Ambiciozen start up, ki želi z vašim urinom spremeniti svet

urin v erlenmajerici
Foto: Toopi Organics

"Tvoj urin lahko spremeni svet," pravijo v ambicioznem start upu. Nadobudno francosko podjetje upa, da bo s predelavo urina revolucioniralo kmetijstvo in ga naredilo okolju ter človeku bolj prijazno. V ta namen vas vabi, da mu "podarite" svoj urin.

Mlado inovativno podjetje Toopi Organics je leta 2019 na jugozahodu Francije ustanovil Michael Roes, danes pa po navedbah na njihovi spletni strani ekipa v Franciji in Belgiji šteje trideset članov. Za svoj projekt in razvoj ideje so zbrali že več kot 18 milijonov evrov. Danes se lahko pohvalijo s prvim biostimulantom na osnovi urina v Evropski uniji, ki je že odobren v šestih državah članicah. Za svoje trdo in kreativno delo pa so prejeli tudi številčne nagrade.

Biostimulanti vsebujejo snovi in/ali mikroorganizme (bakterije in glive), ki spodbujajo naravne procese v rastlinah, izboljšujejo sprejem in izkoristek hranil, toleranco na abiotičen stres in izboljšujejo kakovost rastlinskih pridelkov. Kakšna je razlika med gnojili in biostimulanti? Biostimulanti pomagajo izboljšati rast in zdravje rastlin, gnojila pa se uporabljajo predvsem za bogatenje tal z bistvenimi hranili, ki jih rastline potrebujejo za rast. Na trgu so konvencionalna in ekološka gnojila.

Za kaj gre?

Ključna ideja organizacije je zmanjšati porabo pitne vode v straniščnih školjkah, zmanjšati raven onesnaženosti vode in kmetom ponuditi lokalno in bolj trajnostno alternativo mineralnim gnojilom.

“Urin uporabljamo kot gojišče za mikroorganizme, ki v njem fermentirajo, se koncentrirajo, potisočerijo in nato rastlinam omogočijo, da iz okolja pridobivajo potrebna hranila: dušik, fosfor, kalij …” za France24 pojasni direktorica start upa Alexandra Carpentier.

Alexandra Carpentier, direktorica podjetja, in Michael Roes, ustanovitelj (Foto: Toopi Organics)

Gre za koreninski biostimulant, ki naj bi pomembno prispeval k zgodnjemu razvoju rastlin ter izboljšal učinkovitost uporabe hranil v tleh.

Biostimulant Lactopi Start temelji na fermentaciji človeškega urina z bakterijskim sevom Lactobacillus paracasei. Ta nemodificirana rizobakterija, izolirana iz tal na jugozahodu Francije, ima zanimive lastnosti za zagotavljanje zgodnje vegetativne rasti, povečanje učinkovitosti gnojil in izboljšanje tolerance rastlin na abiotske strese, pojasnjujejo na spletni strani podjetja.

Med fermentacijo torej v urinu nastajajo mikroorganizmi, žive bakterije, ki nato odigrajo pomembno vlogo na polju. Kmetje lahko tako zmanjšajo uporabo kemičnih gnojil, ki so lahko škodljiva tako okolju kot človeškemu zdravju.

primerjava dveh rastlin z in brez uporabe biostimulanta primerjava dveh rastlin z in brez uporabe biostimulanta
Na levi strani je rastlina, kjer je uporabljeno zgolj standardno gnojilo, na desni pa je standardnemu gnojilu dodan še biostimulant. Foto: Toopi Organics
biostimultant biostimultant
Foto: Toopi Organics

Michael Roes, ustanovitelj podjetja, za France24 pojasnjuje, da danes kmetje za pridelavo enega hektarja pšenice porabijo približno 300 kilogramov kemičnih gnojil. Zatrjuje, da lahko s predelanim urinom zmanjšajo uporabo mineralnih gnojil za 30–50 odstotkov. Če dodajo 25 litrov njihovega izdelka, dobijo enak pridelek, zaključi. Gre torej za položaj, v katerem zmagajo vsi, saj bi kmetje lahko zmanjšali svoje finančne stroške, hkrati pa pomembno vplivali na zmanjšanje “stroškov” okolja in človeškega zdravja.

Bi ponudili svoj urin?

Pomemben del podjetja je tako zbiranje urina. Tudi k temu so pristopili zelo inovativno. Sodelujejo z različnimi podjetji, ki dajejo v najem mobilne straniščne školjke oziroma pisoarje. Na dogodkih in festivalih na stranišča priključijo mobilne cisterne brez vode in zbirajo urin. Ne le na dogodkih, urin zbirajo tudi na nekaterih drugih javnih mestih, med drugim na ulicah Toulousa.

Ne gre zgolj za zbiranje urina, ki je osnova za pripravo biostimulanta, v Toop Organics pravijo, da z njihovim načinom prihranite tudi pitno vodo.

Mobilno stranišče na ulici Mobilno stranišče na ulici
Na ulicah Toulusa urin zbirajo že vse od leta 2021. (Foto: Toopi Organics)
mobilna stranišča na festivalu mobilna stranišča na festivalu
Foto: Toopi Organics

Po navedbah France24 je podjetje letos zbralo že več kot 350 tisoč litrov urina, kar je dvakrat več kot leta 2022. Izdelek naj bi prvič do francoskih kmetov prišel do konca letošnjega leta, promocija izdelka pa se je v Belgiji začela že v začetku leta 2023.