, ampak povečano število kritičnih stikov. “Najbolj se ta kaže v populaciji starejših od 45 let, v kateri je bil relativen padec okužb prejšnji teden manjši kot v ostalih skupinah,” so še ocenili. Dodali so, da je v Evropski uniji R = 0,97. V nekaj dneh pa se nakazuje rast, ko bo reprodukcijsko število preseglo 1, kar pomeni ponovno rast okužb.