V Avstriji nič več karantene za okužene s koronavirusom

Koronavirus 26. Jul 202218:19 > 19:19 1 komentar
dunaj maske
PROFIMEDIA

V Avstriji s 1. avgustom odpravljajo obvezno karanteno za okužene s koronavirusom, je danes na novinarski konferenci sporočil zdravstveni minister Johannes Rauch. Tisti s pozitivnim testom na okužbo, ki se ne bodo počutili bolni, bodo torej lahko zapustili dom, nositi pa bodo morali masko tipa FFP2, je dejal.

Avstrijski minister za zdravje Johannes Rauch je pri tem govoril o novi fazi pandemije covida-19, v kateri imamo za boj proti bolezni na voljo cepljenje in zdravila. Upoštevati pa je po njegovih besedah treba tudi psihične in družbene posledice pandemije.

Predstavnica ministrstva, pristojna za področje javnega zdravja, Katharina Reich je k temu dodala, da bo koronavirus z nami ostal še lep čas in se moramo na to prilagoditi. Izpostavila je, da je le pri 50 odstotkih vseh hospitaliziranih s covidom-19 primarni razlog hospitalizacije prav ta bolezen, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Rauch je ob tem vendarle pozval k previdnosti. “Kdor je bolan, naj ostane doma,” je dejal. To naj bi ljudem olajšali tudi tako, da bodo znova uvedli možnost elektronskih prijav bolniške odsotnosti, je napovedal. Glede na besedilo ustrezne uredbe, na katero se sklicuje APA, naj povsem brez omejitev vendarle ne bi šlo. Okuženi naj tako denimo ne bi imeli vstopa v bolniške ustanove in domove za starejše, vrtce in šole. Bodo pa lahko tudi tam opravljali delo okuženi zaposleni, seveda z masko.

Glede na trenutno ureditev traja karantena ob okužbi s koronavirusom v Avstriji najmanj pet dni. Sedemdnevna incidenca okužb v državi trenutno znaša 900 primerov na 100.000 prebivalcev. V primerjavi z lanskim poletjem se v bolnišnicah zdravi več obolelih s covidom.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje