Sever države zajela huda neurja, supercelica Ljubljani prinesla debelo točo

Slovenija 23. Jun 202315:11 > 17:11

Sever države so zajela huda neurja z nalivi, točo in močnim vetrom. Na Koroškem je voda zalila nekaj objektov, narasli potok pa ogroža stanovanjsko hišo. Popoldne se je velika nevihtna celica razvila tudi nad Ljubljano in vzhodnemu delu mesta prinesla točo, ki je bila ponekod debelejša od jajca.

Nevihtna supercelica, ki se je popoldne razvila nad Grosupljem, se je razbesnela nad Ljubljano in s seboj prinesla debelo točo. Ta je zajela predvsem vzhodni in jugovzhodni del prestolnice. Na Rudniku je bila toča celo debelejša od jajca. Bralka nam je od tam sporočila, da je tako debelo točo videla prvič v življenju.

Supercelica se je iznad Ljubljane premaknila proti severu države, kjer prav tako divjajo močne nevihte. Te so se ves popoldan zbirale v Avstriji in Italiji tik ob meji s Slovenijo in nato zajele okolico Bovca ter dele Gorenjske, Štajerske, Prekmurja in Koroške. Toča je klestila tudi ponekod po vzhodu države.

Kot kaže, je ujma na Koroškem povzročila kar nekaj težav. Na Prevaljah gasilci zaradi naliva na več lokacijah iz kleti črpajo vodo, piše na portalu Uprave RS za zaščito in reševanje. Gasilci vodo iz objektov črpajo tudi na Ravnah na Koroškem in okolici Dravograda, v kraju Tolsti Vrh pa narasli potok ogroža stanovanjsko hišo. O težavah poročajo tudi iz drugih delov države.

Toča je težave povzročala tudi v prometu. Nekateri vozniki so kljub opozorilom, naj se ne ustavljajo v predorih in pod podvozi, storili prav to.

Napovedi vremenoslovcev za petkov popoldan in večer kažejo, da bodo hude nevihte z debelejšo točo in močnim vetrom. Najhuje bo na severu in vzhodu države, močnejše nevihte pa lahko nastanejo tudi v osrednjem delu Slovenije.

Kot je za N1 v četrtek napovedal vremenoslovec Blaž Šter, skrbi povzroča močan veter, ki bi v sunkih lahko dosegel tudi do sto kilometrov na uro. “Nasploh lahko piha med 50 in 80 kilometri na uro. Vetrovno bo po vsej državi,” je povedal.

Po Šterovih besedah bo nevihte spremljala tudi toča, saj je to ob takšnem vremenskem dogajanju pogost pojav. “Ker bo pri tleh suh in vroč zrak, se bo ob nastanku nevht razvil tudi močan nevihtni piš,” je sklenil vremenoslovec z Arso.

Nevihta s točo v Ljubljani Nevihta s točo v Ljubljani
Borut Živulović/BOBO
Nevihta s točo v Ljubljani Nevihta s točo v Ljubljani
Borut Živulović/BOBO
Nevihta s točo v Ljubljani Nevihta s točo v Ljubljani
Borut Živulović/BOBO
toča, ljubljana toča, ljubljana
Tatjana Juganc Dimic
toča, ljubljana toča, ljubljana
Tatjana Juganc Dimic
toča, ljubljana toča, ljubljana
Tatjana Juganc Dimic
toča, ljubljana toča, ljubljana
N1

Pri Estofexu, ki združuje evropske meteorologe in se ukvarja z napovedovanjem neviht, so za vzhod Slovenije, jugovzhod Avstrije in Madžarske ter sever Hrvaške izdali opozorilo najvišje stopnje. Kot so še opozorili, bo območje na udaru močnih sunkov vetra, debele toče in v manjši meri tudi nalivov.

Najmanj bodo prehod hladne fronte čutili na Primorskem, kjer po trenutnih napovedih obstaja najmanjša verjetnost za nastanek neviht. V noči na soboto bodo padavine povsod ponehale.

Vse N1ajboljše: Kaj se dogaja v zakulisju N1?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.