“Bolezen poljuba”: kako jo prepoznati po štirih glavnih simptomih

Magazin 29. Okt 202305:55 0 komentarjev
Poljub
Foto: PROFIMEDIA

Medtem ko so na območju Beograda lani zabeležili 19 primerov infekcijske mononukleoze, znane tudi pod imenom bolezen poljuba, letos opažajo velik porast primerov. Kateri so glavni simptomi in pri kom so najbolj pogosti?

Od začetka letošnjega leta do konca prejšnjega tedna so v Beogradu zabeležili 42 primerov bolnikov z infekcijsko mononukleozo, znano kot bolezen poljuba, je povedala epidemiologinja mestnega zavoda za javno zdravje Beograd dr. Slavica Maris.

Čeprav je v primerjavi z lanskim letom opaziti povečanje števila bolnikov, je dr. Maris dejala, da o pravi epidemiji ne moremo govoriti. Poudarila je, da je bolezen povezana z mladimi od 15 do 25 let, lahko pa se pojavi tudi v drugih starostnih obdobjih.

“Predvideva se, da so ljudje do 35. leta vsaj enkrat prišli v stik z virusom Ebstein-Barr, ki povzroča mononukleozo. Dijaki in študenti so najbolj ranljivi, ker so v kolektivih,” je dejala.

Obstajajo štirje glavni simptomi, na katere morate biti pozorni: visoka temperatura, 38 stopinj Celzija ali več,  vneto grlo, otekle žleze na vratu in ekstremna utrujenost.

Pojav teh simptomov pogosto spremljata še brezvoljnost in glavobol. Ta pogosta klinična slika infekcijske mononukleoze je pogostejša pri bolnikih, starih od 15 do 24 let. Pri majhnih otrocih običajno mine brez hujših simptomov. Povišana temperatura lahko traja od enega do treh tednov, značilne so tudi obloge na mandljih in povečanje bezgavk ter povečanje jeter in vranice.

Pri nekaterih bolnikih imajo tudi biokemične indikatorje poškodbe jetrnih celic, tako imenovani jetrni testi so lahko desetkrat višji od normalnih vrednosti. Utrujenost lahko traja tudi mesece po ozdravitvi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!