Predlog zakona o nalezljivih boleznih ne bo sprejet v tem mandatu

Koronavirus 25. Feb 202215:55 > 16:00 1 komentar
Slovenija, zastava, ključavnnice
Žiga Živulovič jr./BOBO

Odbor državnega zbora za zdravstvo je danes s 17 glasovi za in brez glasu proti potrdil 29. marec kot datum, ko bo potekala javna predstavitev mnenj o predlogu novele zakona o nalezljivih boleznih. Nepovezani poslanci, ki so novelo vložili, so zahtevali, da se razprava opravi čim prej, a predsednica odbora je vztrajala, da prej ni mogoče.

Javna predstavitev mnenj o predlogu novele zakona o nalezljivih boleznih bo 29. marca. Predlog so pripravili v Pravni mreži za varstvo demokracije, v parlamentarni postopek pa so ga vložili nepovezani poslanci s prvopodpisanim Igorjem Zorčičem. Sejo odbora za zdravstvo, na kateri so odločili o datumu javne predstavitve mnenj, so nepovezani poslanci zahtevali skupaj z LMŠ, SD, Levico in SAB.

“Šov, ki nima smisla”

Predsednica odbora Anja Bah Žibert (SDS) je kot prvi možen datum predlagala 29. marec. Temu je nasprotovala nepovezana poslanka Janja Sluga, saj bo ta datum po njenem mnenju onemogočil, da se novela sprejme še v tem mandatu DZ. Kot možen datum razprave je Sluga predlagala 8. ali 10. marec, ko drugih obveznosti državnega zbora ni.

Da to ne bo mogoče, je vztrajala Bah Žibertova, saj po njenem mnenju predloga novele zakona ne bi mogli javno objaviti in pravočasno poslati vabil vabljenim. Sluga je vztrajala, da vse našteto poteka preko spleta in da je za to dovolj časa, Bah Žibertovi pa očitala zavlačevanje. Slednja je dejala, da je možen datum tudi 25. marec, a na koncu na glasovanje dala predlog za 29. marec, ki ga je odbor potrdil.

Jani Möderndorfer (LMŠ) je zato predlagal, da se rezervira termin za obravnavo zakonskega predloga na seji odbora za zdravstvo v dnevu ali dveh po javni predstavitvi mnenj, sicer “je vse skupaj en šov, ki nima smisla”.

Predlog novele omogoča, da bi bili ukrepi za preprečevanje širjenja nalezljivih bolezni zakoniti in skladni z ustavo, določili pa bi tudi pogoje in postopek za uvedbo ter podaljševanje veljavnosti ukrepov in njihovo maksimalno trajanje, navajajo v Pravni mreži za varstvo demokracij

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje