Slovenija edina temnordeča država v EU

Koronavirus 23. Sep. 202112:15 > 15:085 komentarjev
Delite:
ECDC
Foto: ECDC

Evropski center za obvladovanje in preprečevanje bolezni je objavil nov epidemiološki zemljevid Evrope, na katerem je vsa Slovenija, edina država v EU, obarvana temnordeče. To pomeni, da ima najslabšo epidemiološko sliko.

Epidemiološka slika se je v Sloveniji močno poslabšala, zato je vsa država na zadnjem zemljevidu Evropskega centra za obvladovanje in preprečevanje bolezni (ECDC) obarvana temnordeče.

Najslabša epidemiološka slika med državami

Slovenija je edina država, ki je na evropskem zemljevidu ECDC obarvana temnordeče. To pomeni, da je pojavnost okužb s koronavirusom pri nas v zadnjih 14 dneh najvišja v EU.

V rdečo kategorijo sodijo območja, kjer je 14-dnevna pojavnost okužb z novim koronavirusom na 100.000 prebivalcev med 75 in 200 in je delež pozitivnih testov večji od štirih odstotkov ali pa je pojavnost okužb med 200 in 500.

Ima pa v Evropi nekaj držav precej dobro epidemiološko sliko, saj so obarvane z zeleno barvo. To so: Danska, Češka, Madžarska, deli Italije in del Španije.

Slovenija pri cepljenju pod povprečjem EU

Slovenija za drugimi državami močno zaostaja tudi pri cepljenju. Z enim odmerkom je v EU v povprečju cepljenih 66,8 odstotka prebivalstva, polno cepljenih pa je 61 odstotkov ljudi. V Sloveniji pa je z enim odmerkom cepljenih le 52 odstotkov ljudi, polno cepljenih pa 45,9 odstotka ljudi, kažejo podatki ECDC.

Komentari

Vaš komentar