5 starševskih trikov, da vam ne bo treba vedno reči “ne”

Magazin 24. Jun 202306:28 0 komentarjev
OTROK, jezen
PROFIMEDIA

Otroci so lahko močni in vztrajni pogajalci, ko želijo kaj dobiti ali storiti po lastni volji. Starši se ob pomanjkanju potrpljenja najpogosteje zatečejo k učinkoviti besedi za zaključek pogajanj – strogemu "ne". Britanska strokovnjakinja, ki se ukvarja s starševstvom, meni, da za večino okoliščin obstajajo boljše metode za spoprijemanje z zahtevami in željami otroka.

Je priporočljivo otrokom vedno postavljati meje z “ne” ali “ne smeš”? Kirsty Ketley, britanska tiktokerka in strokovnjakinja, ki ima več kot 20 let izkušenj dela z otroki in družinami, se s tem ne strinja. Namesto tega raje uporabite pet trikov, s katerimi lahko otroke prav tako učinkovito naučite določenih pravil.

Ketley, mati desetletne hčerke in šestletnega sina, pravi, da otrokoma že od nekdaj namesto besede “ne” rajši ponudi “nadzorovane možnosti izbire”.

“Pri omejitvah je treba biti dosleden, da otrok razume, da “ne” pomeni “ne”, in to jim je treba vcepiti že od malih nog. Omejitve so od družine do družine različne, zato lahko nekaj, kar pri eni deluje, pri drugi ne. Toda način, kako izrazimo besedo “ne”, naredi razliko pri odzivu otroka,” pravi in dodaja, da se besedi “ne” vendarle ne izogiba popolnoma.

Uporablja pa jo predvsem v okoliščinah, ki bi lahko za otroka pomenile nevarnost – na primer, če otrok steče proti prometni cesti ali se hoče dotakniti vročega predmeta. “V takšnih razmerah seveda uporabim strogi ‘ne’,” pojasni.

Metode za elegantno izogibanje besedi “ne”

  1. Otrokom svetujte: Dajanje pozitivnih spodbud otrokom je učinkovitejše od prepovedi. Namesto navodil, česa nočete, da naredijo, jim svetujte, kaj naj naredijo. S tem “ne stori tega” spremenite v spodbudo. Primer: Če otroci tekajo naokrog in bi želeli, da namesto tega hodijo, jih namesto prepovedi svetujte, da raje uporabijo “tiste noge za hojo”.
  2. Recite “da”: Namesto da na “da” gledate kot na popuščanje, ga raje uporabite kot pogajalsko taktiko. Primer: Če otrok nekaj želi, mu recite, da morda trenutno ni najboljši čas za to, da bodo to lahko dobili/storili v bližnji prihodnosti.
  3. Ponudite različne možnosti: Zagotovo je izbira med različnimi možnostmi boljša kot strogi “ne”. Zato jim dajte nekaj “nadzorovanih možnosti izbire”. Primer: Na izbiro jim dajte dve stvari, za kateri menite, da sta primerni. S tem dajete otroku občutek, da ima stvari pod nadzorom, čeprav jih imate pravzaprav vi.
  4. Preusmerite njihovo pozornost: Če otroka pripravite na to, da pozabi, kaj je zahteval ali želel, ste svoje opravili. Za dosego tega lahko uporabite različne tehnike odvračanja pozornosti. Primer: Če ste v trgovini in si je otrok nečesa zaželel, vi pa tega nočete, usmerite njegovo pozornost na nekaj drugega. Pri tem se potrudite, da ta zveni zares vznemirljivo.
  5. Ohranjajte lasten mir: Vnaprej se izognite ali preprečite potencialno problematične in stresne okoliščine. Primer: Če se odpravljate na obisk k nekomu in njegovo stanovanje ni primerno za otroka, ker bo verjetno precej “nevarnih” situacij, rajši tja ne pojdite. Namesto tega se rajši dobite pri vas ali se srečajte na “nevtralnem terenu”.

Vse N1ajboljše: Kaj se dogaja v zakulisju N1?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!