Deveti planet skoraj zagotovo obstaja in verjetno je podoben Zemlji

Magazin 23. Sep 202310:27 2 komentarja
planet, vesolje, sonce
Slika je simbolična/PROFIMEDIA

Astronomi so prepričani, da se zelo daleč od nas, na robu osončja skriva še en planet, verjetno podoben našemu.

Potem, ko so Plutonu astronomi leta 2006 odvzeli status planeta in ga spremenili v pritlikavi planet, ima naš sončni sistem uradno samo osem planetov. Astronomi pa so prepričani, da skoraj zagotovo “tam zunaj” obstaja deveti, “pravi” planet, ki ga imenujejo “Planet devet” ali “Planet X”.

Razlog, zakaj tako mislijo, se skriva v tem, da Osončje kot ga poznamo, brez njega pravzaprav nima smisla, piše astronomski portal Inverse.com. Pri opazovanju Kuiperjevega pasu, območja, v katerem se nahajajo pretežno asteroidi in pritlikavi planeti, izza orbite najbolj oddaljenega planeta, Neptuna, so ugotovili, da na gibanje objektov v njem nekaj vpliva.

Na vse objekte v vesolju, zvezde, galaksije, planete, konec koncev tudi na nas, namreč vpliva ena od osnovnih sil v naravi, gravitacija. Preko te sile, ki se pojavi v prisotnosti mase, smo na nek način vsi povezani med sabo, saj preko nje čutimo vpliv vseh ostalih objektov v okolici, tudi zelo oddaljeni. Zaradi vpliva gravitacije mi stojimo trdno na tleh, planeti krožijo okoli svojih matičnih zvezd, galaksije pa okoli svojih središč.

Ko so astronomi z računalnikom modelirali, katere gravitacijske sile so potrebne, da se objekti v Kuiperjevem pasu premikajo tako, kot kažejo opazovanja, so ugotovili, da bi za to bil potreben planet, ki bi bil vsaj desetkrat večji od Zemlje.

Planetarna znanstvenika Patryk Sofia Lykawka z Univerze Kindai in Takashi Ito z Nacionalnega astronomskega observatorija Japonske sta tako ugotovila, da je najboljša razlaga za gibanje objektov v Kuiperjevem pasu, ki sta ga opazovala, neviden, še neodkrit planet, večji od Zemlje, ki kroži okoli Sonca na razdalji 250 do 500-krat večji, kot je od Sonca oddaljena Zemlja. Svoje delo sta objavila v astronomski reviji The Astrophysical Journal.

Do podobnih odkritij so prišli tudi drugi astronomi. Kako, si oglejte v spodnjem videoposnetku.

Problem: planet bomo težko opazili

Problem pa je, da je ta planet, če obstaja, tako majhen in tako oddaljen od Sonca, da so možnosti, da bi ga dejansko opazili, izjemno majhne. Svetloba Sonca, ki bi se od njega odbijala, bi namreč bila tako šibka, da bi ga težko opazili tudi z najboljšimi teleskopi, ki jih imamo. Poleg tega je treba poiskati tudi najbolj ustrezen čas za opazovanje – jasne noči brez Lune – in pravo lokacijo.

Morda se boste ob tem vprašali, kako je to mogoče, če pa lahko opazujemo planete v okolici zvezd, ki so od nas oddaljene več tisočkrat več. Pri opazovanju teh zvezd in planetov astronomi ne uporabljajo enakih teleskopov, kot pri raziskovanju Zemlji bližnjega območja oziroma našega osončja.

Vendar astronomi ne bodo kar tako odnehali. Že v naslednjem desetletju bodo zgrajeni novi, boljši teleskopi, ki bodo omogočali boljše preglede neba, piše revija Science Alert. In tako bodo astronomi dobili še več priložnosti, da dokažejo (ali pa ovržejo) obstoj “Planeta X”.