Kaj se zgodi, če na tešče vsak dan pojeste dva klinčka?

Magazin 19. Okt 202305:50 3 komentarji
klinčki, nageljnove žbice, dišavnica, aroma
Foto: PROFIMEDIA

Kopica spletnih strani poroča o skoraj čudežnih učinkih nageljnovih žbic oziroma klinčkov na zdravje. V resnici jih je kar nekaj, potrjujejo raziskave. Previdnost pa kljub temu ne bo odveč.

Nageljnove žbice ali klinčke ima verjetno vsako gospodinjstvo, saj so nepogrešljivi pri pripravi različnih jedi, kmalu pa bodo zadišali tudi v kuhanem vinu.

Ljudje jih poznamo že tisočletja. Izvirajo iz Azije, včasih so bili v Evropi tako dragoceni kot zlato. Danes ta dišavnica ni več draga, vse pa kaže, da je njena prehranska vrednost oziroma vpliv na zdravje dragocen.

Na spletu je mogoče najti veliko strani, ki pišejo, kako koristno je vsakodnevno uživanje klinčkov, temu pa pritrjujejo tudi številne študije. Klinčke lahko prežvečimo (čeprav so malce bolj trdi), lahko jih zdrobimo v možnarju ali dodamo čajem, dobiti pa je mogoče tudi eterično olje iz teh posušenih cvetnih popkov dišečega klinčevca. Običajni priporočeni odmerek je dve nageljnovi žbici na tešče vsak dan.

Spletna stran medicalnewstoday.com, ki piše o pozitivnem vplivu klinčkov na zdravje, omenja koristi pri ustni higieni, sladkorni bolezni, obrambi pred virusi in rakavimi celicami. Opozarja pa tudi na morebitne stranske učinke uživanja te dišavnice. Pa poglejmo.

Izboljšanje ustne higiene

V študiji iz leta 2014, objavljeni na spletni strani ameriške Nacionalne medicinske knjižnice, so raziskovalci preučevali učinek uporabe olja nageljnovih žbic kot naravne metode za ohranjanje zdravja ustne votline.

Primerjali so učinkovitost doma narejene zeliščne tekočine za izpiranje ust, ki je vsebovala olje nageljnovih žbic, baziliko in čajevec, s komercialno tekočino, ki je vsebovala eterično olje. Izkazalo se je, da je doma pripravljena tekočina pri preprečevanju zobnih oblog ali vnetja dlesni prav tako učinkovita kot komercialna, pri odstranjevanju škodljivih bakterij pa celo bolj.

Zniževanje krvnega sladkorja

Raziskave na živalih so pokazale, da izvleček iz klinčkov ali uživanje zdrobljenih klinčkov telesu pomaga pri uravnavanju krvnega sladkorja.

Tako so podgane, ki so redno uživale prah iz klinčkov, v povprečju imele nižje vrednosti krvnega sladkorja kot podgane, ki tega prahu niso uživale. Mišim z inzulinsko rezistenco, ki telesu onemogoča učinkovito uporabo inzulina in s tem presnovo sladkorjev, so se učinki te rezistence zmanjšali, če so uživale ekstrakt iz klinčkov.

Protibolečinski učinek

Evgenol, glavna aktivna spojina v nageljnovih žbicah, je zaslužna za analgetično oziroma protibolečinsko delovanje klinčkov.

Tako pravi raziskava na laboratorijskih miših iz leta 2013, ki je dokazala, da ima uživanje olja iz klinčkov ali vodnega izvlečka analgetične učinke. Tradicionalna kitajska medicina je priporočala njihovo žvečenje pri zobobolu. Redno uživanje nageljnovih žbic na prazen želodec pa pomaga zmanjšati migrene in glavobole, piše spletna stran Hindustan Times.

Boljša obramba pred herpesom in gripo

Laboratorijska raziskava, objavljena marca letos, je pokazala, da evgenol dokazano preprečuje razmnoževanje virusov in zmanjšuje okužbo z virusom herpesa simpleksa tipa 1 (HSV-1) in 2 (HSV-2) ter učinkuje na viruse hepatitisa A in gripe, piše spletna stran health.com.

Boljša obramba pred rakavimi celicami

Raziskave v laboratorijih so pokazale, da lahko izvleček nageljnovih žbic upočasni rast več vrst človeških rakavih celic.

Tako je izvleček nageljnovih žbic povečal celično smrt rakavih celic debelega črevesa. Ista študija je preučevala tudi učinek izvlečka na rast tumorja pri miših. Ugotovili so, da so tumorji pri miših, zdravljenih z izvlečkom nageljnovih žbic, rasli znatno počasneje kot pri tistih v kontrolni skupini.

Druga raziskava je pokazala, da sta eterično olje nageljnovih žbic in etanolni izvleček nageljnovih žbic strupena za celice raka dojke.

Stranski in neželeni učinki uživanja

Po podatkih ameriškega Nacionalnega centra za biotehnološke informacije pa je z uživanjem eteričnega olja nageljnovih žbic povezanih tudi več nevarnosti.

Povzroči lahko namreč draženje kože, oči in dihal ali alergijsko reakcijo na koži. Olje je tudi vnetljivo in lahko smrtno nevarno, če pri uživanju zaide v dihalne poti. V nekem primeru je 15-mesečni otrok doživel odpoved jeter, potem ko je zaužil deset mililitrov olja nageljnovih žbic. V drugem primeru je imel dvoletni otrok, ki je spil 5 do 10 mililitrov olja, številne zdravstvene težave: padel je v komo, imel je poškodbo jeter in težave s strjevanjem krvi.

Nageljnove žbice lahko tudi povečajo možnost krvavitve ali povečajo odziv telesa na varfarin, ki je ena od učinkovin.

Pomembno je, da se o uporabi kateregakoli zeliščnega izdelka pogovorite z zdravnikom, opozarja medicalnewstoday.com.

Koliko je varno?

Varna količina klinčkov, ki jo lahko brezskrbno (razen v primeru preobčutljivosti na katero od snovi) užijete, je 1 do 3 klinčke na dan, piše na mnogih spletnih straneh, ki poročajo o njihovih pozitivnih učinkih na zdravje. Nekateri svetujejo, da bi bilo zaradi varnosti bolje, če bi vsakodnevno uživanje klinčkov občasno za teden ali dva prekinili ali pa jih uživajte vsak drugi dan.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje