Upokojenci vendarle ne bodo mogli delati in hkrati prejemati polne pokojnine

Slovenija 22. Sep 202310:27 > 15:50 24 komentarjev
Izobraževanje starejših
PROFIMEDIA

Poslanci so redno sejo sklenili z razpravo o opozicijskem predlogu dela upokojencev. Novela zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, ki so jo pripravili v SDS, je predvidevala, da bi zavarovanci, ki izpolnjujejo zakonske pogoje upokojitev in še želijo delati, prejemali polni znesek pokojnine in delali za polni delovni čas. Poslanci so sklenili, da predlog ni primeren za nadaljnjo obravnavo.

V SDS so z novelo zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju predlagali spremembo obstoječe zakonske ureditve na način, da se zavarovancem, ki izpolnijo zakonske pogoje za polno starostno upokojitev in za katere delodajalec zaradi delovnih potreb izrazi interes po ponovni zaposlitvi tudi po njihovi upokojitvi, omogoči hkrati prejemanje starostne pokojnine v polnem znesku (100 odstotkov) in opravljanje dela v delovnem razmerju za polni delovni čas (dvojni status).

Trenutno namreč posameznik ne more sočasno opravljati dela s polnim delovnim časom in prejemati polne starostne pokojnine. V prvih treh letih lahko delavci, ki so izpolnili pogoje za starostno upokojitev, prejemajo 40 odstotkov pokojnine. Po treh letih pa prejemajo 20 odstotkov pokojnine, izhaja iz predloga zakona.

V največji opozicijski stranki menijo, da so delavci tako dvakrat obravnavani neenako: ker ne prejemajo polnega zneska pokojnine in ker od svoje plače še vedno plačujejo enake davke in prispevke kot redno zaposleni. V SDS so prepričani, da to v slab položaj spravlja tudi delodajalce, saj delavca ne morejo obdržati v delovnem razmerju, ko izpolni pogoje za starostno upokojitev.

V SDS so dodali, da bi predlog imel pozitivne finančne posledice za pokojninsko blagajno. Zavarovanci bi namreč po upokojitvi ponovno vstopili v zavarovanje. “Zaradi ponovnega plačevanja prispevkov za pokojninsko in zdravstveno zavarovanje bodo nastali dodatni prilivi v pokojninsko in zdravstveno blagajno,” so zapisali v stranki.

državni zbor
Matija Sušnik/DZ

Šlo je za prvo obravnavo predloga. Po naših informacijah že pred glasovanjem ni bilo pričakovati, da bi predlog prejel dovoljšno podporo, in tako je tudi bilo. 45 poslancev je menilo, da zakon ni primeren za nadaljnjo obravnavo, nasprotno pa 29.

Državni sekretar na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Igor Feketija je dejal, da po veljavni zakonodaji pokojnina pomeni prejemek, ki upokojencu nadomešča dohodek, ki ga je prejemal v aktivni dobi. Namen tega dohodka je zagotavljanje varne starosti takrat, ko posameznik zapusti trg dela.

Vlada po njegovem pojasnilu ne podpira predloga, da bi posameznik hkrati s plačo dobival prejemke, ki jih sistem socialne varnosti predvideva za starost. Tako prepletanje različnih ukrepov lahko vnaša samo nepotrebno zmedo in neutemeljeno spreminja namen tega obveznega zavarovanja, je opomnil. Opozoril pa je, da je vprašanje o prejemanju delne pokojnine predmet pogajanj in razmisleka pri oblikovanju nove pokojninske zakonodaje.

Med Bloudkovimi nagrajenci tudi olimpijci?

Poslanci so razpravljali tudi o vladnem predlogu dopolnitve zakona o Bloudkovih priznanjih, ki predvideva, da se med dobitnike priznanj vključi tudi dobitnike olimpijske ali paraolimpijske medalje, medalje z olimpijade gluhih in medalje s šahovske olimpijade.

Vlada je z dopolnilom predlagala tudi, da bi v prehodno določbo zakonskega predloga med upravičence vključili še športnike, ki so dosegli vrhunske mednarodne rezultate v času pred uveljavitvijo predlaganega zakona, a nagrade še niso dobili.

Poslanci so obravnavali tudi predlog zakona o dopolnitvah zakona o višjem strokovnem izobraževanju, predlog novele o zakonu o posebnih pravicah italijanske in madžarske narodne skupnosti na področju vzgoje in izobraževanja ter predlog resolucije o nacionalnem programu za enake možnosti žensk in moških.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje