Nova prevara: želijo vas prepričati, da imate davčni dolg

Furs lažna sporočila, prevara
FURS

Po spletu kroži nova prevara, ki je tokrat povezana s finančno upravo. V lažnih sporočilih vas goljufi želijo prepričati, da imate davčni dolg.

V dneh, ko nekateri na svoje račune že dobivajo vrnjeno dohodnino, je začela krožiti nova spletna prevara. Najnovejša lažna objava tokrat zlorablja finančno upravo (Furs).

Med uporabniki so se začela širiti lažna sporočila, v katerih vas prek SMS-sporočil obveščajo, da imate neplačane davčne kazni. V sporočilu je povezava do spletne strani, na kateri želijo od vas pridobiti osebne podatke. Na začetku sporočila je beseda “edavki”, s katero vas želijo prepričati, da je sporočilo poslal sistem državnega davčnega portala.

Furs opozarja, da je sporočilo lažno in da ne sporočate svojih podatkov.

Še pred tem, v začetku aprila, je bil Furs prav tako na udaru prevarantov. Takrat so pošiljali lažna sporočila, v katerih je pisalo, da je davčna uprava obračunala davek in da je uporabnik upravičen do nekaj sto evrov vračila.

“Finančna uprava od zavezancev nikoli ne zahteva, da vnašajo svoje osebne podatke ali podatke o transakcijskih računih v spletne povezave ali SMS-sporočila. To je vsekakor znak, da gre za prevaro,” so takrat posvarili na finančni upravi.

V zadnjem obdobju so spletni goljufi večkrat zlorabili podobo Pošte Slovenije. Pred tedni so tako uporabniki dobivali sporočila, da morajo plačati za prejem paketa, podoba sporočil pa je zelo spominjala na tiste, ki jih uporablja Pošta Slovenije.

Na začetku meseca so goljufi zlorabili tudi spletno stran znane verige z oblačili H&M. Lažna spletna stran je imela v imenu zapisano besedo Slovenija, s čimer je želela uporabnike prepričati, da gre za avtentično spletno stran.

Če potrebujete pomoč kot žrtev spletne prevare, se lahko obrnete tudi na nacionalni odzivni center za kibernetsko varnost SI-CERT in prijavite incident, svetujejo. V primeru oškodovanja lahko podate tudi prijavo na najbližji policijski postaji.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.