Pri nas vse ostrejši ukrepi za necepljene, kako je drugod po EU?

Koronavirus 21. Sep 202106:26 > 12:52 3 komentarji
Covid certifikat pass sanitaire Francija
Profimedia

Slovenija je med prvimi v Evropski uniji uvedla obvezen pogoj PCT za vse zaposlene v javnem in zasebnem sektorju ter tudi obvezno cepljenje za državno upravo.

Da bi zajezili hitro naraščanje okužb z delta različico koronavirusa in tudi spodbudili cepljenje proti covidu-19, v državah Evropske unije širijo pogoj PCT na uporabo različnih storitev.

Pri nas od prejšnje srede PCT velja za večino storitev javnega življenja. Podoben režim ima veliko držav, na primer AvstrijaFrancija, Italija, Luksemburg, Portugalska, Irska, Španija (s klikom na ime države si lahko preberete več o omejitvah za uporabnike storitev).

Nemčija ima na ravni države pogoj PCT (imenujejo ga “3G pravilo”), vse več zveznih držav pa v želji po povišanju precepljenosti prehaja na pravilo PC za uporabnike (kar pomeni, da testiranje ne zadostuje več). 

Danska je do prejšnjega tedna zahtevala dokazila za zaprte prostore v gostinstvu in kulturi, nato pa je ob visoki stopnji precepljenosti in upočasnjevanju epidemije vse ukrepe ukinila. Podobno naj bi v kratkem naredila tudi Švedska.

Danska koronavirus
Profimedia

Pred slabima dvema tednoma je Danska kot prva država EU odpravila vse omejitve, vezane na epidemijo covida-19. Razlog je visoka precepljenost (76 odstotkov) in nizko reprodukcijsko število (okrog 0,7), kar pomeni, da se epidemija upočasnjuje. Fotografija je nastala dan po odpravi vseh ukrepov, na koncertu domače glasbene skupine The Minds of 99 v Köbenhavnu pred 50 tisoč oboževalci.

Slovenija med prvimi s PCT za zaposlene

Redkeje pa države za zdaj posegajo po bolj strogih ukrepih. Eden takih je pogoj PCT za zaposlene.

Tu je ledino orala Francija, ki je konec avgusta uvedla tak pogoj za vse zaposlene, ki imajo stik s strankami. Pogoj PCT (pri njih se imenuje pass sanitaire) morajo izpolnjevati zaposleni v gostinstvu, muzejih, živalskih vrtovih, nočnih klubih, kinematografih.

Grčija je šla kot prva še korak dlje in s 1. septembrom uvedla PCT za vse zaposlene. Sledila ji je Slovenija. Od prejšnje srede velja, da se morajo zaposleni in samozaposleni, ki niso preboleli ali niso cepljeni, enkrat tedensko (samo)testirati. V nasprotju z Grčijo, v kateri si morajo zaposleni sami plačevati teste, pri nas strošek krijejo delodajalci.

Pri nas se je po podatkih sledilnika precepljenost z vsaj prvim odmerkom od prejšnjega ponedeljka dvignila za skoraj tri odstotne točke (z 48,9 na 51,8 odstotka). V enem tednu se je torej (prvič) cepilo 2,9 odstotka prebivalstva. Kljub temu ima le pet držav EU-27 nižjo stopnjo precepljenosti. Več v članku Slovenija na repu EU lestvice cepljenih, a prva na Balkanu.

Italijanskemu delavcu brez PCT denarna kazen

Le malo za Slovenijo je pogoj PCT za zaposlene napovedala tudi sosednja Italija, ukrep bo začel veljati s 15. oktobrom. Zaposleni, ki bodo kršili nova pravila, bodo tvegali kazen 600 do 1.500 evrov. Če bodo pet dni zapored na delovno mesto prihajali brez dokazila o izpolnjevanju pogoja PCT, jih bo delodajalec lahko suspendiral (odsotnost z dela brez nadomestila plače). Odpuščanje zaradi neizpolnjevanja pogoja pa ne bo mogoče.

Italijanski sindikati nov ukrep vidijo kot prikrito uvedbo obveznega cepljenja, poročajo italijanski mediji.

Covid certifikat green pass Italija
Profimedia

Od sredine oktobra bodo tudi vsi zaposleni v sosednji Italiji morali izpolnjevati pogoj PCT.

Obvezno cepljenje predvsem v zdravstvu

Pri nas obenem ostaja odprto vprašanje, ali bo vlada obveznost cepljenja razširila na druge segmente javnega sektorja, predvsem zdravstvo in šolstvo. Kako je s tem v drugih državah?

V Nemčiji cepljenje ostaja prostovoljno. Vladajoči ob strogi zakonodaji varovanja osebnih podatkov poskušajo najti načine, da bi delodajalci lahko preverjali, ali so njihovi delavci cepljeni, je poročal Reuters.

V Avstriji je cepljenje prav tako prostovoljno, obvezno je le za posamezna delovna mesta v nekaterih zveznih deželah: v Spodnji Avstriji (severovzhod države) za uslužbence zvezne dežele, na Dunaju in avstrijskem Štajerskem pa za novozaposlene v zdravstvu in negovalnih domovih.

V Franciji in Italiji suspenzi zdravstvenega osebja

V Italiji so na drugi strani že marca letos uvedli obvezno cepljenje v zdravstvu. Do prejšnjega tedna je bilo suspendiranih 728 zdravnikov, ki pogoja niso izpolnili, poroča France24, ki kot vir navaja italijansko zdravniško zbornico.

Tudi v Franciji so uvedli obvezno cepljenje v zdravstvu. Tako so morali do prejšnje srede zdravstveni delavci dobiti vsaj prvi odmerek cepiva, do 15. oktobra morajo biti polno cepljeni. Ukrep pa ne velja le za zdravnike in medicinske sestre, temveč za vse osebje v zdravstvenih domovih, bolnišnicah, domovih za ostarele, zdravstveni logistiki, tudi gasilce, skupno 2,7 milijona ljudi. Od julija, ko je predsednik Emmanuel Macron napovedal obvezno cepljenje za zdravstvene delavce (kliknite za povezavo na uradno obvestilo), do prejšnje srede se je precepljenost po podatkih francoske agencije za javno zdravje dvignila s 40 na 69 odstotkov. Kljub temu so prejšnji teden delodajalci suspendirali okrog tri tisoč zdravstvenih delavcev, ki ukrepa niso izpolnili. Iz ene od bolnišnic v Nici po pisanju lokalnih medijev poročajo, da so suspendirali 450 od skupno 7.500 zaposlenih.

V Grčiji obvezno cepljenje za osebje domov za ostarele velja od julija, od septembra pa tudi za zdravstvo. Necepljeni tvegajo suspenz. Tudi na Madžarskem so s septembrom uvedli obvezno cepljenje proti covidu-19 za zdravstvene delavce in negovalno osebje.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje