6 pozitivnih posledic, ki vam jih prinaša omejena uporaba družbenih omrežij

Magazin 06. Jan 202216:45 0 komentarjev
Družbena omrežja
Profimedia

Ste si morda ob novem letu obljubili, da boste v tem letu manj časa zapravili na družbenih omrežjih? Za motivacijo poglejmo, kaj se zgodi, ko nekoliko zmanjšamo uporabo družbenih omrežij.

Nekaj koristi, ki ste jih lahko deležni, če zmanjšate uporabo družbenih omrežij:

1.  Povečana kreativnost in produktivnost

Uporaba družbenih omrežij pogosto moti vaš ustvarjalni tok. Odvrača pozornost in zaposli vaš um, s čimer zmanjšuje sposobnost vaših možganov za ustvarjanje novih idej. Če doživljate ustvarjalno blokado, je lahko oddih od družbenih medijev potencialna rešitev, da se vrnete k ustvarjalnosti in produktivnosti.

2. Manj se boste primerjali z drugimi

Ljudje na družbenih omrežjih delijo le najlepše dele svojega življenja – nova služba, zaroka, počitnice … Zelo nevarno je, da njihove “vzpone” primerjate s svojimi “padci”. Odmor od družbenih omrežij omogoča, da zapustite začarani krog primerjave z drugimi in se prizemljite v resničnem svetu. Posledično se boste počutili bolj samozavestni in manj zainteresirani za primerjavo z drugimi.

4.  Manj skrbi

Številni elementi uporabe družbenih omrežij lahko povzročijo povišano raven stresnega hormona kortizola v telesu, predvsem zaradi nenehne izpostavljenosti slabim novicam, družbene primerjave, občutka pomanjkanja nadzora zaradi preobremenjenosti z informacijami ipd. A vendar, če se odločite, da boste zmanjšali čas na družbenih omrežjih, s tem začnite postopoma. Sprva se lahko vaša zaskrbljenost celo poveča, saj so te aplikacije zasnovane tako, da povzročajo odvisnost. S postopnim zmanjševanjem časa pa lahko ublažite to “abstinenčno krizo” (ki po navadi traja le nekaj dni) in dolgoročno izboljšate počutje.

5. Vrnitev v ”tukaj in zdaj”

Ko si vzamete odmor od družbenih omrežij, sprostite um in se lahko bolj osredotočite na resnične stvari, na sedanji trenutek – na tukaj in zdaj. Ta čuječnost lahko prinese koristi tudi vašemu duševnemu zdravju.

6.  Izboljšanje odnosov

Čeprav so bila družbena omrežja sprva namenjena izboljšanju povezav z drugimi, pa zaradi prekomerne uporabe izgubljamo nekatere pomembne družbene veščine. Če si večkrat vzamemo zavestni oddih in čas namenimo gojenju odnosov v živo, lahko izboljšamo svojo čustveno inteligenco in preostale pomembne veščine, ki bodo naredile naše odnose z drugimi veliko bolj zadovoljujoče.