Pozor: pogosta praksa v hrvaških apartmajih je pravzaprav prekršek

Potovanja 23. Jun 202309:54 2 komentarja
Apartma na Hrvaškem
PROFIMEDIA

Potem ko je španska agencija za varstvo osebnih podatkov oglobila ponudnika turistične namestitve, ker je zahteval kopije osebnih dokumentov svojih gostov, so tudi na Hrvaškem začeli opozarjati na to sporno, a zelo pogosto prakso. Tudi pri naših sosedih je kopiranje ali fotografiranje osebnih dokumentov namreč prekršek, razen v primeru izrecnega soglasja gosta.

Potem ko je španska agencija za zaščito osebnih podatkov kaznovala ponudnika turistične namestitve s 75 tisoč evrov visoko kaznijo zaradi kopiranja osebnih dokumentov gostov in kršitve splošne uredbe o varstvu podatkov (GDPR), so pri N1 Zagreb preverili, kako je to urejeno na Hrvaškem. Kopiranje in fotografiranje dokumentov je namreč tudi pri naših sosedih pogosta praksa.

Najemodajalci na Hrvaškem morajo za prijavo gostov uporabljati sistem eVisitor in vanj vnesti določene podatke. Pravilnik predpisuje, da so obvezni ime in priimek, kraj, država in datum rojstva, državljanstvo, vrsta in številka osebnega dokumenta, kraj bivanja in naslov, datum in ura prihoda v namestitveni objekt, predviden datum odhoda ter spol gosta.

Če gost noče predložiti osebne izkaznice ali drugega osebnega dokumenta, je najemodajalec dolžan storitev zavrniti.

A ko gre za kopiranje osebnega dokumenta, je situacija drugačna. Portal eVisitor namreč ne zahteva kopije osebnega dokumenta, zato tudi ponudnik turistične namestitve nima podlage, da bi kopijo zahteval ali jo naredil. Kopiranje dokumenta je torej kršitev. Le v primeru, ko ponudnik prejme izrecno soglasje gosta, lahko osebno izkaznico fotografira, skenira ali kopira.

Predsednica Hrvaškega združenja družinskih nastanitev Barbara Marković je medtem za N1 Zagreb dejala, da fotografiranje dokumentov gostov že dolgo ni dovoljeno. “Najemodajalci morajo imeti dopis, ki pojasnjuje, zakaj potrebujejo podatke. Vsak ponudnik bi jih moral prepisati v e-Visitor. Zaradi gneče se vsi zatečejo k fotografiranju dokumentov, ker je tako hitreje, a gost te lahko toži, kazni pa so visoke,” je še opozorila.

Na hrvaški agenciji za varstvo osebnih podatkov pravijo, da so doslej izvedli vrsto izobraževanj, s katerimi so odgovornim za GDPR pomagali pri spoštovanju zakonodaje.

Večje organizacije, kot so hoteli, verjetno nimajo toliko težav z izpolnjevanjem vseh zahtev, a zelo hitro se zgodi, da se manjši ponudnik sooči z globo, ne da bi se sploh zavedal svojih kršitev.

Vse N1ajboljše: Kaj se dogaja v zakulisju N1?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje