Komisija potrdila povezavo med cepljenjem in smrtjo 20-letnice

Koronavirus 30. Nov 202111:05 > 18:30 7 komentarjev
Janez Poklukar
Urad vlade za komuniciranje

Komisija, ki je obravnavala primer smrti 20-letnice po cepljenju s cepivom Janssen, je potrdila povezavo med cepljenjem in tragičnim zapletom, je dejal koordinator komisije Zoran Simonović. Minister za zdravje Janez Poklukar je navedel, da bo posvetovalni skupini za cepljenje predlagal, da se cepljenje z omenjenim cepivom pri nas ustavi oziroma se omogoči le na izrecno zahtevo posameznika, ki bi to potrdil tudi s prostoročnim podpisom. To bi pomenilo, da bi trenutno začasni protokol za cepljenje z Janssenom postal trajen.

Komisija, ki je bila imenovana za obravnavo primera smrti 20-letnice po cepljenju s cepivom Janssen, je potrdila povezavo med cepljenjem in tragičnim zapletom, je dejal koordinator komisije in predstojnik OE NIJZ Maribor Zoran Simonović. 

Petčlansko komisijo so sestavljali trije zdravniki kliniki, zdravnica farmakologinja in Simonović kot predstavnik epidemiološke stroke. “Komisija je pridobila zdravstveno dokumentacijo pacientke, ki je po cepljenju razvila sindrom tromboze s trombocitopenijo,” je pojasnil Simonović. Zdravstveno dokumentacijo so pregledali in potrdili, da je v tem primeru prišlo do razvoja sindroma tromboze s trombocitopenijo oziroma s cepljenjem povzročene imunske trombotične trombocitopenije.

“Izpolnjeni so bili vsi kriteriji za postavitev te diagnoze,” je dejal. “Prav tako je komisija ob preučitvi zdravstvene dokumentacije pred cepljenjem ugotovila, da ni bilo ugotovljenih stanj, ki bi lahko vplivala na potek težav po cepljenju,” je pojasnil. Komisija je soglasno ocenila, da je bila v tem primeru povezanost med cepivom Janssen in pojavom sindroma “gotova”.

“Kljub ustreznemu zdravljenju na nevrološki kliniki je prišlo do smrtnega izida tega zapleta,” je pojasnil Simonović in v imenu vseh članov komisije izrazil sožalje svojcem in bližnjim.

V Sloveniji dva potrjena primera tovrstne povezave

Natančnih podatkov o številu resnih neželenih učinkov, pri katerih se pri vsakem posebej ugotavlja morebitna povezanost dogodka s cepljenjem, Simonović nima.

“Zagotovo smo v Sloveniji imeli dva primera tega resnega zapleta z nastankom tromboz predvsem v venskem sistemu možganskega tkiva s hkratnim znižanjem števila trombocitov in krvavitvami. V obeh primerih je žal prišlo do smrtnega izida zapleta in v obeh primerih je bila povezava med cepljenjem in tem učinkom potrjena kot zanesljiva oziroma gotova,” je potrdil.

Sožaljem se je pridružil tudi redni profesor na ljubljanski fakulteti za farmacijo Borut Štrukelj.

V EU skupno potrjenih šest primerov smrti v povezavi s cepivom Janssen

“Dekle je bilo cepljeno 16. septembra 2021 z enim odmerkom cepiva Janssen serijske številko XE393,” je navedel Štrukelj. Po njegovih besedah je v kliničnih študijah pri razvoju cepiva Janssen sodelovalo 27 tisoč udeležencev, kar je ena največjih kliničnih študij pri cepivih doslej. Po njegovih besedah je pojav sindroma tromboze s trombocitopenijo v povzetku glavnih značilnosti cepiva Janssen ocenjen na manj kot 1 na 10 tisoč.

Pojavnost tega redkega nezaželenega učinka se v posameznih državah razlikuje. Štrukelj je navedel, da so v Združenih državah Amerike, kjer med vektorskimi cepivi cepijo izključno s cepivom Janssen, potrdili 28 primerov na 8,7 milijona odmerkov cepiva Janssen, kar je približno 1 na 300 tisoč. “Predvsem v skupini žensk med 30. in 37. letom. Če zožimo to skupino, dobimo pojavnost 1,2 na 100 tisoč,” je dejal. “V EU je bilo do 30. oktobra uporabljenih 16,3 milijona odmerkov cepiva Janssen in šest primerov smrti je nedvoumno dokazanih v povezavi s cepivom Janssen,” je dodal Štrukelj.

Poklukar za cepljenje z Janssenom le na izrecno zahtevo posameznika

Minister za zdravje Janez Poklukar je potrdil, da se je pristojno ministrstvo seznanilo z ugotovitvami komisije, z njimi pa bo seznanilo tudi posvetovalno skupino za cepljenje. “Predlagal ji bom, da ustavi cepljenje z omenjenim cepivom oziroma da se v Sloveniji cepljenje s tem cepivom omogoči le na izrecno zahtevo posameznika, ki to potrdi tudi s prostoročnim podpisom,” je dejal minister za zdravje in pojasnil, da bi to pomenilo, da bi trenutno začasni protokol za cepljenje z Janssenom postal trajen.

Ali bo enako potrdil tudi za drugo vektorsko cepivo, ki ga uporabljamo v Sloveniji, cepivo AstraZenece, ni potrdil. Dejal je, da bodo sledili navodilom stroke in se odločili tako, kot bo predlagala posvetovalna skupina za cepljenje.

Beović o treh možnostih

Kot je povedala vodja posvetovalne skupine za cepljenje pri NIJZ Bojana Beović, je v igri več opcij. Mogoče je, da bosta obe vektorski cepivi za uporabo omejeni, razen ob izrecni želji posameznika ali ob kontraindikacijah po predhodnem cepljenju s cepivi mRNK.

Druga od možnosti je, da se na navedeni način omeji cepivo AstraZenece, popolnoma prepove pa uporabo cepiva Janssen.

Po tretji možnosti pa bi popolnoma prepovedali uporabo obeh cepiv. “To je stvar dogovora v skupini,” je napovedala Beović.

Bojana Beović
Borut Živulović/BOBO

“Za covidom-19 je umrl že vsak 400. Slovenec, medtem ko se neželeni dogodki po cepljenju nanašajo na eno ali nekaj cepljenj na 100.000 prebivalcev,” je v pogovoru za STA opomnila Beović. Ob tako veliki pojavnosti koronavirusa, kot jo trenutno imamo v Sloveniji, je razlika med tveganjem cepljenja in bolezni covid-19 ogromna, je dodala.

Škoda po primeru smrti zaradi cepljenja je bila po njeni oceni sicer že narejena, “saj se zaradi dogodka veliko oseb ni cepilo, kar je vodilo v kar nekaj dodatnih smrti”.

Cepljenje priporočljivo tudi proti omikronu

Štrukelj je potrdil, da je cepljenje s tretjim odmerkom “absolutno priporočljivo” tudi v primeru nove različice koronavirusa omikron. “Vedeti moramo, da je S protein, s katerim se virus pripne na našo celico, zelo velik protein. Vsi, ki smo se cepili s katerimkoli cepivom, imamo še vedno veliko pokritost s protitelesi. Res pa z vsako novo različico nekaj teh protiteles odpade,” je dejal. 

“Kljub temu da je mutacij veliko, niso v tistem delu, kjer bi pričakovali, da bo popolna neučinkovitosti cepiv. Svetujemo cepljenje s poživitvenim odmerkom oziroma cepljenje za kogarkoli, ki se še ni cepil,” je navedel Štrukelj, ob tem pa dodal, da proizvajalca cepiv Moderna in Pfizer že pripravljata nove različice svojih cepiv, ki bodo prilagojene na novo različico koronavirusa omikron. 

Redni profesor na ljubljanski fakulteti za farmacijo je potrdil tudi, da v začetku decembra pričakujemo 21.600 odmerkov zdravila za zdravljenje covida-19 molnupiravir. Po podatkih, ki jih imajo do sedaj, bo zdravilo učinkovito tudi pri novi različici koronavirusa omikron.