Imena, ki izginjajo: je med njimi tudi vaše?

Magazin 08. Jul 202305:40 4 komentarji
Ženska, ki se nekaj sprašuje
Ste se kdaj vprašali, kako pogosto je vaše ime in ali je že med tistimi, ki izginjajo? (Foto: PROFIMEDIA)

Med imeni, ki jih starši po letu 1991 otrokom ne podeljujejo, so večinoma nemško in (jugo)slovansko zveneča, vmes je tudi precej dotlej tradicionalnih.

Imena so kot modna muha. V nekem obdobju so moderna, potem pa več ne. Nekatera so kot utrinki, za hip zažarijo v kakšni generaciji ali dveh, potem pa izginejo. So pa tudi stalnice, ki se jih starši že desetletja, če ne stoletja dajejo svojim otrokom. Po letu 1991 se zdi, da so starši postali še posebej inovativni pri poimenovanju svojih rojencev, saj se je pojavila kopica novih imen. Hkrati pa so vse hitreje začela izginjati druga, tudi tradicionalna.

Med 100 najpogostejšimi imeni, ki se po letu 1991 ne pojavijo več, sta na prvem mestu Hilda med ženskami in Vilko med moškimi. Po podatkih Statističnega urada je 1. januarja letos živelo še 471 Hild in 321 Vilkov. Največ Hild se je v Sloveniji rodilo med letoma 1940 in 1950 – 238, največ Vilkov pa med 1941 in 197 – 240. Zadnje Hilde so dobile svoje ime med letoma 1981 in 1990 – vseh je bilo osem. V istem času je ime Vilko dobilo samo pet fantkov.

Hilda, ime, statistični urad, Slovenija
Vir: stat.si (zajem zaslona)

Hildi in Villku sledijo Mato, Vekoslav, Rajmund in Dragotin med moškimi ter Leopoldina, Slava, Tončka in Štefica med ženskami. Najmanj pa je med še živečimi po letu 1991 opuščenimi imeni med moškimi Emilianov, Henrihov, Ljubisavov, Luftijev in Milićev (po 17), med ženskami pa Dragotin, Hedvik in Ljeposav – po 36.

Vilko, ime, statistični urad, Slovenija
Vir: stat.si (zajem zaslona)

Hiter pogled pokaže, da so po letu 1991 izginila predvsem imena, ki imajo nemški in (jugo)slovanski prizvok.

Med prvimi so pri moških recimo Rajmund, Herbert, Helmut ali Gerhart … med drugimi pa na primer Bogoslav, Ljubinko, Miljenko, Vlastimir, Mihallj, Dobrivoje in Jugoslav. Tudi pri ženskih imenih je podobno. Med nemško zvenečimi imeni, ki jih po letu 1991 med novorojenkami več ne zasledimo, so recimo Hildegarda, Valburga in Gertruda, med (jugo)slovansko zvenečimi pa Borislava, Veselka, Persa ali Bojanka.

Tudi veliko starih slovenskih imen starši otrokom ne podeljujejo več. Tako so pri moških “izpadla” imena kot so Radko, Zvone, Braco, pri ženskah pa Slava, Tončka, Julka, Cveta, Lojzka in druga.

Tudi trenutno še vedno najpogostejši imeni v Sloveniji, Franc in Marija sta med “močno ogroženimi” in bosta verjetno kmalu izginili. Čeprav je v začetku tega leta bilo še vedno živih skoraj 46.300 Marij, je v zadnjem desetletju to ime dobilo samo 200 novorojenk. Ime Franc, s katerim pri nas živi malo manj kot 19.800 moških, pa je v istem času dobilo le 11 dečkov. Podeljevanje obeh imen je začelo močno upadati že po letu 1970.

In katera so danes najbolj priljubljena imena za novorojenčke?

Med fantki so to leta 2022 bili Luka, Nik in Filip, med punčkami pa Mia, Ema in Zala. Trend kratkih imen se nadaljuje, veliko takih s tremi črkami. Med moškimi imeni jih je takih s tremi črkami med 100 najbolj pogostimi skoraj četrtina (23), med ženskimi pa skoraj petina (18).

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje