Sodišče padlega kralja kriptovalut spoznalo za krivega goljufije

Digitalno 03. Nov 202308:01 4 komentarji
Sam Bankman-Fried
Foto: PROFIMEDIA

Ustanovitelj propadle kriptoborze FTX Sam Bankman-Fried je kriv goljufije in pranja denarja, je po štirih urah odločanja sklenila porota na zveznem sodišču v New Yorku. Enemu najbolj prepoznavnih obrazov iz sveta kriptovalut zdaj grozi več deset let zapora po tem, ko je začetne depozite strank FTX porabil za odplačilo posojil, nakup nepremičnin in politične donacije.

Sodišče v New Yorku je ustanovitelja propadle kriptoborze FTX Sama Bankmana-Frieda spoznalo za krivega goljufije in pranja denarja. Kot poroča BBC, mu grozi več deset let zapora, izrek kazni pa je predviden za 28. marec 2024.

Tožilci so Bankmana-Frieda obtožili, da je lagal vlagateljem in posojilodajalcem ter ukradel več milijard dolarjev borzi kriptovalut FTX, s čimer je pripomogel k njenemu hitremu propadu. Obtožili so ga sedmih točk obtožnice zaradi goljufije in pranja denarja. “Zagrešil je eno največjih finančnih goljufij v ameriški zgodovini. Ustvaril je več milijard dolarjev vredno shemo, s katero naj bi postal kralj kriptovalut,” je po izreku sodbe dejal tožilec Damian Williams, poroča BBC.

Ustanovitelj kriptoborze FTX in eden najbolj prepoznavnih obrazov s področja kriptovalut se je v vseh točkah obtožnice izrekel za nedolžnega. “Spoštujemo odločitev porote, a smo nad izidom zelo razočarani. Moja stranka vztraja pri svoji nedolžnosti in se bo še naprej odločno boril proti obtožbam,” je po pisanju BBC povedal odvetnik obtoženega Mark Cohen. Ali se bodo na odločitev sodišča pritožili, še ni znano.

Leta 2019 ustanovljena borza FTX je hitro postala ena največjih svetovnih borz za digitalne valute, v začetku novembra lani pa je nenadoma propadla. Stranke so namreč zaradi poročil o vprašljivosti finančnih potez množično umaknile vloge, več kot milijon pa se jih ni odzvalo dovolj hitro in so ostali brez naložb.

Kot še piše portal britanskega javnega medija, je tožilstvo predstavilo dokaze, da je Bankman-Friedovo podjetje za trgovanje s kriptovalutami Alameda Research v imenu strank FTX na začetku delovanja borze prejemalo depozite. Bankman-Fried jih je nato porabil za plačilo posojil družbi Alameda, nakup nepremičnin ter naložbe in politične donacije.

31-letnega ustanovitelja borze so lani aretirali na Bahamih na podlagi ameriške tiralice. Že pred tem je krivdo na sodišču priznalo več njegovih sodelavcev, med njim tudi njegova nekdanja zaročenka Caroline Ellison, ki je bila glavna izvršna direktorica Alameda Research.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje