Zaradi resničnostnega šova besedni spopad med poslanko Svobode in ministrom

Slovenija 19. Okt 202313:16 17 komentarjev
Marjan Šarec, Mojca Šetinc Pašek
Foto: PROFIMEDIA/Žiga Živulović/BOBO

Zaradi snemanja resničnostne dokumentarne serije Vojak v akciji, ki ga načrtuje ministrstvo za obrambo, se je na Facebooku odvil besedni spopad med poslanko vladajoče Svobode Mojco Šetinc Pašek in obrambnim ministrom Marjanom Šarcem, ki prav tako prihaja iz vrst Svobode. Šetinc Pašek je namignila na spornost razpisa in dejala, da isti kriteriji pri politični odgovornosti in videzu, kot so veljali za zdaj že nekdanjo ministrico za javno upravo Sanjo Ajanović Hovnik, veljajo tudi za Šarca. Ta pa ji je odgovoril, da bo namen razpisa lahko ocenil vsak, ki bo sedel pred televizijo.

Potem ko je v javnosti zakrožila informacija, da bo ministrstvo za obrambo snemalo resničnostno dokumentarno serijo Vojak v akciji, ki bo obsegala deset epizod, je završalo.

Ostro se je odzval sindikat ministrstva za obrambo z besedami, da čeprav podpirajo napore ministrstva pri tem, da bi se več mladih odločilo za poklic vojaka, “v oči bode nerazumno dejstvo, da ste za promocijo vojaškega poklica pripravljeni odšteti 1,9 milijona evrov”.

Danes je novico o snemanju resničnostnega šova komentirala tudi poslanka Gibanja Svoboda Mojca Šetinc Pašek na družbenem omrežju Facebook. “Zame je stvar jasna. Za vse nas v politiki veljajo ista pravila politične odgovornosti in integritete. Če je politična odgovornost in videz veljal za Sanjo Ajanović Hovnik, potem isti kriteriji veljajo tudi za Marjana Šarca. Zdaj pa si grem kupit sendvič,” je zapisala.

Nedolgo za tem je minister Šarec poslanki odgovoril v objavi na svojem Facebookovem profilu. Njenim besedam je pritrdil, ob tem pa dodal, da v razpisu ministrstva za obrambo “ne bomo našli ne njegove mame ne njegovih prijateljev”.

“Predvsem pa je namen razpisa jasen in ne nazadnje preverljiv, saj ga bo moč oceniti vsakemu, ki bo sedel pred televizijo. Kdo je v komisiji, je jasno, kot je jasen tudi namen,” je zapisal. Ob tem je poudaril, da razpis še ni zaključen in še vedno teče pritožbeni rok, kamor se neizbrani lahko pritožijo.

“Slovensko vojsko, gasilce (katerih član sem) in Civilno zaščito preveč spoštujem, da bi njihovo ime blatil z nezakonitimi razpisi,” je še poudaril Šarec in dodal, da podrobnosti postopka, dokler ta še teče, ne more komentirati.

Ob koncu odgovora poslanki Svobode je zapisal, da je “v tem poslu že predolgo, da ne bi vedel, kako občutljiva stvar so razpisi”, in da svojo plačo pošteno zasluži. “Če bi želel imeti več denarja, pa ne bi bil v politiki, temveč kje drugje.”

Spomnimo, obrambno ministrstvo je na javnem naročilu za serijo dobilo dve ponudbi. Akademija Ris, svetovanje, je postavila ceno pri 1.949.403 evre z DDV, Sme kreativna produkcija in Multimedijske storitve Jan Kok pa pri 777.140 evrov z DDV.

Ministrstvo je najprej kot nedopustno izločilo cenejšega ponudnika, ker s partnerjem nista oddala zahtevanega finančnega zavarovanja za resnost ponudbe, zahtevanih referenčnih potrdil pa tudi dokazila, da se bo serija predvajala na televizijskih programih z nacionalnim dosegom, ne.

Luka Zorenč
Luka Zorenč (Foto: akademijaris.com)

Ministrstvo je izbralo ponudbo Akademije Ris, ki je najprej priložila pomanjkljiva referenčna potrdila, nato pa jih je dopolnila v zahtevanem roku.

Akademija Ris, ki jo vodi nekdanji pripadnik Enote za specialno delovanje Luka Zorenč, je bila po poročanju Financ ustanovljena leta 2007. To je tudi edino leto, ko je podjetje, ki po javno dostopnih podatkih nima zaposlenih, beležilo prihodke, bančni račun pa je odprlo 1. avgusta letos, torej zgolj mesec dni pred razpisom za snemanje serije.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje