Sumatranska tigra okrevata po covidu

Koronavirus 03. Avg 202119:24 > 04. Avg 2021 09:44 0 komentarjev

Iz živalskega vrta Ragunan v Džakarti so pristojni sporočili, da dva sumatranska tigra okrevata po okužbi s covidom-19. Kako sta se tigra okužila, še ni znano, testirali pa so ju zatem, ko sta začela kazati gripi sorodne simptome.

Dva sumatranska tigra v indonezijskem živalskem vrtu okrevata po okužbi s covidom-19, potem ko so sredi julija odkrili, da sta okužena s koronavirusom. Indonezijske oblasti sedaj poskušajo ugotoviti, kako sta se sumatranska tigra, ki sicer veljata za ogroženi živalski vrsti, uspela okužiti.

9-letni Tino in 12-letni Hari sta bila testirana zatem, ko sta začela kazati gripi podoben simptome. Imela sta težave z dihanjem in izgubila apetit, je sporočila iz indonezijske prestolnice. Kot so še dodali, so tigra zdravili približno 10 do 12 dni, nato pa sta začela kazati znake okrevanja.

“Vrnil se jima je apetit in zopet sta postala aktivna,” je povedala vodja urada za parke in mestne gozdove v Džakarti Suzi Marsitawati. Dodala je še, da pristojni sedaj poskušajo ugotoviti, kako je do okužbe prišlo ter morebitne druge okužbe v živalskem vrtu. 

“Ko sta tigra začela kazati simptome okužbe, je bil živalski vrt Ragunan zaradi ukrepov za zamejitev širjenja koronavirusne bolezni že zaprt,” je še povedala Marsitawati in poudarila, da pri nobenem od oskrbnikov ali drugih zaposlenih v živalskem vrtu niso potrdili okužbe s covidom-19. 

Indonezija je sicer med državami jugovzhodne Azije zabeležila največ primerov okužb s covidom-19. Od začetka pandemije je v državi, kjer živi 270 milijonov prebivalcev, za posledicami koronavirusne bolezni življenje izgubilo 94 tisoč oseb. Na državni ravni pa so zabeležili skoraj poltretji milijon okužb s covidom-19 .

Zaradi hitrega širjenja delta različice koronavirusa se oblasti poleg tega bojijo, da bi v zdravstvenih ustanovah lahko začelo zmanjkovati kisika. Proizvajalcem so zato naročile, naj se osredotočijo na proizvodnjo kisika za medicinske namene.

Mačke bolj dovzetne za okužbo s koronavirusom

Da se nekatere živali lahko okužijo s covidom-19, so znanstveniki ugotovili že kmalu po izbruhu pandemije. Za okužbo s koronavirusom naj bi bili dovzetni predvsem primati in večje mačke. Prisotnost koronavirusa pa so med drugim v živalskem vrtu v New Yorku odkrili tudi pri bengalski tigrici, ki je kazala znake obolenja dihaj. Tigrica iz živalskega vrta v Bronxu se je okužila od oskrbnika, za katerega so kasneje potrdili prisotnost koronavirusne bolezni.

Tudi veterinarski raziskovalni inštitut na Kitajskem je objavil izsledke raziskave, kjer so ugotovili, da so za okužbo s covidom-19 bolj dovzetne mačke. Okužene mačke naj bi okužbo prenašale na druge mačke, vendar ne na ljudi, pojasnjujejo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ).

Za okužbo dovzetni so tudi dihurji. Psi so sorazmerno malo dovzetni za okužbo. Prašiči, piščanci, race niso dovzetni za okužbo, prav tako ne živina, še piše NIJZ.

sumatranska tigra, okužba s koronavirusom, covid-19
Jakarta Capital City Government/via REUTERS

 

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!