5 navad lahko po mnenju raziskovalcev s Harvarda za 12 let podaljša življenje

Magazin 03. Dec 202109:15 0 komentarjev
Nasmejana zenska
Profimedia

Izsledki raziskave so pokazali, da ljudje, ki živijo najdlje, upoštevajo pet pravil. Katera so?

Izsledki raziskave, objavljene v reviji Circulation, so pokazali, da moški, ki upoštevajo vseh pet pravil, v povprečju živijo 12 let dlje kot tisti, ki niso upoštevali niti enega. Pri ženskah, ki so upoštevale vsa pravila, je to pomenilo še 14 dodatnih let. Omenjene navade pa zmanjšujejo tudi možnost smrti zaradi kardiovaskularnih bolezni in raka, ki sta vodilna vzroka smrti v ZDA.

Seveda dejstvo, da so navade, kot so telovadba, zmerno uživanje alkohola in odpovedovanje cigaretam, zdrave, ni novost, a so bili celo raziskovalci presenečeni nad številom dodatnih let, ki so jih ljudje pridobili, ko so sledili omenjenim navadam.

“Najbolj me je presenetilo, kako močan je bil učinek: kako močno so te preproste navade vplivale na življenjsko dobo,” je za CNN povedal dr. Meir Stampfer s fakultete Harvard Medical School, eden izmed avtorjev raziskave. “Presenečen sem bil, da je bil učinek tako izrazit.”

Nekaj več o navadah in nasvetih, kako kar najbolje osvojiti vsako izmed omenjenih navad:

1. Odpovejte se kajenju

Čeprav posamezniki, ki so sodelovali v raziskavi, niso nikoli kadili, pa lahko tudi prenehanje kajenja podaljša vaše življenje. Izsledki raziskave iz leta 2002 so pokazale, da so celo ljudje, ki so kajenje opustili pri 65 letih, živeli dlje, moški, ki so se kajenju odpovedali pri 35 letih, pa lahko živijo sedem ali osem let dlje.

2. Ohranjanje zdrave telesne teže

Izsledki raziskave, ki so jo opravili raziskovalci s Harvarda, so pokazali, da se je indeks telesne mase ljudi z nizkim tveganjem za zgodnjo smrt gibal med 18,5 in 24,9. Čeprav izračuni indeksa telesne mase niso vedno povsem zanesljivi, pa so raziskave pokazale, da vam že nekaj dodatnih kilogramov lahko skrajša življenje.

3. Redna telovadba

Avtorji raziskave so ugotovili, da vam lahko že 30 minut hoje na dan podaljša življenje, pri čemer mora biti hoja zmerna oziroma hitra. Poleg tega seveda obstajajo tudi drugi razlogi, zaradi katerih se je vredno redno gibati, saj je raziskava pokazala, da fizična aktivnost izboljšuje spomin, razpoloženje in učenje.

4. Izogibajte se prekomernemu uživanju alkohola

Posamezniki, ki ne pijejo alkohola ali ga uživajo zmerno, po navadi živijo dlje. Zmerno pitje za moške na primer pomeni okoli 350 ml piva na dan.

5. Hitro prehrano zamenjajte za sadje in zelenjavo

Ekipa s Harvarda je prehranjevalne navadi udeležencev ocenjevala s pomočjo indeksa zdrave prehrane, ki še zlasti poudarja kakovost hrane. To pomeni, da namesto predelanih žitaric raje uživamo polnozrnate izdelke, namesto sokov pa sadje. Moški, ki so uživali zdravo hrano, kot so zelena listnata zelenjava, ovseni kosmiči, ribe, oreščki in stročnice, so običajno živeli dlje.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!