Martina Uhernika, žrtev največje sodne zmote pri nas, pospremili na zadnjo pot

Slovenija 29. Okt 202305:55 4 komentarji
Martin Uhernik
Martin Uhernik (Foto: Dejan Javornik)

Ta četrtek so svojci in prijatelji v Gabrju na Gorjancih k večnemu počitku pospremili Martina Uhernika, žrtev največje sodne zmote pri nas. Skoraj osem let je odsedel za umor, ki ga ni zagrešil. Njegova bitka s sodnimi mlini je trajala kar 32 let in mu leta 2006 le prinesla oprostitev. Toda njegovo njegovo življenje je bilo za vedno zaznamovano. Zelo težko je prenašal, da so ga kljub spoznanju za nedolžnega ljudje še dolgo gledali postrani, a zadoščenje in notranji mir sta počasi prišla, za N1 pripovedujeta njegov sin in njegov odvetnik.

Kriva obsodba. Zaporna kazen. Več kot 30-letna bitka s sodnimi mlini. Oprostitev. To je kalvarija Martina Uhernika, žrtve največje sodne zmote pri nas. Uhernik je v umrl 86. letu starosti in v četrtek so ga svojci, prijatelji in znanci pospremili na zadnjo pot na pokopališču v njegovem Gabrju.

Zelo težko je prenašal, da so ga ljudje tudi po tem, ko je bil oproščen, še vedno gledali postrani, pripoveduje njegov odvetnik Jože Hribernik, s katerim sta leta 2006 le dosegla, da je bil Martin Uhernik spoznan za nedolžnega. Ostala sta v občasnih stikih, pravi.

Po oprostitvi Uhernika je odvetnik bil tudi bitko, da bi odškodnino dobila tudi otroka, a ni uspelo. Za pomoč pri umoru je bila namreč obsojena tudi Uhernikova soproga, zato sta njuna otroka, takrat stara komaj 8 in 12 let, čez noč ostala brez obeh staršev. “Izgubila sta otroštvo, uničena je bila njuna mladost,” razlaga Hribernik.

Martin Uhernik
Martin Uhernik z odvetnikom Jožetom Hribernikom (Foto: Blaž Samec/DELO)

Hribernik pravi, da Martin Uhernik na koncu vendarle živel mirno in spokojno življenje.

“Človeka se prime sloves, če ga zaprejo in odsedi kazen v zaporu. V očeh ljudi si morilec in tega gospod Uhernik ni prenesel, ker on pač ni bil morilec. Za to, da je tožilstvo na koncu umaknilo tožbo, smo se borili kar nekaj časa. Mislim, da so potem, ko je bil oproščen, ljudje ugotovili, kakšna krivica se mu je godila. Prav zaradi tega mislim, da je živel v miru, saj mu nihče ni mogel ničesar očitati,” pripoveduje.

Ob tem doda, da pa ostaja odprto vprašanje, kakšne posledice mu je njegova kalvarija pustila: kriva obsodba, izguba žene Ane in ločenost od njegovih otrok. “Vsaj zadnjih 15 let življenja je imel, najboljša leta njegovega življenja pa mu je sodni sistem uničil in to po krivem,” pravi Hribernik.

K temu, da vendarle dobil zadoščenje, je pripomoglo tudi opravičilo takratnega ministra za pravosodje Lovra Šturma, ki se je Uherniku leta 2007 v imenu države opravičil. Šturm je takrat dejal: “To je velikanska sramota za državo in pravosodje.”

Martin Uhernik in Lovro Šturm
Martin Uhernik in Lovro Šturm (Foto: Dejan Javornik)

Kot pravi odvetnik Jože Hribernik tovrstna dejanja, da bi se ministri za svoje napake opravičevali, niso ravno pogosta, a da je bila poteza takratnega ministra Šturma pravilna.

“To, kar je naredil, globoko spoštujem in cenim. Morda bi moral to storiti še kakšen minister, a pomembno je, da se je to v tem primeru res zgodilo. To so ljudje občutili in razumeli. Gospodu Uherniku je to res veliko pomenilo,” doda Hribernik.

Po prihodu iz zapora, kjer je bil po krivem skoraj osem let, se je Martin Uhernik vrnil v domačo Gabrsko vas, kjer je živel vse do svoje smrti. “Zadnja tri leta je bil v domu za starejše, zadoščenje in notranji mir sta počasi prišla. Tudi s sosedi se je dobro razumel,” pravi njegov sin Martin Uhernik mlajši.

Martina Uhernika je leta 1974 policija osumila, da je v Gabrski Gori ubil soseda Jakoba Luzarja, njegovo truplo pa naj bi z ženino pomočjo odvrgel v bližnji potok. Leto dni kasneje je prvostopenjsko sodišče na čelu s sodnikom Janezom Kramaričem zakonca Martina in Ano Uhernik zaradi pomanjkanja dokazov oprostilo. Toda višje sodišče je leta 1977 sodbo razveljavilo, na ponovljenem sojenju pa skorajda brez dokazov  Martinu Uherniku prisodilo osem let zaporne kazni, njegovi ženi pa dve leti zaradi pomoči pri umoru. Ano Uhernik je višje sodišče leto zatem oprostilo, Martinu pa je kazen zvišalo celo na deset let zapora. Zapor je zapustil po skoraj osmih letih. Leta 1991 je zaradi bolezni, ki je bila verjetno posledica krive obsodbe, umrla njegova Ana Uhernik. Martin Uhernik pa je šele leta 2006, po 32 letih sodnih bitk, dočakal oprostitev. 19. oktobra letos je umrl.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje