170 let od rojstva enega največjih slikarjev, ki je sam prodal le eno sliko

Magazin 30. Mar 202307:00
Vincent_van_Gogh
Google Art Project

Na današnji dan, 30. marca 1853, se je rodil nizozemski postimpresionistični slikar Vincent van Gogh, ki velja za eno najvplivnejših osebnosti v zgodovini zahodne umetnosti. Van Goghova umetniška kariera je trajala nekaj več kot desetletje, v katerem je ustvaril več kot 2.000 umetniških del, vključno s slikami, risbami in skicami. Slikarjeva zapuščina že vse od njegove smrti živi skozi njegovo umetnost, ki je navdihnila nešteto umetnikov in še naprej osvaja občinstvo po vsem svetu.

Vincent se je rodil v vasici Groot-Zundert v bližini mesta Breda na Nizozemskem. Že kot otrok je bil resen, tih in zamišljen. Sprva je hodil v osnovno šolo ter se učil z guvernanto. Pri 11 letih pa je odšel v internat, kar je bilo zanj zelo stresno. Že zelo zgodaj se je začel zanimati za umetnost in slikarstvo. Srednjo šolo je obiskoval v Tilburgu, kjer ga je Constantijn C. Huysmans (znani slikar) seznanil s slikarskimi tehnikami. Po končani srednji šoli se je zaposlil v umetnostni galeriji kot prodajalec umetnin v Haagu. Leta 1873 je odšel za tri leta službovat v London. To so bili srečni časi za Vincenta, saj je zaslužil več kot odlično. Zaljubil se je v Eugénie Loyer, in ko je končno zbral pogum ter ji pokazal čustva, ga je ta zavrnila, saj je bila že zaročena. Vincenta je to zelo prizadelo, še bolj se je izoliral ter postal goreč zagovornik vere. Zapustil je dobro službo in nekaj časa študiral teologijo v Amsterdamu ter bil potujoč pridigar.

Vincet van Gogh
Wikipedia

Iz Bruslja v Pariz

Leta 1880 je v Bruslju začel študirati umetnost na Académie Royale des Beaux-Arts, a se je izpisal po dveh mesecih. Prve Vincentove slike so nastale pod vplivom slikarjev Milleta in Bretona. Spoznal je tudi slikarja Mauveja, ki ga je poučeval in hrabril. Sprva je slikal realistične podobe v temnih tonih, na njih je opisoval življenje kmetov in delavcev.

Vincent vam gogh
Profimedia

Ves čas je slikal strastno, fanatično in obsedeno. Leta 1886 se je preselil k svojemu zaščitniku, zaupniku in najboljšemu prijatelju, bratu Theu, v Pariz, kjer se je srečal z impresionizmom in japonskim barvnim lesorezom. Barve na njegovih slikah so postale radikalno svetlejše. Spoprijateljil se je tudi z drugimi slikarji, kot so Paul Gugain, Claude Monet in Lucien Pissarro.

Nad Gaugaina z britvico

Leta 1888 se je preselil v Arles v Provanso, kjer je njegova kreativnost na mediteranskem soncu zaživela do neverjetne skrajnosti in je slikal tako rekoč nepretrgoma. V Arlesu se mu je pridružil tudi Gaugain, s katerim sta se sporekla zaradi nepremostljivih razlik v pogledu na slikarstvo. Vincent je v navalu besa napadel Gaugaina z britvico, vendar se je k sreči še pravi čas ustavil. Ko je dojel, kaj je hotel storiti, se je kaznoval ter si je odrezal del levega ušesa – podaril ga je prostitutki, v katero je bil zaljubljen.

sejalec
Profimedia

Zdravljenje v psihiatrični ustanovi

Po živčnem zlomu se je sprva zdravil v psihiatrični ustanovi v Arlesu, pozneje pa v bližnjem St. Ramyju. Leta 1890 je odšel na zdravljenje k Dr. Gachetu v Auvers-sur-Oise v bližino Pariza, da je bil bližje bratu. Pri 37 letih se je depresiven in izčrpan ter v strahu pred novim napadom tesnobe ustrelil z revolverjem. Dva dni zatem je podlegel poškodbam. Pokopan je v Auvers-sur-Oise, kjer se mu je čez 6 mesecev pridružil tudi ljubi brat Theo. 11 let po smrti so po zaslugi bratove žene Johhane njegove slike razstavili v Parizu in Van Gogh je čez noč postal slaven, pomemben in zelo iskan.

zvezdna noč
Profimedia

Zanimivosti

 • Van Gogh ne pripada nobeni slikarski šoli, čeprav je njegov izredni smisel za barvo blizu impresionističnim teorijam.
 • V slabih 10 letih je ustvaril več kot 2.100 umetniških del: 860 slik olja na platnu in več kot 1.300 slik akvarelov, skic, risb in printov. Znan je po lepih, čustvenih in barvnih slikah, ki so močno vplivala na umetnost 20. stoletja.
 • Slikal je v impasto tehniki, ki velja za hitro, saj se barva na površino nanese v zelo debelih plasteh.
 • Van Goghov muzej stoji v Amsterdamu.
sončnice
Wikipedia
 • Vincent si ni odrezal celega ušesa, kot se pogosto misli, ampak le del ušesne mečice.
 • Vincent je napisal več kot 800 pisem, večinoma bratu Theu. Svakinja Johhana je pisma ohranila in so največje pričevanje o njegovem zasebnem življenju.
 • Vincent je imel tudi starejšega brata, ki je umrl ob rojstvu, ime mu je bilo prav tako Vincent. Imel pa je tudi tri sestre Anne, Elizabeth in Willemin ter še enega brata z imenom Cor.
 • Njegov občudovalec je bil tudi Pablo Picasso, ki je prav zaradi njega nekaj časa preživel v Provansi v mestu Arles.
 • Za časa življenja je Van Gogh prodal eno samo sliko. Finančno mu je seveda pomagal brat Theo.
Theo van gogh
Profimedia
 • Številni avtoportreti (okoli 30), ki jih je van Gogh naredil, so barometer njegovih razpoloženj. Na vseh ima v očeh zaskrbljen pogled, kot bi se bal za identiteto osebe, ki iz ogledala zre vanj. Avtoportret iz leta 1889, ki velja za enega njegovih zadnjih avtoportretov, je mogoče videti v pariškem Muzeju d’Orsay.
Van gogh
Google_Art_Project
 • V pismu bratu Theu je povedal : “Moja mladost je bila čukasta – čudna, hladna in sterilna.”
 • Vincentov oče Theodorus je bil protestantski pastor nizozemske reformirane cerkve.
van gogh
Profimedia

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.