Lekarniška zbornica poziva: Ne hodite v lekarno, če ste okuženi s koronavirusom

Koronavirus 26. Jul 202213:12 1 komentar
Lekarna
BOBO

Lekarniška zbornica Slovenije opozarja, naj okuženi s koronavirusom ne hodijo v lekarno. Za bolne in okužene naj zdravila, teste za samotestiranje ali druge izdelke v lekarnah prevzame zdrava oseba. Zdravi pa morajo v lekarnah nujno nositi masko in si ob vstopu razkužiti roke, so zapisali v sporočilu za javnost.

V lekarniški zbornici namreč opažajo, da vse več okuženih s koronavirusom prihaja v lekarne preverjati, ali je njihov izvid res pozitiven ali pa po zdravila in druge izdelke, so povzeli besede predsednice lekarniške zbornice Darje Potočnik Benčič. Dodala je, da pa mnogi ravnajo samozaščitno in odgovorno. “Med drugim tudi tako, da se ob znakih okužbe testirajo sami s hitrimi testi za samotestiranje. Teste lahko dobijo v vsaki lekarni,” je spomnila. Zato so priporočili, da po zdravila, teste za samotestiranje ali druge izdelke za okužene osebe v lekarno pride zdrava oseba.

V zbornici opozarjajo še, da posvetovalna skupina uporabo zaščitnih mask zelo priporoča v prostorih vseh zdravstvenih dejavnosti, torej tudi v lekarnah. Uporaba mask je priporočena tudi v drugih zaprtih javnih prostorih, še posebej za osebe iz ranljivih skupin.

Z uporabo zaščitnih mask in razkuževanjem rok preprečujemo prenos okužbe med obiskovalci lekarne ter med obiskovalci in zaposlenimi. “V lekarnah se zavedamo, da je uporaba maske za nekoga lahko tudi obremenjujoča ali neprijetna, vseeno pa ta ukrep ne posega tako močno v življenje posameznika, kot doprinese k zaščiti lastnega zdravja in zdravja drugih,” je še povedala Potočnik Benčičeva.

Drugi priporočeni ukrepi za preprečevanje okužbe so pravilno umivanje in razkuževanje rok, prezračevanje prostorov, higiena kašlja, cepljenje s poživitvenim odmerkom in delo od doma. V primeru znakov okužbe naj oseba ostane doma in za nadaljnja navodila pokliče izbranega ali dežurnega zdravnika, svetujejo v lekarniški zbornici.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje