Evrovizija: po zmagi Loreen zaživela peticija za ukinitev glasov žirije

Magazin 15. Maj 202315:58 4 komentarji
Finale Evrovizije
PROFIMEDIA

Hitro po razglasitvi zmagovalke tekmovanja za Pesem Evrovizije se je pojavilo kar nekaj nezadovoljstva, saj so mnogi oboževalci tega spektakla prepričani, da je zmagala predvsem zaradi ocen strokovnih žirij in ne zaradi glasov ljudi. Na spletu pa se je pojavila celo peticija za spremembo načina glasovanja na Evroviziji – nič več glasov žirije, samo še volja ljudstva.

Po zmagi švedske predstavnice Loreen na tekmovanju za pesem Evrovizije se je pojavilo kar nekaj nezadovoljstva in komentarjev, da so ji zmago omogočili predvsem glasovi žirije. Skupno je namreč od njih prejela 340 točk.

Po številu točk, prejetih s strani žirije, ji je sledila Izraelka Noa Kirel s 177 točkami. Ljubljenec občinstva s Finske Käärijä je medtem prejel 150 točk žirije.

Slika je bila drugačna pri telefonskem glasovanju, v katerem je Finec prejel 376 točk, Loreen pa precej manj, in sicer 243.

Nezadovoljstvo s končnim rezultatom je s sabo prineslo tudi peticijo za ukinitev glasov strokovne žirije, ki jo je v času pisanja članka podpisalo 8.300 ljudi.

“Da bi ohranili integriteto Evrovizije in njeno prihodnost, predlagamo spremembo pri glasovanju. Menimo, da je v najboljšem interesu tekmovanja in udeležencev, da žirij ni več. Ta pristop bi opolnomočil javnost, da odloča o izidu tekmovanja,” so zapisali predlagatelji peticije.

Spomnimo, da žirija v polfinalnih večerih ni glasovala, tam so odločali le ljudje. V prvem polfinalnem večeru sta nastopili tako Finska kot Švedska, največ točk pa je prejela Finska. Joker Out so se medtem v drugem polfinalnem večeru uvrstili na peto mesto, v finalu pa na 21. mesto.

Letošnji finale Pesmi Evrovizije si je v soboto v povprečju ogledalo 18 odstotkov oziroma 345.000 gledalcev, starejših od 4 let, kar v povprečju predstavlja 55 % takratnih gledalcev televizije. Vsaj minuto kateregakoli večera Pesmi Evrovizije 2023 si je ogledalo kar 895.300 različnih posameznikov, starejših od štirih let. Letošnji veliki finale je bil najbolje gledan v zadnjih sedmih letih, hkrati pa je ta tudi najbolje gledana oddaja letošnjega leta na TV Slovenija 1. Vir: PR RTV Slovenija.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.