50 let od smrti genija, ki je obvladal največ slikarskih stilov in slogov

Magazin 08. Apr 202309:15
Pablo picasso
Profimedia

Na današnji dan, 8. aprila leta 1973, je umrl slikar, grafik, kipar in keramičar, ki je bil zelo slaven in bogat že za časa svojega življenja. Delo Pabla Picassa vključuje več kot 20.000 slik, grafik, risb, kipov, keramike, gledaliških scen in kostumov, ki prenašajo nešteto intelektualnih, političnih, socialnih in ljubezenskih sporočil. Njegovi ustvarjalni slogi presegajo realizem in abstrakcijo, kubizem, neoklasicizem, nadrealizem in ekspresionizem. Njegova umetniška zapuščina je zelo cenjena, zato se njegova dela prodajajo za visoke vsote na dražbah in so razstavljena v številnih muzejih po vsem svetu.

Pablo Picasso se je rodil 25. oktobra 1881 v Malagi kot prvi otrok, imel je še dve mlajši sestri, profesorju slikanja Joseju in njegovi ženi Mariji. Pablo je že kot otrok pokazal izjemen talent za risanje, zato je njegov oče podredil svoje umetniške ambicije Pablu. Leta 1891 se je družina preselila v La Coruño, kjer je imel Pablo že pri 13 letih svojo prvo razstavo. Leta 1895 so se preselili v Barcelono, kjer je še pred svojim 14. rojstnim dnem z lahkoto opravil sprejemne izpite na umetniški akademiji. 16-letni Pablo se je takrat že kot znan in uveljavljen slikar preselil v Madrid, kjer je poleg akademije veliko raje vsakodnevno obiskoval sloviti muzej Prado. Leta 1900 se je preselil v njemu tako želeni Pariz, kjer je poleg Provanse večinoma živel do konca življenja. Umrl je 8. aprila 1973.

Umetnostni slog

Pablo picasso
Profimedia

Pablo velja za slikarja, ki je predelal in obvladal največ slikarskih stilov in slogov. Z Georgesom Braquom je tudi osnoval umetniško smer kubizem. Pred letom 1901 je bil pod vplivom očeta in akademskega realizma. Sledi mu tako imenovani modernizem: modro obdobje (1901–1904), rožnato obdobje (1905–1907), afriško obdobje (1908–1909), analitični kubizem (1909–1912), sintetični kubizem (1912–1919), klasicizem in neorealizem, potem se je vračal tudi k realizmu. Pablova poznejša dela so zmesi več slikarskih stilov, pa tudi stile je hitro menjaval. Veliki umetnik je ustvarjal tudi kipe in izdelke iz keramike, s katerimi je postavil nove mejnike ustvarjanju – npr. Bikovo glavo, ki jo je sestavil iz odpadnih kosov serijskih elementov dvokolesa.

pablo picasso
Profimedia

Vse njegove ženske

Picassove ženske so imele velik vpliv na njegovo umetnost in so močno zaznamovale njegovo življenje. Mnoga Picassova dela so zasnovana na portretih ali interpretacijah žensk, ki jih je ljubil in so bile bistvene za razvoj njegovega izrazitega sloga. Tu je kratek in zelo pomanjkljiv seznam njegovih žensk. Na seznamu so samo najpomembnejše in najbolj znane.

Pablo Picasso
Profimedia
 • Slikarski model in umetnica Fernande Olivier: Pablova prva ljubezen, ona je imela okoli 18 let, on 23, zveza je trajala 7 let.
 • Marcelle Humbert, tudi Eva Gouel: ko sta se spoznala, jih je ona imela 27, Pablo 31. Eva je kmalu zbolela za rakom ali tuberkulozo in čez tri leta umrla.
 • Pariška plesalka Gaby Lespinasse: ona 27 let, on 34.
Pablo Picasso
Profimedia
 • Ukrajinsko-ruska baletka Olga Khokhlova: prva žena (poročila sta se v pravoslavni cerkvi v Parizu). Ona je imela 26 let, on 36, ko sta se prvič srečala. Rodil se jima je sin Paulo (4. feb 1921-5. junij 1975). Zapustila ga je leta 1935 zaradi njegove noseče ljubice. Ker Pablo ni želel deliti imetja, sta ostala uradno poročena do njene smrti leta 1955.
 • Model Marie-Thérèse Walter: ona 17 let, on 46, hčerka Maia se je rodila v skrivni vezi s poročenim Pablom.
Pablo PIcasso
Profimedia
 • Umetnica hrvaških korenin Dora Maar ali Teodora Marković: ona 29 let, Pablo 55. Pablo jo je zapustil po 7 letih.
 • Slikarka in pisateljica Françoise Gilot: ona 21, on 61 let, sin Claude (15. maj 1947) in hčerka Paloma (19. april 1949). Skupaj sta bila 10 let.
 • Pisateljica in pesnica Geneviève Laporte: ona sredi dvajsetih, on sredi sedemdesetih, zveza je trajala dve leti.
pablo picasso
Profimeda
 • Muza Jacqueline Roque: druga žena, ona 27 let, on 79, zakon je trajal 11 let, do njegove smrti.

Politično prepričanje

Pablo je bil po prepričanju vsekakor pacifist, kar pričajo tudi njegove protivojne slike. Na začetku španske državljanske vojne je bil že v krepkih 50. letih in se ni hotel oditi borit v Španijo proti fašističnemu diktatorju Francu, ki ga je odkrito preziral. Med nemško okupacijo Pariza so ga nacisti pustili ”pri miru”, čeprav ni imel nobenih razstav, saj ni ustrezal idealom nacizma, veljal je za degeneriranega umetnika. Leta 1944 se je pridružil francoski komunistični partiji in ostal njen član do svoje smrti. V rodno Španijo se ni želel vrniti, dokler je bil na oblasti Franco, o politiki pa ni veliko javno govoril.

Pablo PIcasso
Profimedia

Kratke zanimivosti:

 • Vrednost vseh njegovih del je približno ocenjena na okoli 6 milijard evrov.
 • Za največji in najdražji jugoslovanski film vseh časov Bitka na Neretvi (1969) je naredil poseben poster – plakat za canski filmski festival.
 • Pablo je naredil tudi scenografije za Ruski balet Sergeja Djagileva ter za nekatere baletne predstave Erika Satieja
  Picassa, Henrija Matisseja in Marcela Duchampa – to so umetniki, ki so revolucionarno definirali razvoj plastične umetnosti v prvih desetletjih 20. stoletja.
alžirke
Profimedia
 • Med letoma 1935 in 1959 je napisal več kot 300 pesmi ter tudi dve dramski igri.
 • Rekel je: ”Povedal nisem vsega, poslikal pa sem vse” ter ”Umetnost je laž, ki nam pomaga razumeti resnico”.
Pablo Picasso
Profimedia
 • Françoise Gilot je leta 1964 izdala knjigo Življenje s Picassom, v kateri opisuje Pablov žaljiv in posesiven odnos z nenehnim varanjem. Knjiga je bila velika uspešnica, Picasso je neuspešno želel doseči prepoved prodaje knjige.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.