Smrt 20-letnice po cepljenju: Poklukar ni kršil kodeksa zdravniške etike

Koronavirus 25. Jan. 202213:25 > 16:3911 komentarjev
Delite:
Janez Poklukar
Foto: UKOM

Odbor za pravno-etična vprašanja zdravniške zbornice je odločil, da minister Janez Poklukar ni kršil kodeksa zdravniške etike, ko je vladi v sprejetje predlagal odlok, ki je spodbujal cepljenje s cepivom Janssen. Po cepljenju s tem cepivom je septembra umrlo 20-letno dekle. Zbornica je presojala ravnanje Poklukarja v vlogi zdravnika.

Odbor za pravno-etična vprašanja zdravniške zbornice je ugotavljal, ali je Janez Poklukar kršil kodeks zdravniške etike. Zadevo je vzel v obravnavo na podlagi vprašanj novinarja časopisa Dnevnik o ravnanju Poklukarja v primeru odloka, ki je določal, da se potrdilo PCT dobi z dnem polnega cepljenja, s tem pa cepivu Janssen dajal prednost pred preostalimi cepivi. Zbornica je na tej podlagi zadevo vzela v obravnavo.

Odbor je zadevo obravnaval 16. decembra in sprejel sklep, “da omenjeni odlok ne kaže na ravnanje Janeza Poklukarja dr. med., ki bi predstavljalo kršitev Kodeksa zdravniške etike.”

“Odbor ugotavlja, da je vlada za vsa cepiva določila istovrstni presečni datum, ko velja, da je oseba cepljena, in sicer datum prejetja zadnjega odmerka cepiva, ki je potrebna za polno cepljenje po navodilih proizvajalca. To je tudi podatek, ki se vpisuje v digitalno covidno potrdilo. Zakaj je vlada ravnala tako in ne drugače, odbor ne more presojati. Zaradi navedenega je odbor odločil, kot je,” je za Dnevnik povedal predsednik odbora Peter Golob.

Odlok je pripravilo in v sprejetje vladi predlagalo ministrstvo za zdravje pod vodstvom Poklukarja. Pod odlok je podpisan predsednik vlade Janez Janša.

Usodna sprememba odloka

V odloku, ki je bil v veljavi do 22. avgusta, je zapisano, da dokazilo o izpolnjevanju pogoja C dobimo sedem dni po prejemu drugega odmerka cepiva Pfizerja, 14 dni po prejemu drugega odmerka cepiva Moderne, 21 dni po prejemu prvega odmerka AstraZenece ali 14 dni po prejemu enega in edinega odmerka cepiva Janssen. Pogoji, določeni s tem odlokom, so bili v tem delu strokovno utemeljeni. Po cepljenju namreč traja nekaj časa, da se ustvari dovolj protiteles, da smo dejansko zaščiteni pred boleznijo.

27. avgusta pa je vlada na dopisni seji sprejela spremembo in v odlok zapisala, da se potrdilo PCT pridobi z dnem cepljenja, torej na dan prejema drugega odmerka cepiv Pfizerja, Moderne in AstraZenece ter na dan prejema edinega odmerka cepiva Janssen. S tem je Janssen postavila v absolutno prednost pred ostalimi cepivi, in to ne glede na to, da je stroka priporočala prav nasprotno: prednostno uporabo cepiv mRNK, pri katerih je tveganje za hude stranske učinke manjše, zaščita pred okužbo pa večja.

Le tri dni po tem, ko je odlok začel veljati, je posvetovalna skupina za cepljenje pod vodstvom dr. Bojane Beović vlado opozorila na problematičnost tega odloka, razkriva zapisnik. Predlagali so, “da se v ustreznem odloku dopolni, kdaj se vzpostavi zaščita pred boleznijo po posameznih cepivih (7 dni po drugem odmerku cepiva Comirnaty in 14 dni po ostalih cepivih)”.

Vlada stroke ni poslušala in je dikcijo, da se dokazilo o cepljenju pridobi z dnem cepljenja, obdržala tudi v vseh naslednjih odlokih, s katerimi je za necepljene, neprebolele in netestirane družbo vse bolj zapirala. Testiranje je bilo v tistem času plačljivo. S 15. septembrom je stopil v veljavo odlok, s katerim brez pogoja PCT ni bilo mogoče več ne v gostilno, ne k frizerju, ne na bencinsko črpalko. 20-letnica, ki je konec septembra umrla, se je s cepivom Janssen cepila 16. septembra.

Pozneje je komisija, ki je bila imenovana za obravnavo tega primera, potrdila, da je smrt 20-letnice gotova posledica cepljenja s cepivom Janssen. Po smrti smo cepivo Janssen in drugo vektorsko cepivo AstraZenece v Sloveniji prenehali uporabljati.

Odgovarjal ni nihče

Za njeno smrt ni odgovarjal nihče. Minister Poklukar je ostal na položaju, prav tako vodja posvetovalne skupine za cepljenje Beović. Nihče od pristojnih ni omejil ali odsvetoval cepljenja z vektorskimi cepivi mlajšim ženskam, kar so zaradi možnosti redkih, a hudih stranskih učinkov storile nekatere druge evropske države in ZDA. “Vsi, ki se kakorkoli ukvarjamo s cepljenjem in si želimo v Sloveniji to visoko precepljenost, zato da bi preprečili preštevilne smrti ljudi, karseda obžalujemo smrt deklice Katje, o tem ni dvoma. O strokovni napaki bi pa tu zelo težko govorila,” je na začetku oktobra na naše vprašanje odgovorila Bojana Beović.

Komentari

Vaš komentar