Brad Pitt na Finskem prvič razstavlja svoje skulpture

Magazin 22. Sep 202210:45
Brad Pitt
Jussi Koivunen/sarahildenintaidemuseo.fi

V umetnostnem muzeju Sara Hilden v mestu Tampere na Finskem je na ogled razstava v Los Angelesu živečega britanskega umetnika Thomasa Houseaga. V sklopu razstave je svoje skulpture javnosti prvič predstavil ameriški filmski igralec Brad Pitt, ki je na tem področju samouk, umetnost pa je bila neke vrste terapija po ločitvi od Angeline Jolie. Ob Bradovih skulpturah je na razstavi predstavljena tudi serija keramike avstralskega glasbenika Nicka Cava.

“Za Nicka in zame je to nov svet in najin prvi vstop vanj. Zdi se mi prav,” je Brad Pitt na nedeljski otvoritveni slovesnosti povedal za finsko televizijsko postajo Yle. Med Pittovimi deli je denimo odlita mavčna plošča s prizorom strelskega obračuna. Kot je povedal igralec, gre pri njegovih delih za samorefleksijo, za to, kje je v svojih odnosih naredil napako, kje se je zmotil.

58-letni igralec je sicer s svojo prisotnostjo na odprtju razstave presenetil, saj njegova udeležba ni bila napovedana. “V tem smislu je to vznemirljivo in čudovito,” je za medije povedal glavni kustos Sarianne Soikkonen.

Razstava je po pisanju agencije tudi prva Houseagova predstavitev v nordijskih državah. Kot je še povedal kustos, je bila umetnikova odločitev, da v razstavo vključi tudi svoja prijatelja Cava in Pitta, posledica pandemije in dogodkov v Houseagovem osebnem življenju. Cave se na Finskem predstavlja s serijo 17 keramičnih figur, ki prikazujejo Satanovo življenje v 17 postajah, od nedolžnosti do spopadanja s smrtnostjo, piše na spletni strani muzeja.

Thomas Houseago je svetovno znani umetnik, znan po skulpturah iz mavca, armature, brona in lesa. Za to razstavo britanska umetnica predstavlja tudi nove slike in kipe iz sekvoje in mavca, vključno z odzivom na delo v zbirki fundacije Sara Hildén, kip Alberta Giacomettija (1901–1966) Ženska na vozu (1943, 1962).

Razstava bo na ogled do sredina januarja 2023.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.