Slovenka navdušila Apple: kaj ji je dejal prvi mož podjetja Tim Cook?

Katarina Lotrič
Osebni arhiv

Med poplavo različnih aplikacij za Applove naprave je prestižno nagrado prejela slovenska ideja. Ameriški tehnološki velikan je Gentler Streak okronal za najboljšo za njegovo pametno uro. "Nagrada ti da potrditev, da nisi več samo še ena aplikacija, ki ji še nihče ne zaupa," nam je v intervjuju dejala soustanoviteljica Katarina Lotrič.

Prvi mož podjetja Apple Tim Cook je slovensko aplikacijo Gentler Streak okronal in ji podelil nagrado za najboljšo aplikacijo za njegovo pametno uro Apple Watch. Njen vzpon je bil bliskovit. Najprej je ekipa septembra lani predstavila aplikacijo za pametni telefon iPhone, nato pa februarja dodala še podporo za uro. Potrditev in priznanje je dobila že na predstavitvi Applovih novosti septembra lani.

Za idejo o bolj prijazni in “poslušni” aplikaciji za beleženje vaše vadbe in telesne pripravljenosti stojijo Katarina Lotrič (na fotografiji zgoraj desno), Andrej Mihelič, Luka Orešnik in Jasna Krmelj, podjetje pa ima sedež v Kranju. Začeli so kot podjetje “bootstrapped” – brez zunanjega investitorja; zbrana ekipa opravlja več vlog in delovanje financira s svojimi sredstvi.

Gentler Streak spada v segment fitnes aplikacij in na novo definira, kako naj bi bila videti uporabnikova vadbena rutina. Gre za sledilnik vadbe in telesne pripravljenosti, v ospredje pa postavlja uporabnikovo osebno ravnovesje med telesno pripravljenostjo in počitkom. Zasnovan je tako, da se prilagaja posameznikovemu življenjskemu slogu.

Za soustanoviteljico in izvršno direktorico Katarino Lotrič je skupaj z Luko Orešnikom to že drugo priznanje ameriškega tehnološkega velikana. Pred leti sta bila namreč tudi del ekipe, ki je ustvarila aplikacijo Lake – spletna pobarvanka, ki je osvojila nagrado Apple Design Award.


Kaj vam pomeni Applova nagrada za najboljšo aplikacijo letošnjega leta za Apple Watch?

Za podjetje “bootstrapped” s štirimi člani je to izjemen uspeh na več ravneh. Eno je potrditev, da sta naš doprinos in vizija prava za ta čas in prostor, kar ti vsekakor prinese neko zadovoljstvo in dodatno motivacijo.

Nagrada pomeni potrditev, da nisi več samo še ena aplikacija, ki ji še nihče ne zaupa, in je zato preboj toliko težji. Prinese nova poznanstva v Applu in kolegov razvijalcev, ki so bili vsi po vrsti izjemni – in to je neprecenljivo.

Nato pa tisto, kar ti kot neodvisnemu start upu na začetku ogromno pomeni – kontinuirano uredniško vključevanje aplikacije v Applovi trgovini z aplikacijami, svetovno prepoznavnost, kar pomeni odprto pot do novih uporabnikov. Za nas je to organski pospešek pri rasti, kar je v tej fazi ključno.

Kako dolgo je trajal razvoj aplikacije?

Gentler Stories smo ustanovili februarja 2021. Osnovno iPhonovo aplikacijo smo lansirali lani septembra, aplikacijo za uro pa dodali februarja letos. Vse skupaj torej 22 mesecev razvoja in deset mesecev polno delujoče aplikacije. Ideja se je začela kaliti poleti 2018, ko se je Andrej Mihelič, soustanovitelj in UX/UI dizajner, “pretreniral” na pripravah za triatlon.

Na podelitvi nagrade ste se srečali in se pogovarjali tudi s prvim možem Appla Timom Cookom. Kaj vam je dejal od predaji nagrade?
Pohvalil je naš pristop – to, da smo v poplavi športnih aplikacij našli drugačno rešitev. Takšno, ki jo svet danes potrebuje. Všeč mu je poudarek na posamezniku in zmernosti. To, da smo mehki in stremimo k spodbujanju na zdrav način. Imel pa je tudi kar nekaj vprašanj.

Kaj ga je zanimalo?

Zanimalo ga je, kako smo v poplavi vseh fitnes aplikacij našli tako nišno idejo, ki je hkrati tako potrebna v tem svetu. Strinjal se je, da smo preveč “našponani” na vseh frontah in da potrebujemo spremembo, nekakšno vrnitev k sebi. Dejal nam je, da je navdušen, da je tako mala ekipa naredila tako pomembno stvar. Govorili smo tudi o naši izkušnji Apple Entrepreneur Campa, ki smo se ga Jasna Krmelj, Luka Orešnik in jaz udeležili s prejšnjim start upom v letu 2019. Skupaj je pogovor trajal približno pet minut.

Gentler Streak
Gentler Streak

Pri vadbenih aplikacijah oziroma aplikacijah, ki merijo telesne aktivnosti, vlada velika konkurenca, saj jih je ogromno. V čem se vaša razlikuje od drugih?
Predvsem v našem pogledu na fizično pripravljenost in odnosu do lastnega telesa. Pri nas je v srčiki zanimanja posameznik, njegovo zdravje, ali njegova stopnja fizične aktivnosti ustreza njegovi pripravljenosti. In potem ga aplikacija motivira v primerni smeri. Enak pomen pripisujemo tako intenziteti kot počitku.

Vemo, da človek ni robot in da vsak dan ne dopušča vadbe in da so dnevi počitka nujni. Zgodi se tudi obdobje, ko se ne moremo gibati, bodisi zaradi bolezni, poškodbe, ker potrebujemo oddih od vadbe. In aplikacija vse to dopušča oziroma tovrsten odnos spodbuja. Pomagati in ozavestiti skušamo, da je vsako gibanje čez dan gibanje – zato nudimo več kot 100 vadb, ki jim lahko sledimo s pametno uro, in tako pomagamo pri tem, da aplikacija čim bolje razume našo trenutno fizično kondicijo.

S tem gibanje počasi vnašamo v dnevno življenje in se mogoče odpremo tudi novim oblikam vadb. Izogibamo se elementov, ki bi vzbujali slabo vest, nezdravo tekmovalnost (z drugimi ali celo sabo) ali kakorkoli drugače negativno motivirali. Aplikacija je narejena za običajnega posameznika – ni vam treba poznati fitnes terminov in specifičnih podatkov, da bi lahko imeli korist od uporabe.

Pred leti ste bili tudi del ekipe, ki je razvila aplikacijo Lake (virtualna pobarvanka). Ta je prav tako dobila Applovo nagrado. Vam je takratna izkušnja pomagala pri Gentler Streaku?
Zagotovo. Ustvarjanje Laka je bil zanimiv in lep proces, pri katerem smo se zagotovo veliko naučili. Lake je bil naša vstopnica na najvišjo raven aplikacij, pripeljal nas je na Apple Entrepreneur Camp, ustvaril nova poznanstva. Pomembna stopnička na poti do danes. Tako kot je danes najbrž pomembna stopnička do nečesa jutri.

Gentler Streak
Gentler Streak

Kaj je bil največji izziv pri razvoju aplikacije?
Prebiti se skozi prvo leto, ko še nismo ustvarjali prihodkov. Pri tem nam je delno pomagal razpis P2 – spodbuda za zagon inovativnih podjetij, vendar je bila porazdelitev sredstev precej nerodna. Zadnji, največji del namreč dobimo šele marca prihodnje leto.

Boste aplikaciji dodajali še dodatne funkcionalnosti? Kakšni bodo nadaljnji koraki?
Korakov je še veliko. Aplikacija je na treh četrtinah do izpolnjenega cilja, ampak dotok dodatnih funkcionalnosti se kar ne neha. Naš cilj je produkt, ki bo služil kot celostno okolje na področju vadbe in zdravja. Nekaj, kar pomaga vzdrževati redno športno rutino in na splošno bolje razumeti stanje svojega telesa, dnevne forme in kondicije čez čas.

Prva večja nadgradnja, ki bo v aplikacijo prinesla spremljanje dnevnih telesnih funkcij (srce v mirovanju, maksimalna poraba kisika, variabilnost srčnega utripa, spanje, menstruacija …), prihaja v začetku leta 2023.

Naslednje leto bo zaznamovala tudi lokalizacija: sprva v večje evropske jezike, kasneje pa najbrž tudi v bolj zahtevne, na primer japonščino, kitajščino. V načrtu imamo vsaj še eno aplikacijo, ki bo čuječnost vpeljala tako, da bo zahodnemu človeku bliže kot direkten prenos vzhodnjaških praks.

Aplikacijo ste razvili le za Applove naprave. Boste razvijali tudi aplikacijo za naprave s sistemom Android?
Osredotočamo se na iOS (mobilni operacijski sistem na napravah Apple, op. p.), ker je to ekosistem, ki ga poznamo. Nobeden od nas se nikoli ni ukvarjal z Androidovim projektom, znotraj iOS pa smo vsi štirje več kot deset let. Morda Gentler Streak pride tudi na Android, a to trenutno ni naša prioriteta.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.