Ruski hekerji kar mesec dni prebirali elektronsko pošto vodilnih v Microsoftu

Digitalno 20. Jan 202411:12 0 komentarjev
heker, kibernetski napad
Foto: PROFIMEDIA

Ruska hekerska skupina Midnight Blizzard, ki ima povezave z rusko vlado, je pridobila dostop do elektronske pošte nekaterih vodilnih predstavnikov Microsofta, je v petek sporočil ameriški tehnološki velikan.

Napad so začeli konec lanskega novembra. V Microsoftu so ga odkrili 12. januarja in sprožili blokade, s katerimi so hekerjem preprečili nadaljnje vdore, so dodali po poročanju tujih tiskovnih agencij.

Hekerji so prenesli tudi nekaj dokumentov, ki so bili pripeti elektronskim sporočilom. Iz podjetja niso sporočili, v čigavo elektronsko pošto hekerji so vdrli.

Vdrli so tudi v elektronsko pošto zaposlenih v službi za kibernetsko varnost in v pravni službi. Koliko zaposlenih je bilo skupno prizadetih, Microsoft ni sporočil, so pa zatrdili, da samo majhen odstotek. Po podatkih iz lanskega junija je imel Microsoft okoli 221.000 zaposlenih.

Heker
Foto: PROFIMEDIA

Podjetje je ugotovilo, da je napad izvedla hekerska skupina Midnight Blizzard, ki je znana tudi pod imenom Nobelium. Ta napade na vladne sisteme ter sisteme podjetij in nevladnih organizacij v Evropi in ZDA izvaja od leta 2018. Po podatkih Washingtona in Londona deluje v povezavi z ruskimi obveščevalnimi službami.

Izpostavili so še, da napad ni bil posledica ranljivosti njihovih izdelkov ali storitev ter da po doslej zbranih podatkih ni dokazov, da bi imeli hekerji dostop do podatkov potrošnikov, proizvodnih sistemov, izvorne kode ali sistemov umetne inteligence.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!