Princ Harry obtožuje Camillo, da medijem razkriva zgodbe iz palače

Magazin 09. Jan 202316:38 0 komentarjev
Princ Harrry
PROFIMEDIA

Princ Harry je pred torkovo objavo knjige spominov Spare v intervjujih za britansko televizijo ITV in ameriško televizijo CBS še podkrepil trditve o notranjem ustroju britanske kraljeve družine. V pogovorih je razkril svoje občutke in doživljanja o sporih, ki jih je imel z bratom in očetom, spregovoril je tudi o smrti princese Diane, kraljico soprogo Camillo pa označil za ''nevarno''.

V dveh intervjujih za britanski in ameriški televiziji ITV in CBS je vojvoda Susseški govoril o smrti matere, valižanske princese Diane, o preziru do britanskega tiska, jezi zaradi ravnanja z njegovo ženo Meghan, vojvodinjo Susseško, in posledično razhajanjih z družino po njuni poroki.

V nedeljskem pogovoru za CBS-ovo oddajo 60 Minutes Sunday je princ Harry obtožil kraljico soprogo Camillo, da je britanskim medijem pošiljala zgodbe o kraljevi družini kot del kampanje za “rehabilitacijo” svoje podobe. Dejal je, da z bratom, princem Williamom, in očetom, kraljem Karlom III., že nekaj časa ni govoril, na vprašanje o morebitni spravi pa je odgovoril, da je to odvisno predvsem od njiju.

Buckinghamska palača je večkrat zavrnila komentarje o vsebini knjige spominov princa Harryja oziroma o njegovih najspornejših trditvah. CNN še ni videl izvoda knjige, vendar je založbo Penguin Random House prosil, da mu vnaprej pošlje en izvod.

Princ Harry in Camilla, kraljica soproga

V pogovoru z voditeljem Andersonom Cooperjem za CBS je princ Harry dejal, da sta on in njegov brat, princ William, prosila kralja, naj se ne poroči s Camillo. “Menila sva, da to ni potrebno, saj da bi to povzročilo več škode kot koristi in da je zagotovo dovolj, če je zdaj z žensko, s katero si želi biti,” je dejal in dodal, da sta se brata na koncu le sprijaznila z očetovo odločitvijo. “Želela sva, da bi bil srečen. Videla sva, kako srečen je bil z njo,” je povedal.

Kraljico soprogo Camillo je princ Harry med drugim označil za ”nevarno,” ker so jo mediji zaradi njene vloge pri razpadu zakona njegovih staršev postavili v vlogo zlobneža in je zato morala “rehabilitirati svojo podobo”. “Zaradi tega je bila nevarna – zaradi povezav, ki si jih je ustvarjala v britanskih medijih. Na obeh straneh je obstajala pripravljenost za izmenjavo informacij. In ker je kraljeva družina zgrajena na hierarhiji, in z njo, ki je bila na poti, da postane kraljica soproga, bi lahko naredila veliko škode,” je dejal princ Harry.

Camilla
PROFIMEDIA

V intervjuju za CBS je bila omenjena tudi Harryjeva knjiga spominov z naslovom Spare, v kateri naj bi zapisal, da je bil “žrtev na Camillinem osebnem piarovskem oltarju”. V pojasnilo je vojvoda Susseški voditelju Cooperju dejal: “Če kot član družine verjamete, da bo to, da ste na naslovnicah – da o vas pišejo pozitivne zgodbe s pozitivnimi naslovi – izboljšalo vaš ugled ali povečalo možnosti, da vas bo britanska javnost sprejela kot monarha, boste to tudi naredili.”

Camilla se je s tedanjim princem Charlesom poročila leta 2005, osem let po smrti njegove prve žene Diane, valižanske princese. Desetletja sta bila v romantičnih odnosih, Diana pa je Camillo nekoč imenovala za tretjo osebo v njunem zakonu.

Odnos princa Harryja s palačo in britanskim tiskom

V intervjuju in odlomkih iz svojih spominov, ki jih je delila televizija ITV, je vojvoda Susseški britanski tisk označil za “antagonista”, ki želi “ustvariti čim več konfliktov”. “Najbolj žalostno pri tem je, da so nekateri člani moje družine in ljudje, ki delajo zanje, vpleteni v ta konflikt,” je dodal. Za uhajanje in podtikanje informacij novinarjem po njegovem mnenju ne stoji neznana oseba, temveč kraljeva palača, ki je obveščala novinarje, a pri tem zakrivala sledi s tem, da vira ni imenovala. Princ Harry je ob tem dodal, da se mu to zdi, da je to za ljudi precej šokantno.

“Zlasti ko se zaveš, koliko virov je v palači, insajderjev, visokih uradnikov … koliko citatov je bilo pripisanih tem ljudem. Nekaj najbolj odvratnih, grozljivih stvari je bilo izrečenih o meni in moji ženi, palača pa jih je odobrila, ker prihajajo iz nje, in ti novinarji so bili nahranjeni s to zgodbo, ne da bi prišli do nas, ne da bi kdaj povprašali drugo stran,” je povedal.

Harry in Meghan
PROFIMEDIA

Princ Harry je v pogovoru s Cooperjem na televiziji CBS ponovil te občutke in dodal, da je že pri 12 letih čutil odpor do britanskih medijev. “Kot otrokom nam je bilo jasno, da je britanski tisk sodeloval pri trpljenju naše matere, in v sebi sem imel veliko jeze, ki je na srečo nisem nikoli nikomur izrazil,” je dejal. “Vendar sem začel veliko piti, ker sem želel zatreti občutke ali pa sem želel odvrniti pozornost od vsega. Prav tako sem se zatekal k drogam,” je poudaril.

Žalovanje princa Harryja po materini smrti

V obeh intervjujih je princ Harry pojasnjeval, kako so paparaci lovili njegovo mater, in se spomnil travmatične noči, ko mu je oče povedal, da je princesa Diana umrla v prometni nesreči. “Razmišljam, koliko ur je bil buden. Sočustvujem z njim kot staršem, ki je moral s to novico sedeti več ur, klicati prijatelje in razmišljati, kako naj to razloži sinovoma,” je strnil občutke vodja Susseški in dodal, da si ne želi, da bi se mu kdaj zgodilo enako.

“Nočem, da bi se zgodovina ponovila. Nočem biti oče samohranilec. In prav zagotovo si ne želim, da bi moja otroka odraščala brez matere ali očeta,” je princ Harry povedal v oddaji Bradby na ITV.

Harry z družino
PROFIMEDIA

Diana je umrla leta 1997, ko je bil avtomobil, v katerem se je vozila, udeležen v prometni nesreči v pariškem predoru. Princ Harry je bil takrat star 12 let. Cooperju je povedal, da so njegovi spomini na dni, ki so sledili, zamegljeni, vendar se spominja, da je pred Buckinghamsko palačo videl množico ljudi, ki so mu izrekli sožalje. “Zdi se mi čudno, ko vidim, da se William in jaz smejiva,” je dejal. “Spominjam se krivde, ki sem jo čutil … Dejstva, da so ljudje, ki smo jih srečevali, kazali več čustev, kot sva jih kazala midva, morda več čustev, kot sva jih čutila.” Princ Harry je Cooperju povedal še, da ni želel sprejeti dejstva, da njegove mame ni več, in je leta verjel, da se je le odločila izginiti. Vojvoda Susseški je dejal, da je jokal šele, ko so krsto njegove matere položili v zemljo. “Takrat sem prvič zajokal,” je razkril.

Kraljičina smrt

Princ Harry se je spominjal tudi dogodkov ob smrti babice, kraljice Elizabete II., ki je umrla 8. septembra na gradu Balmoral. Vojvoda je bil na dobrodelni prireditvi v Londonu, ko je palača sporočila, da je kraljica pod zdravniškim nadzorom.

Zadnji portret kraljice Elizabete II.
The Royal Family (kraljeva družina)

“Brata sem vprašal: Kakšni so tvoji načrti? Kako bosta s Kate prišla tja?” Potem so čez nekaj ur vsi člani družine, ki živijo na območju Windsorja in Ascota, skupaj šli na letalo – letalo z 12, 14, morda 16 sedeži,” je povedal. “Jaz nisem bil povabljen.” Spominjal se je, da je po smrti kraljice preživljal čas z njo v njeni spalnici. “Res sem bil vesel zanjo. Ker je končala življenje. Zaključila je življenje in njen mož jo je čakal. Pokopana sta skupaj,” je dejal princ Harry.

Odnos med bratoma

Kljub skrhanemu odnosu med bratoma je princ Harry Cooperju povedal, da ima Williama “zelo rad”. “Z bratom se imava rada. Zelo ga imam rad,” je dejal vojvoda Susseški. “Med nama je prisotne veliko bolečine, zlasti zadnjih šest let.” Dodal je, da z napisanim v svoji knjigi nikakor ni želel prizadeti družine. “Vendar prikazuje popolno sliko razmer, v katerih sva odraščala, in tudi razblinja idejo, da je bila moja žena tista, ki je uničila odnos med dvema bratoma,” je dejal princ Harry.

Harry in William
PROFIMEDIA

Naslov knjige Spare je sklicevanje na “dediča in rezervnega dediča (angl. heir and a spare)”, pregovor v Združenem kraljestvu, ki se nanaša na to, da je za dedovanje aristokratskega naziva treba imeti dva otroka – enega dediča in enega, ki bo nasledil prestol, če se prvemu kaj zgodi. Harry je bil za Williamom naslednji v vrsti za britanski prestol, dokler se niso rodili Williamovi otroci – zdaj je peti v vrsti.

Napeti odnosi med bratoma so bili pogosta tema v odlomkih iz knjige, ki so pricurljali v javnost, in v Harryjevih intervjujih za medije, ki so razkrivali globoke razlike med bratoma. Morda je bila največje razkritje trditev princa Harryja o pretepu z valižanskim princem med prepirom zaradi njegove žene leta 2019. Princ Harry je dejal, da ga brat nikoli ni skušal odvrniti od poroke z Meghan, temveč je izrazil nekaj skrbi. “To bo zate res težko,” se je princ Harry spominjal med pogovorom s Tomom Bradbyjem. “Še danes ne vem, kaj pravzaprav je mislil,” je nadaljeval princ Harry. “Morda je predvidel, kakšen bo odziv britanskega tiska.”

Odločitev za pisanje knjige in umik od družine

Vojvoda Susseški je v oddaji Bradby na ITV pojasnjeval tudi svojo odločitev, da napiše knjigo: “38 let pripovedovanja moje zgodbe toliko različnih ljudi, z namernim obračanjem in izkrivljanjem … zdel se mi je pravi čas, da sam povem svojo zgodbo. Pravzaprav sem zelo hvaležen, da sem imel to priložnost, saj je to moja zgodba.” Princ Harry je poudaril, da je v zadnjih šestih letih poskušal rešiti svoje skrbi z družino.

“Nikoli ne bi smeli priti do te točke. Pogovarjal sem se, pisal pisma, elektronska sporočila in vedno sem dobil isti odgovor: Ne, to ni to, kar se dogaja. To je samo tvoja domišljija. To je res težko sprejeti. Če bi se to ustavilo pred tem, ko sem z ženo in sinom v strahu za naša življenja pobegnil iz domovine, bi morda vse bilo drugače. Težko je.”

Princ Harry, Meghan Markle
Profimedia

Vojvoda je o družini dejal, da si želi sprave, vendar je treba najprej prevzeti odgovornost. Princ Harry je že predtem nenehno vmešavanje medijev označil kot kritični stresni dejavnik zanj in njegovo ženo, kar ju je na koncu pripeljalo do odločitve, da se bosta leta 2021 umaknila kot delovna člana kraljeve družine.

V šestdelnem dokumentarnem filmu, ki ga je objavil Netflix, je par povedal, da so napadi novinarjev, neukrepanje palače, da bi jih preprečila, in vse večji sumi para, da kraljevo gospodinjstvo dejansko hrani medije, Meghan pripeljali do depresije. “Ne morete mi še naprej govoriti, da sem paranoičen, saj so vsi dokazi tu. Resnično sem bil prestrašen, da se mi bo nekaj zgodilo,” je princ Harry povedal v oddaji Bradby na ITV.

“Potem imamo 12-mesečno prehodno obdobje, ko se je pritisk podvojil. Moja žena je delila svoje izkušnje. Namesto da bi se umaknili, tako institucija kot tabloidni mediji v Združenem kraljestvu, so še bolj pritisnili,” je dodal. Kljub temu je vojvoda dejal, da je zmožen odpustiti.

Meghan markle
PROFIMEDIA

“Verjetno bo veliko ljudi po ogledu dokumentarnega filma in branju knjige reklo: Kako bi lahko odpustila družini za vse, kar je storila? Ljudje so mi to že rekli. Jaz pa sem rekel, da je odpuščanje stoodstotno mogoče, ker bi rad dobil nazaj očeta. Rad bi dobil nazaj brata. Trenutno ju ne prepoznam, tako kot onadva verjetno ne prepoznata mene,” je dejal princ Harry.

Danes je bil v oddaji ABC objavljen intervju vojvode s sovoditeljem oddaje Good morning, America Michaelom Strahanom, zvečer bo sledila polurna posebna oddaja na ABC News Live. Za konec pa bo vojvoda po izidu knjige nastopil v oddaji “The Late Show with Stephen Colbert”.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!