Prejšnji teden spet manj zanimanja za cepljenje

Koronavirus 27. Sep 202114:47 > 15:01 3 komentarji
vrsta cepljenje
Žiga Živulović, Bobo

Potem ko so se v tednu razširitve pogoja PCT pred cepilnimi centri vile vrste čakajočih, se je prejšnji teden zanimanje za cepljenje znova zmanjšalo. Slovenija je na lestvici precepljenosti 27 držav EU prehitela Poljsko in napredovala z 22. na 21. mesto.

“Lepo napredujemo, morda malo prepočasi,” je cepilno krivuljo komentirala epidemiologinja z Nacionalnega inštituta za javno zdravje dr. Irena Grmek Košnik in sporočila, da je bilo v zadnjih dveh tednih skupaj s prvim odmerkom cepljenih 88.562, z dvema odmerkoma pa 66.148 prebivalcev.

Potem ko se je v prvem tednu po zaostritvi pogoja PCT (po 15. septembru) delež cepljenih z vsaj enim odmerkom v celotni populaciji povečal z 49 na 52 odstotkov, je v enem tednu za tem zrasel zgolj za eno odstotno točko, na 53 odstotkov.

Z vsaj enim odmerkom je po podatkih NIJZ zdaj cepljenih nekaj čez 1.115.000 prebivalcev, polno cepljenih z vsemi odmerki pa je nekaj več kot 988 tisoč prebivalcev, kar je 47 odstotkov.

Najbolje gre Zasavju, v tej regiji je vsaj en odmerek prejelo 58 odstotkov prebivalcev, najmanj cepljenih pa je v obalno-kraški regiji, kjer je ta delež 49 odstotkov.

Naval na cepilne centre, ki ga sprožil vladni odlok o razširitvi pogoja PCT, se je, kot kaže, polegel. Kot je vidno na spodnjem grafu sledilnika, so v cepilnih centrih v tednu med 13. in 19. septembrom porabili skoraj 86 tisoč odmerkov cepiv, v tednu od 20. do 26. septembra pa približno pol manj, okrog 44 tisoč.

Slovenija ostaja na repu EU

Kot smo pisali prejšnji teden, se Slovenija na lestvici precepljenosti uvršča med zadnje v Evropski uniji, je pa prva med državami Balkana.

V enem tednu je Slovenija kljub cepilnemu pospešku napredovala zgolj za eno mesto (z 22. na 21. med sedemindvajseterico) in prehitela Poljsko. Poleg nje so za nami le še Latvija, Slovaška, Hrvaška, Romunija in Bolgarija. Med balkanskimi državami ostajamo na prvem mestu.

Povprečje precepljenosti v vseh državah EU skupaj je precej višje kot v Sloveniji. Z vsaj enim odmerkom je cepljenih 67 odstotkov, z vsemi pa 61 odstotkov od približno 450 milijonov prebivalcev.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje